Cine este J.D. Vance, cel pe care Trump l-a ales ca vicepreședinte. L-a catalogat în trecut pe fostul președinte drept un „Hitler al Americii”

Cine este J.D. Vance, cel pe care Trump l-a ales ca vicepreședinte. L-a catalogat în trecut pe fostul președinte drept un „Hitler al Americii”

Donald Trump l-a ales ca vicepreşedinte pe senatorul din Ohio J.D. Vance, care l-a catalogat în trecut pe magnat drept ”idiot” şi ”nociv” şi un ”Hitler al Americii”.

Senatorul de Ohio JD Vance și candidatul republicanilor la Casa Albă, Donald Trump

JD Vance, ales de Donald Trump ca vicepreședinte într-un eventual mandat la Casa Albă FOTO: X

"Sunt un tip "niciodată Trump". Nu l-am plăcut niciodată."; "Doamne, ce idiot."; "Mi se pare reprobabil". Asta a spus JD Vance în interviuri și pe Twitter în 2016, când publicarea memoriilor sale Hillbilly Elegy l-a catapultat spre celebritate.

În același an, el i-a scris în privat unui asociat pe Facebook: "Mă tot gândesc că Trump este un ticălos cinic ... sau că este Hitler al Americii".

Câțiva ani mai târziu, Vance s-a transformat într-unul dintre aliații fermi ai lui Trump, scrie bbc.com.

Senatorul din Ohio, aflat la primul mandat, este acum alături de Trump în calitate de contracandidat la funcția de vicepreședinte - și, prin extensie, unul dintre principalii candidați la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale din 2028 - cu un istoric de vot conservator fiabil și rădăcini în Midwest, despre care republicanii speră că vor spori sprijinul la urne.

De fapt,Vance și-a făcut un fel de obicei din transformare. Cum a ieșit dintr-o educație dură pentru a ajunge la cele mai înalte niveluri ale politicii americane?

Memoriile l-au făcut celebru

Vance s-a născut James David Bowman în Middletown, Ohio, dintr-o mamă care s-a luptat cu dependența și un tată care a părăsit familia când JD era un copil mic.

El a fost crescut de bunicii săi, "Mamaw" și "Papaw", pe care i-a portretizat cu simpatie în memoriile sale din 2016, Hillbilly Elegy.

Cu toate că Middletown se află în Ohio, o zonă ruginită, Vance s-a identificat îndeaproape cu rădăcinile familiei sale, situate puțin mai la sud, în Appalachia, vasta regiune muntoasă din interiorul țării care se întinde din sudul profund până la marginile regiunii industriale Midwest.

Aceasta include unele dintre cele mai sărace zone ale țării.

Vance a pictat un portret onest al încercărilor, suferințelor și deciziilor greșite ale membrilor familiei și prietenilor săi. Cartea sa a adoptat, de asemenea, un punct de vedere cu totul conservator, descriindu-i drept cheltuitori cronici, dependenți de ajutoarele sociale și care, în mare parte, nu reușesc să se ridice pe propriile picioare.

El a scris că i-a văzut pe Apalași "reacționând la circumstanțe nefavorabile în cel mai rău mod posibil" și că erau produsul "unei culturi care încurajează decăderea socială în loc să o contracareze".

"Adevărul este greu", scria el, "iar cele mai grele adevăruri pentru oamenii de deal sunt cele pe care trebuie să le spună despre ei înșiși".

În timp ce disprețuia "elitele" și societatea exclusivistă, el se descria pe sine ca o contrapondere la eșecul cronic al celor cu care a crescut.

În momentul apariției cărții, Vance se îndepărtase de Middletown, mai întâi pentru a se înrola în pușcașii marini americani și pentru a efectua o misiune în Irak, iar mai târziu pentru a merge la Universitatea de Stat din Ohio, la Facultatea de Drept din Yale și pentru a se angaja ca capitalist de risc în California.

Hillbilly Elegy l-a transformat nu numai într-un autor de bestselleruri, ci și într-un comentator căutat, care a fost solicitat frecvent să explice atracția lui Donald Trump pentru alegătorii albi, din clasa muncitoare.

Rareori a ratat ocazia de a-l critica pe candidatul republican de atunci.

"Cred că aceste alegeri au într-adevăr un efect negativ în special asupra clasei muncitoare albe", a declarat el unui intervievator în octombrie 2016.

"Ceea ce face este să le ofere oamenilor o scuză pentru a arăta cu degetul spre altcineva, spre imigranții mexicani, spre comerțul chinezesc, spre elitele democrate sau orice altceva".

De la capitalul de risc la politică

În 2017, Vance s-a întors în Ohio și a continuat să lucreze în domeniul capitalului de risc. El și soția sa, Usha Chilukuri Vance, pe care a cunoscut-o la Yale, au trei copii - Ewan, Vivek și Mirabel.

Fiind copilul unor imigranți indieni care au crescut în San Diego, Usha Vance are un trecut foarte diferit de cel al soțului său. Și ea a urmat cursurile Universității Yale și a obținut o diplomă de master la Universitatea Cambridge. După terminarea facultății de drept, a fost asistenta președintelui Curții Supreme de Justiție, John Roberts, iar în prezent este avocat specializat în litigii.

Numele lui Vance a fost mult timp șoptit ca și candidat politic și a văzut o oportunitate atunci când senatorul republican de Ohio Rob Portman a decis să nu candideze pentru realegere în 2022.

Deși la început campania sa a demarat greu, el a primit un impuls prin intermediul unei donații de 10 milioane de dolari (7,7 milioane de lire sterline) din partea fostului său șef, Peter Thiel, broker de putere din Silicon Valley. Însă adevăratul obstacol care l-a împiedicat să fie ales în Ohio, un stat din ce în ce mai republican, a fost criticile sale din trecut la adresa lui Trump.

El și-a cerut scuze pentru remarcile sale anterioare și a reușit să se împace și să obțină sprijinul lui Trump, ceea ce l-a propulsat în fruntea republicanilor și, în cele din urmă, în Senat.

În acest proces, Vance a devenit un jucător din ce în ce mai important în lumea politicii "Make America Great Again" și a aderat aproape în totalitate la agenda lui Trump.

Care este poziția sa cu privire la probleme?

În Senat, a fost un vot conservator de încredere, susținând politici economice populiste și devenind unul dintre cei mai mari sceptici ai Congresului cu privire la ajutorul acordat Ucrainei.

Având în vedere mandatul său scurt în camera condusă de democrați, proiectele de lege pe care le-a sponsorizat au avansat rareori și au vizat mai degrabă transmiterea de mesaje decât schimbarea politicilor.

În ultimele luni, Vance a introdus proiecte de lege pentru reținerea fondurilor federale pentru colegiile în care există tabere sau proteste împotriva războiului Israelului din Gaza și pentru colegiile care angajează imigranți fără documente.

De asemenea, în martie, Vance a sponsorizat o lege care ar exclude guvernul chinez de pe piețele de capital din SUA dacă nu respectă legislația comercială internațională.

El a abordat toate aceste teme într-un discurs recent la Conferința națională a conservatorismului, unde a declarat: "Adevărata amenințare la adresa democrației americane este că alegătorii americani continuă să voteze pentru mai puțină imigrație, iar politicienii noștri continuă să ne recompenseze cu mai multă".

El a spus că ideea visului american - "această idee de bază că ar trebui să poți construi o viață bună pentru tine și familia ta în țara pe care o numești acasă" - este "asediată de stânga".

Și a spus că implicarea americană în Ucraina nu a avut "nicio concluzie evidentă sau chiar niciun obiectiv pe care suntem aproape de a-l realiza".

De asemenea, în cadrul conferinței, acesta a declarat că Regatul Unit "nu o duce atât de bine" din cauza imigrației și a susținut că, sub un guvern laburist, țara a devenit "prima țară cu adevărat islamistă" cu o bombă nucleară.

Vance, care a fost botezat catolic în 2019, și-a exprimat sprijinul în trecut pentru avort la nivel național după 15 săptămâni. Dar, recent, el a susținut opinia lui Trump, potrivit căreia această chestiune este la latitudinea statelor.

Când comentariul lui Hitler a fost raportat pentru prima dată, în 2022, un purtător de cuvânt nu l-a contestat, dar a spus că nu mai reprezintă opiniile sale.

Cum au reacționat republicanii și nu numai?

Vance a primit valuri de aplauze puternice când a intrat luni în arena convenției din Milwaukee. El s-a îndreptat spre contingentul Ohio și, părând oarecum uimit de scenă, și-a făcut selfie-uri cu delegații în timp ce era prezentat.

"Are începuturi modeste și este tânăr", a declarat delegatul Amanda Suffecool, președintele partidului în Portage County, în nord-estul statului Ohio. "O mulțime de oameni vor crede că seamănă cu el".

Dance a fost, de asemenea, unul dintre primii republicani de top care a arătat cu degetul retorica de campanie a democraților în urma tentativei de asasinat a lui Donald Trump la un miting sâmbătă.

"Premisa centrală a campaniei lui Biden este că președintele Donald Trump este un fascist autoritar care trebuie oprit cu orice preț", a postat el pe X la câteva ore după atac.

"Această retorică a condus direct la tentativa de asasinat a președintelui Trump".

În comentariile de luni, președintele Biden l-a numit pe Vance o "clonă a lui Trump" - indicând modul în care democrații vor încerca să îl prezinte pentru restul campaniei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii