Cine este magnatul britanic al tehnologiei, Mike Lynch, dispărut după ce un iaht s-a scufundat pe coasta Siciliei

Cine este magnatul britanic al tehnologiei, Mike Lynch, dispărut după ce un iaht s-a scufundat pe coasta Siciliei

Mike Lynch, un antreprenor britanic din domeniul tehnologiei, este dat dispărut după ce un iaht de lux s-a scufundat în largul coastei Siciliei.

Mike Lynch este dat dispărut după scufundarea iahtului FOTO: X

Mike Lynch este dat dispărut după scufundarea iahtului FOTO: X

După ce a co-fondat firma britanică de tehnologie Autonomy în 1996 și a sprijinit mai multe firme de tehnologie de succes, omul de afaceri a fost considerat de unii drept răspunsul britanic la fondatorul Microsoft Bill Gates.

O persoană a murit și șase sunt date dispărute după ce un superyacht de 56 m numit Bayesian, care a fost legat de familia lui Lynch, s-a scufundat în urma condițiilor meteorologice nefavorabile. Soția sa, Angela Bacares, a fost salvată, scrie bbc.com.

Magnatul britanic al tehnologiei s-a îmbogățit prin vânzarea companiei sale Autonomy către gigantul american Hewlett-Packard (HP) în 2011, pentru 11 miliarde de dolari (8,6 miliarde de lire sterline).

Însă o bătălie juridică intensă în urma achiziției foarte mediatizate s-a abătut asupra dlui Lynch timp de peste un deceniu.

În luna iunie, acesta a fost achitat în SUA de mai multe acuzații de fraudă, pentru care risca două decenii de închisoare.

Într-un interviu acordat BBC Radio 4 în luna august, Lynch a declarat că, în opinia sa, și-a putut dovedi nevinovăția în instanța americană doar datorită averii sale.

Cambridge și autonomia

Născut la 16 iunie 1965, dl Lynch este fiul unei asistente medicale și al unui pompier și a fost crescut lângă Chelmsford, în Essex.

A studiat științele naturale la Universitatea din Cambridge, unde a obținut un doctorat în calcul matematic și, ulterior, o bursă de cercetare.

În 1991, Lynch a contribuit la înființarea Cambridge Neurodynamics - o firmă specializată în detectarea și recunoașterea pe calculator a amprentelor digitale.

Firma sa de tehnologie Autonomy a fost creată cinci ani mai târziu, folosind o metodă statistică cunoscută sub numele de „inferență bayesiană” în centrul software-ului său.

Datorită creșterii rapide și succesului companiei la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000, Lynch a primit o serie de premii și distincții.

În 2006, a fost decorat cu OBE în semn de recunoaștere a serviciilor aduse întreprinderilor britanice.

A făcut parte din consiliul de administrație al BBC în calitate de director neexecutiv, iar în 2011 a fost numit în consiliul guvernamental pentru știință și tehnologie, consiliind prim-ministrul de atunci, David Cameron, cu privire la riscurile și posibilitățile dezvoltării inteligenței artificiale.

După vânzarea Autonomy către HP în 2011 - din care se crede că Lynch a încasat 500 de milioane de lire sterline - a continuat să înființeze firma de investiții în tehnologie Invoke Capital.

Fondul de capital de risc a investit în crearea companiei britanice de securitate cibernetică Darktrace în 2013.

Lynch, acționar al firmei, a deținut un loc în consiliul de administrație al acesteia până la începutul acestui an. El și soția sa au două fiice și locuiesc la proprietatea Loudham Hall din Suffolk.

Vânzarea către Hewlett-Packard

Autonomy a cunoscut succesul datorită capacității software-ului său de a extrage informații utile din date precum apeluri telefonice, e-mailuri și înregistrări video.

Apoi folosea aceste date pentru a face lucruri precum să sugereze răspunsuri unui operator de call-center sau să monitorizeze canalele TV pentru cuvinte sau subiecte.

Înainte de achiziționarea sa de către HP în 2011, Autonomy avea sedii în San Francisco și Cambridge.

Însă prețul a fost analizat în urma vânzării, iar valoarea Autonomy a fost redusă cu miliarde de dolari doar un an mai târziu.

În 2018, procurorii americani l-au acuzat pe Lynch de umflarea artificială a valorii companiei.

Aceștia au afirmat că acesta a ascuns activitatea în pierdere a firmei de revânzare de hardware și l-au acuzat, de asemenea, că a intimidat sau a plătit persoanele care au exprimat îngrijorări.

La începutul lunii august, dl Lynch a declarat pentru BBC Radio 4 că, deși a fost convins de nevinovăția sa pe tot parcursul îndelungatului proces, a considerat că, datorită averii sale, a putut să își dovedească acest lucru doar în instanța americană.

„Nu ar trebui să fie nevoie să ai fonduri pentru a te proteja ca cetățean britanic”, a spus el.

„Motivul pentru care stau aici, să fim sinceri, nu este doar pentru că am fost nevinovat... ci pentru că am avut suficienți bani pentru a nu fi măturat de un proces care este creat pentru a te mătura.”

El a adăugat că, după lunga saga juridică, dorea „să se întoarcă la ceea ce îmi place să fac, adică să inovez”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Pe asta cu corvetele ați văzut-o?

2 SISTEMUL e mai tare? / judecătoarea Jderu din dosarul în care se judeca contestațialui Coldea față de controlul judiciar a fost înlocuită!

3 „Am văzut ce nu se mai vede în Franța”

4 Care este țara europeană cu cele mai urâte și mai depresive orașe, potrivit unui top realizat de un împătimit al călătoriilor

5 Cu cine a confundat germanul ăsta România?