Cine este „Ioghi”, românul pentru care FBI a oferit o recompensă de 750.000 de dolari
Vâlceanul Daniel Dumitru Boşogioiu, căutat de 10 ani şi prins în Bucureşti săptămâna trecută în timp ce-şi ridica buletinul, a fost mâna dreaptă a celui mai vânat român care a condus o vastă reţea ce făcea tranzacţii fictive cu yahturi, maşini şi alte bunuri de lux pe site-uri cunoscute, scrie Adevărul .
Autorităţile americane au emis un mandat de extrădare pe numele lui Daniel Dumitru Boşogioiu pentru înşelăciuni pe internet, spălare de bani, falsificare de paşapoarte şi trafic cu mărci de servicii contrafăcute.
Boşogioiu, în vârstă de 40 de ani, din comuna vâlceană Orleşti, a fost încătuşat de poliţiştii Secţiei 2 din Bucureşti în timp ce încerca să-şi ridice noua carte de identitate.
Pe numele său exista o recompensă de 750.000 de dolari, din 2012, după ce s-a descoperit că a fost mâna dreaptă a celui mai vânat român , Nicolae Popescu, cel care a condus ani de zile o vastă reţea infracţională ce a făcut în America şi Europa tranzacţii fictive cu yahturi, maşini, motociclete şi alte bunuri de lux, pe site-uri precum: eBay, Cars.com, AutoTrader.com şi CycleTrader.com. Paguba se ridica încă de atunci la 3 milioane de dolari .
„AGHIOTANTUL” CELUI MAI VÂNAT ROMÂN
Daniel Dumitru Boşogioiu, poreclit „Ioghi”, se afla pe lista neagră a FBI încă din 2010, când a fost unul dintre românii arestaţi preventiv în România în celebrul dosar „Valea Regilor”. Ulterior, el a fost pus în libertate şi a plecat din ţară. Doi ani mai târziu, autorităţile americane l-au inclus pe lista „Most Wanted”, oferind bani pentru capturarea sa.
Daniel Dumitru Boşogioiu - semnalmentele FBI pentru aghiotantul celui mai vânat român prins de Poliţia Capitalei Foto FBI
Anul acesta, pe data de 17 august, Departamentul American de Justiţie a formulat o nouă cerere de extrădare pe numele lui Boşogioiu, care a fost reţinut joi, 25 august, pe baza unei ordonanţe, fiind plasat sub control judiciar de Curtea de Apel Bucureşti , adică este în libertate, în aşteptarea extrădării în Statele Unite ale Americii.
De asemenea, pe numele lui Nicolae Popescu, al cărui „aghiotant” a fost, FBI a pus o recompensă de 1 milion de dolari prin Programul transnaţional de recompensare a criminalităţii organizate al Departamentului de Stat al SUA.
Fotografia lui Daniel Dumitru Boşogioiu, de pe site-ul celor mai urmăriţi infractori internaţionali de către FBI, a apărut şi în pelicula hollywoodiană „The Accountant” – „Contabilul. Cifre periculoase”, cu Ben Afleck.
Daniel Dumitru Boşogioiu - aghiotantul celui mai vânat român, prins de Poliţia Capitalei, pentru a fi extrădat în SUA Foto FBI
DOSARUL „VALEA REGILOR”
În 2010, una dintre grupările conduse de Nicolae Popescu şi Daniel Boşogioiu, a numărat 250 de persoane suspecte în celebrul dosar anchetat de DIICOT - „Valea Regilor” . Acestea proveneau din 13 judeţe ale ţării.
Peste 700 de poliţişti şi jandarmi au participat la vremea respectivă la 100 de descinderi în Vâlcea, Bucureşti şi Teleorman, fiind operate în paralel şi 12 percheziţii domiciliare în Praga – Cehia. Pe lista păgubiţilor s-au aflat atunci peste 800 de persoane, în general străini, care reclamau un prejudiciu de 750.000 de euro.
Operaţiunea s-a bucurat de sprijinul FBI şi al Secret Service. Numărul persoanelor arestate a fost însă extrem de scăzut – 34, jumătate dintre persoanele reţinute. Printre acestea, s-a numărat şi un bărbat care anul trecut a candidat la o primărie din Vâlcea.
MII DE VICTIME, MILIOANE DE DOLARI PAGUBĂ
Doi ani mai târziu, Popescu şi Boşogioiu figurau pe lista celor mai căutaţi fugari cibernetici ai FBI, fiind suspectaţi de conspiraţie la fraudă cibernetică pe termen lung care provocase deja pierderi de peste 3 milioane de dolari companiilor din SUA.
Una dintre grupările conduse de cei doi români, dar şi de alţi conaţionali, spre exemplu pretindea că vinde maşini de la reprezentanţe auto, ce se dovedeau ulterior false, prin intermediul unor site-uri clonate şi emitea facturi false care păreau că provin de la Amazon Payments, PayPal sau alte servicii de plată online, cu instrucţiuni despre cum să transfere bani în conturile lor bancare, deschise cu documente false.
De altfel, toate grupările încasau banii în avans, aceştia fiind introduşi într-un circuit bancar transcontinental pentru a li se pierde urma. Banii plecau ulterior prin Western Union, MoneyGram spre Europa sau erau retraşi direct de la ATM-uri. Sumele de bani erau retrase în special în Europa de Vest şi SUA.
Interpuşii se alegeau cu ceasuri de lux, de 80.000 de dolari sau un comision de până la 15 % din vânzare. Printre maşinile de lux vândute de escroci s-au numărat mărci precum: Chevrolet, Ford, Lexus, Audi, Dodge Charger, care ajungeau la 60.000 de dolari şi motoare precum Big Dog Mastiff sau Ducati Superbike de 20.000 de dolari. Au existat tranzacţii, în cazul maşinilor de lux, şi de 50.000 de dolari.
În principal, modalitatea de operare informatică a celor doi români şi a complicilor lor era cea arhicunoscută: procurau datele de phishing şi induceau în eroare părţile vătămate prin licitaţii frauduloase.
Escrocii erau fie stabiliţi în Statele Unite, fie prin diverse ţări din Europa. „Săgeţile” deschideau conturi la mai multe bănci cu documentele false de identitate. Negocierile se purtau pe mail. Site-urile create le imitau pe cele ale unor mari companii de e-commerce, folosindu-se mărci înregistrate ale aceloraşi companii. În corespondenţă existau şi sfaturi precum „Be Wary of Internet Scams” - „Fii atent la escrocheriile de pe Internet”.
Autorităţile americane au stabilit că cei doi au reuşit să păgubească în aceste moduri mii de persoane, mai ales din SUA.
Daniel Dumitru Boşogioiu - aghiotantul celui mai vânat român, prins de Poliţia Capitalei, pentru a fi extrădat în SUA Foto FBI
CUM A PĂCĂLIT AUTORITĂŢILE ROMÂNUL PENTRU CARE FBI OFERĂ 1 MILION DE DOLARI
Nicolae Popescu, de 41 de ani, din Alexandria – Teleorman, cunoscut şi sub numele de Nae Stoichiţiu, Nae Popescu sau Nicolae Petrache, este nimeni altul decât cel care a reuşit în 2010 să fugă din Tribunalul Vâlcea în timp ce aştepta să fie emis pe numele său un mandat de arestare preventivă. Popescu a fugit de sub nasul poliţiştilor profitând de cele patru ore de libertate, între momentul când i-a expirat mandatul de reţinere şi cel când a fost emis mandatul de arestare preventivă. De atunci, nu a mai fost prins, figurând în continuare pe lista FBI a celor mai căutaţi infractori şi având pusă pe capul său o recompensă de un milion de dolari.
Despre Daniel Boşogioiu se ştie că şi-a început activitatea infracţională în Drăgăşani - Vâlcea, cel mai apropiat oraş de localitatea sa natală. Pe site-ul FBI, dar şi al altor autorităţi americane, exista atât o fotografie a sa cât şi o descriere: 1,74 metri înălţime, 70 kilograme, ochi căprui şi păr şaten. Se ştia că vorbeşte engleza, cu accent, şi româna, fiind bănuit că a călătorit în Europa.