Cine este judecătoarea care a intrat în complet de divergență în cazul Nordis

Cine este judecătoarea care a intrat în complet de divergență în cazul Nordis

Pentru că judecătorii de la ÎCCJ Mihail Udroiu și Elena Barbu nu au căzut de acord cu privire la contestațiile inculpaților din dosarul Nordis, a intrat în complet un al treilea judecător care să încline balanța. Este vorba de o apropiată a influentei judecătoare Lia Savonea, scrie clujust.ro .

Procesul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) privind contestaţiile depuse de inculpații din dosarul Nordis, între care fosta deputată PSD Laura Vicol şi soţul său, Vladimir Ciorbă, împotriva deciziei Curții de Apel București prin care au fost arestaţi preventiv, a fost reluat joi seară, după ore întregi de dezbatere, în contextul în care cei doi judecători din complet nu au reușit să se pună de acord și s-a format un complet de divergență.

Ședința a fost reluată în jurul orei 20.30, iar avocații și inculpații au fost chemați înapoi în sala de judecată, conform surselor judiciare consultate de HotNews. Practic, toate depozițiile și concluziile au fost reluate, pentru ca cel de-al treilea judecător să decidă.

Cel de-al treilea magistrat este Luminiţa Criştiu-Ninu, promovată la Înalta Curte în decembrie 2022, a fost președinte interimar al Curții de Apel București în perioada în care titularul postului, Lia Savonea, a fost membru CSM.

Soțul judecătoarei Criștiu-Ninu a fost audiat ca martor în dosarul Tel Drum al lui Liviu Dragnea. Judecătoarea Criştiu-Ninu a fost şefa Tribunalului Teleorman şi apare în fotografii oficiale cu fostul şef al CJ Teleorman Liviu Dragnea.

În decembrie 2023, ea s-a numărat printre membrii completului de la Curtea Supremă care au decis să nu mai aştepte decizia pe prescripţie a Curţii de Justiţie a UE în dosarul Andreei Cosma.

Judecătorea Luminiţa Criştiu-Ninu a făcut parte și din completul care, la 1 martie 2023, a anulat decizia Curții de Apel Brașov de sesizare a Curții de Justiție a UE (CJUE) privind neaplicarea deciziilor instanţelor naţionale pe prescripție. CA Braşov făcuse sesizarea într-un dosar al fostului președinte al CJ Brașov, Aristotel Căncescu. Completul cu judecătorii Luminiţa Criştiu-Ninu şi Gheorghe Valentin Chitidean a strămutat dosarul lui Căncescu la Curtea de Apel Ploieşti. Ulterior, CA Ploieşti nu a mai menţinut decizia de sesizare a CJUE, iar instanţa europeană a fost nevoită să radieze cauza de pe rol.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dezbătut în cursul zilei de joi contestaţiile depuse de inculpații din dosarul Nordis, inclusiv de Laura Vicol şi soţul său, Vladimir Ciorbă, acționarul majoritar al dezvoltatorului imobiliar, împotriva deciziei de la CAB de arestare preventivă.

În acelaşi dosar, au depus contestaţii şi ceilalţi trei arestaţi preventiv din dosar – Gheorghe Emanuel Poştoacă, Cristian Nicolae Poştoacă şi Florin Poştoacă, dar şi Sanda Răileanu, Oana Claudia Oprea (contabila grupării), Bogdan Adalbert Şaitoş – care sunt arestaţi la domiciliu, precum și George Marian Ivan, aflat sub control judiciar.

------------

Elena Barbu și Mihai Udroiu au făcut parte, alături de Ana-Hermina Iancu, din completul care în noiembrie 2023 a respins recursul în casație al DNA împotriva deciziei de încetare a procesului penal în dosarul finanţării campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009, în care au fost judecate Elena Udrea şi Ioana Băsescu. Aceeași Ioana Băsescu, de profesie notar public, care a fost audiată și este suspectă în dosarul Nordis. Procesul Elenei Udrea și al Ioanei Băsescu a încetat, în apel, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale după aplicarea deciziilor CCR şi ÎCCJ privind prescripţia. Iniţial, în primă instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti, Elena Udrea primise 8 ani de detenţie, iar Ioana Băsescu – 5 ani cu executare. DNA a formulat recurs în casaţie după decizia CJUE din 24 iulie 2023 privind prescripţia potrivit căreia faptele nu se prescriu atât de repede pe cât au decis Curtea Constituțională şi ÎCCJ.

Elena Barbu este căsătorită cu Silviu Gabriel Barbu, fost șef al Corpului de control al premierului Marcel Ciolacu, cel care a călătorit în avion privat cu soții Vicol Ciorbă.

Marcel Ciolacu a susținut că Barbu i-a recomandat să-l schimbe din funcție pe secretarul de stat Mihai Dodu, cel care i-a respins primului ministru titlul de „luptător cu rol determinat” la Revoluție.

Silviu Barbu, fost judecător, a fost schimbat din funcția de la Guvern în ianuarie 2024 și este în prezent șef la Autoritatea Națională pentru Cetățenie.

Judecătorul Mihail Udroiu a promovat la ÎCCJ în 2023 , după două respingeri și o retragere. Acesta este cunoscut pentru cărțile de drept penal după care învață mulți studenți și pentru prezentările captivante de la conferințele de specialitate.

În urmă cu zece ani, Udroiu a fost consilierul fostei șefe DIICOT Alina Bica, ulterior trimisă în judecată și condamnată la 4 ani închisoare pentru favorizarea făptuitorului. Culema, actuala inculpaă Laura Vicol a chiar fost avocata fostei șefe DIICOT.

Potrivit Adevărul.ro, numele lui Mihail Udroiu a apărut în documentele procurorilor anticorupţie, într-un dosar disjuns din cel în care a fost cercetată fosta şefă a DIICOT Alina Bica, unde se arăta că l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Bogdan Buzăianu să obţină un document emis de DIICOT.

Pe lângă Laura Vicol și soțul ei, Vladimir Ciorbă, au depus contestaţii şi ceilalţi trei arestaţi preventiv din dosar – Gheorghe Emanuel Poştoacă, Cristian Nicolae Poştoacă şi Florin Poştoacă, dar şi Sanda Răileanu, Oana Claudia Oprea şi Bogdan Adalbert Şaitoş, care sunt arestaţi la domiciliu. Și George Ivan, care a primit control judiciar, a depus contestație.

De asemenea, sunt și două contestații ale DIICOT cu privire la cei puși sub control judiciar.


Citește și:

populare
astăzi

1 DOCUMENT Prima chestie care apare despre Bolojan...

2 Serviciile au întors armele și-l fierb la foc mic pe Georgescu? / O nouă zi, noi dezvăluiri...

3 „În această seară se bea vodcă direct din sticlă la Kremlin. A fost o zi mare pentru Moscova”

4 Il Messagero / Dacă un acord între Trump și Putin va duce la divizarea Ucrainei, România ar fi nevoită să împartă o graniță directă cu Rusia, deschizân…

5 Chiar l-au luat „băieții” la tocat pe Călin Georgescu!