Cine este Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah vizat de Israelul. IDF susține că l-a ucis alătură de alți lideri de top ai grupării șiite libaneze

Cine este Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah vizat de Israelul. IDF susține că l-a ucis alătură de alți lideri de top ai grupării șiite libaneze

Gruparea şiită libaneză Hezbollah continuă să păstreze tăcerea referitor la locul în care se află liderul său, Hasan Nasrallah, la aproximativ 12 ore după bombardamentul care se presupune că l-ar fi vizat.

Hassan Nasrallah, liderul mișcării militante șiite islamiste Hezbollah din Liban

Hassan Nasrallah, liderul mișcării militante șiite islamiste Hezbollah din Liban

Dar armata isreliană (IDF) susține că liderii de top din Hezbollah au fost uciși alături de Nasrallah în lovitură împotriva sediului Hezbollah.

Într-o declarație, IDF spune că, alături de Nasrallah, a fost ucis și comandantul așa-numitului Front de Sud al Hezbollah, Ali Karaki, împreună cu alți comandanți.

Nasrallah a fost vizat în timp ce se afla la sediul principal al Hezbollah din suburbiile de sud ale Beirutului, o fortăreață Hezbollah cunoscută sub numele de Dahiyeh.

Cartierul general este subteran, sub clădiri rezidențiale din Dahiyeh, spune IDF.

„Lovitura a fost efectuată în timp ce cei mai înalți membri ai Hezbollahului se aflau la sediul lor și s-au angajat în coordonarea activităților teroriste împotriva cetățenilor statului Israel”, spune armata.

O sursă apropiată grupului Hezbollah din Liban spune că s-a „pierdut” contactul cu șeful Hassan Nasrallah, seara trecută după ce Israelul a declarat că l-a „eliminat” într-o lovitură asupra bastionului din sudul Beirutului al grupului.

„Contactul cu Sayyed Hassan Nasrallah s-a pierdut de vineri seara”, spune sursa, solicitând anonimatul pentru a discuta chestiuni sensibile. El nu a confirmat dacă Nasrallah a fost ucis.

Șeful Statului Major al IDF, generalul Herzi Halevi, a declarat, după presupusa asasinare a șefului terorist al Hezbollah, Hassan Nasrallah, că Israelul va ajunge la oricine amenință țara și cetățenii săi.

„Nu este sfârșitul instrumentelor din cutia de instrumente. Mesajul este simplu, pentru oricine amenință cetățenii statului Israel, vom ști cum să ajungem la ei”, spune el.

Un oficial american de informații a spus că liderul Hezbollah Hassan Nasrallah nu ar supraviețui unei lovituri dacă s-ar afla în interiorul sau sub o clădire vizată.

După atacul său din Liban, care l-a vizat pe liderul Hezbollah, Nasrallah, Israelul a sporit securitatea la ambasadele sale de pe tot globul.

Una dintre cele mai cunoscute și mai influente personalități din Orientul Mijlociu

Hassan Nasrallah, liderul mișcării militante șiite islamiste Hezbollah din Liban, este una dintre cele mai cunoscute și mai influente personalități din Orientul Mijlociu.

Nasrallah - care ar fi fost ținta atacului aerian de vineri asupra Beirutului - nu a fost văzut în public de ani de zile din cauza temerilor de a fi asasinat de Israel.

O figură întunecată cu legături personale strânse cu Iranul, el a jucat un rol cheie în transformarea Hezbollah-ului în forța politică și militară care este astăzi - și rămâne venerat de susținătorii grupului.

Sub conducerea lui Nasrallah, Hezbollah a ajutat la antrenarea luptătorilor din grupul armat palestinian Hamas, precum și a milițiilor din Irak și Yemen și a obținut rachete din Iran pentru a fi folosite împotriva Israelului.

El a condus evoluția Hezbollah de la o miliție înființată pentru a lupta împotriva trupelor israeliene care ocupau Libanul la o forță militară mai puternică decât armata libaneză, o putere în politica libaneză, un furnizor important de servicii de sănătate, educație și servicii sociale și o parte esențială a eforturilor Iranului de a obține supremația regională.

Născut în 1960, Hassan Nasrallah a crescut în cartierul Bourj Hammoud din estul Beirutului, unde tatăl său Abdul Karim conducea un mic aprozar. Este cel mai mare dintre cei nouă copii.

S-a alăturat mișcării Amal, pe atunci o miliție șiită, după ce Libanul a intrat în război civil în 1975. După o scurtă perioadă petrecută în orașul sfânt irakian Najaf pentru a frecventa un seminar șiit, s-a alăturat din nou Amal în Liban, înainte ca el și alții să se despartă de grup în 1982, la scurt timp după ce Israelul a invadat Libanul ca răspuns la atacurile militanților palestinieni.

Noul grup, Islamic Amal,cu sediul în Valea Bekaa, a primit un sprijin militar și organizatoric considerabil din partea Gărzilor Revoluționare ale Iranului, și a devenit cea mai proeminentă și eficientă dintre milițiile șiite care vor forma ulterior Hezbollah.

A devenit liderul Hezbollah în 1992, la vârsta de 32 de ani

În 1985, Hezbollah și-a anunțat oficial înființarea publicând o „scrisoare deschisă” care identifica SUA și Uniunea Sovietică drept principalii dușmani ai islamului și a cerut „desființarea” Israelului, despre care spunea că ocupă pământuri musulmane.

Nasrallah a urcat în rândurile Hezbollah pe măsură ce organizația creștea. El a spus că, după ce a servit ca luptător, a devenit directorul său în Baalbek, apoi în toată regiunea Bekaa, urmată de Beirut.

El a devenit liderul Hezbollah în 1992, la vârsta de 32 de ani, după ce predecesorul său Abbas al-Musawi a fost asasinat print-o lovitură din elicopter israeliană.

Una dintre primele sale acțiuni a fost să riposteze la uciderea lui Musawi. El a ordonat atacuri cu rachete în nordul Israelului care au ucis o fată, un ofițer de securitate israelian de la ambasada israeliană din Turcia a fost ucis de o mașină-capcană și un atentator sinucigaș a lovit ambasada israeliană din Buenos Aires, Argentina, ucigând 29 de persoane.

Nasrallah a reușit, de asemenea, un război de intensitate scăzută cu forțele israeliene, care s-a încheiat cu retragerea lor din sudul Libanului în 2000, deși a suferit o pierdere personală când fiul său cel mare Hadi a fost ucis într-un schimb de focuri cu trupele israeliene.

După retragere, Nasrallah a proclamat că Hezbollah a obținut prima victorie arabă împotriva Israelului. El a promis, de asemenea, că Hezbollah nu se va dezarma, afirmând că „tot teritoriul libanez trebuie restaurat”, inclusiv zona Fermei Shebaa.

A existat un calm relativ până în 2006, când militanții Hezbollah au lansat un atac transfrontalier în care opt soldați israelieni au fost uciși și alți doi răpiți, declanșând o reacție masivă a Israelului.

Avioanele de război israeliene au bombardat bastioanele Hezbollah din sud și din suburbiile sudice ale Beirutului, în timp ce Hezbollah a lansat aproximativ 4 000 de rachete asupra Israelului. Peste 1 125 de libanezi, majoritatea civili, au murit în cele 34 de zile de conflict, precum și 119 soldați israelieni și 45 de civili.

Casa și birourile lui Nasrallah au fost țintite de avioanele de război israeliene, dar acesta a supraviețuit nevătămat.

În 2009, Nasrallah a publicat un nou manifest politic care urmărea să evidențieze „viziunea politică” a Hezbollah. A renunțat la referirea la o republică islamică găsită în documentul din 1985, dar a menținut o linie dură împotriva Israelului și SUA și a reiterat că Hezbollah trebuie să-și păstreze armele, în ciuda unei rezoluții ONU care le interzicea în sudul Libanului.

"Oamenii evoluează. Întreaga lume s-a schimbat în ultimii 24 de ani. Libanul s-a schimbat. Ordinea mondială s-a schimbat", a spus Nasrallah.

Hezbollah intră într-o „fază complet nouă”

Patru ani mai târziu, Nasrallah a declarat că Hezbollah intră într-o „fază complet nouă” a existenței sale prin trimiterea de luptători în Siria pentru a-l ajuta pe aliatul său susținut de Iran, președintele Bashar al-Assad, să înlăture o rebeliune. „Este bătălia noastră și suntem pregătiți”, a spus el.

Liderii sunniți libanezi au acuzat Hezbollah că a târât țara în războiul din Siria, iar tensiunile sectare s-au înrăutățit dramatic.

În 2019, o criză economică profundă din Liban a declanșat proteste în masă împotriva unei elite politice acuzată de multă vreme de corupție, risipă, management defectuos și neglijență. Nasrallah și-a exprimat inițial simpatia pentru apelurile la reforme, dar atitudinea sa s-a schimbat pe măsură ce protestatarii au început să ceară o revizuire completă a sistemului politic.

La 8 octombrie 2023 - a doua zi după atacul fără precedent asupra Israelului de către oameni înarmați Hamas care a declanșat războiul din Gaza - luptele sporadice anterior dintre Hezbollah și Israel au escaladat.

Hezbollah a tras în pozițiile israeliene, în solidaritate cu palestinienii.

Într-un discurs din noiembrie, Nasrallah a spus că atacul Hamas a fost „100 la sută palestinian atât din punct de vedere al deciziei, cât și al execuției”, dar că focurile dintre grupul său și Israel au fost „foarte importante și semnificative”.

Grupul a lansat peste 8.000 de rachete în nordul Israelului și în înălțimile Golan ocupate de Israel. De asemenea, a tras cu rachete antitanc asupra vehiculelor blindate și a atacat ținte militare cu drone explozive.

Forțele de Apărare Israelului (IDF) au ripostat cu lovituri aeriene și focuri din tancuri și artilerie împotriva pozițiilor Hezbollah din Liban.

În cel mai recent discurs al său, Nasrallah a acuzat Israelul că a detonat, pe 17 septembrie, mii de pagere și telefoane radio folosite de membrii Hezbollah, care au ucis 39 de persoane și au rănit alte câteva mii și a spus că a „depășit toate liniile roșii”. El a recunoscut că grupul a suferit o „lovitură fără precedent”.

La scurt timp după aceea, Israelul a escaladat dramatic atacurile asupra Hezbollah, lansând valuri de bombardamente care au ucis aproape 800 de oameni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Acuzații de o gravitate fără precedent în Austria, la adresa partidului lui Nehammer

2 Scandal uriaș în țara vecină! / „Guvernul Orban ar preda Ungaria rușilor fără luptă”

3 Un secret al zilelor noastre / Masacrul comis în „fortăreața” din Africa a uneia dintre cele mai mari companii din industria energetică

4 Primele imagini din satelit după scufundarea celui mai nou submarin nuclear al Chinei

5 VIDEO Așa arată o cantină a armatei ucrainene amenajată în tranșee, pe front