Cine este Ebrahim Raisi, președintele Iranului? Este văzut drept potențial succesor al ayatollahului Ali Khamenei

Cine este Ebrahim Raisi, președintele Iranului? Este văzut drept potențial succesor al ayatollahului Ali Khamenei

Președintele dur al Iranului, Ebrahim Raisi, a fost văzut de mult timp ca un protejat al liderului suprem al Iranului și un potențial succesor al acestuia în teocrația șiită a țării.

Raisi jpg

Ebrahim Raisi, în vârstă de 63 de ani, un cleric religios dur, a fost ales președinte al Iranului în 2021. În mandatul său ca președinte, a supravegheat o strategie de extindere a influenței regionale a țării sale – sprijinind reprezentanții militanților din Orientul Mijlociu, accelerând programul de energia nucleară a țării și aducerea țării în pragul războiului cu Israelul.

Dar, în aceeași perioadă, Iranul a cunoscut cele mai mari proteste antiguvernamentale din ultimele decenii și o recesiune economică severă determinată de sancțiuni internaționale și șomaj ridicat.

Raisi a fost văzut drept succesorul probabil al ayatollahului Ali Khamenei ca lider suprem, cea mai înaltă poziție politică și religioasă din republica islamică.

Care este trecutul lui Raisi?

Raisi, născut în orașul de est Mashhad în 1960 într-o familie devotată religioasă și a fost cuprins de fervoarea revoluției islamice din Iran, care a răsturnat monarhia țării în 1979.

În calitate de cleric religios în guvernul teocratic al țării și protejat al lui Khamenei, Raisi a urcat în rândurile justiției țării, servind ca procuror în mai multe orașe.

După ce a fost numit principalul judecător al Iranului, se crede că a făcut parte dintr-un mic comitet care a ordonat execuția a mii de dizidenți politici în 1988.

Acuzat de zeci de ani de încălcări ale drepturilor omului, Raisi este pe lista de oficiali iranieni sancționați de Statele Unite.

Vestea că elicopterul său a fost implicat înt-un incident și ar fi avut parte de ceea ce presa iraninaă a descris o „aterizare dură” l-a adus imediat în atenție deoarece Iranul se confruntă deja cu sancțiuni din partea SUA și a altor națiuni pentru implicarea sa în execuția în masă a prizonierilor în 1988.

Raisi, 63 de ani, a condus anterior sistemul judiciar din Iran. El a candidat fără succes la președinție în 2017 împotriva lui Hassan Rouhani, clericul relativ moderat care a ajuns încheiat un acord nuclear în 2015 cu puterile mondiale.

În 2021, Raisi a candidat din nou în cadrul unor alegeri în care toți adversarii săi potențial proeminenți au fost excluși pentru că nu au putut candida din cauza sistemului de verificare a candidaturilor din Iran. El a adunat aproape 62% din cele 28,9 milioane de voturi, cea mai scăzută prezență procentuală la vot din istoria Republicii Islamice. Milioane de oameni au rămas acasă, iar alții au anulat buletinele de vot.

Raisi a fost sfidător atunci când a fost întrebat, la o conferință de presă după alegerea sa, despre execuțiile din 1988, în care au avut loc rejudecări fictive ale prizonierilor politici, militanților și altora, care aveau să devină cunoscute sub numele de "comisii ale morții" la sfârșitul sângerosului război Iran-Irak.

Cum a fost președinția lui Raisi?

În timpul președinției lui Raisi, Iranul s-a confruntat cu mari proteste antiguvernamentale după moartea unei tinere kurde, Mahsa Amini, aflată în custodia poliției. Autoritățile au răspuns cu o represiune brutală care a inclus crime și execuții.

Teheranul și-a continuat, de asemenea, programul de îmbogățire a uraniului și a continuat cu programul de rachete balistice . Războiul în umbră al țării de ani de zile cu Israelul a izbucnit luna trecută după ce Iranul a lansat o salvă de sute de rachete și drone asupra Israelului. Acest atac a rezultat din escaladarea tensiunilor dintre cele două țări după ce Hamas, un grup militant susținut de Iran, a atacat Israelul pe 7 octombrie.

În aceeași perioadă, Iranul a devenit, de asemenea, furnizorul străin de încredere al Rusiei de drone militare . În 2023, Iranul a încheiat un acord cu Arabia Saudită și a restabilit relațiile diplomatice.

Iranul este condus de liderul său suprem, ayatollahul Ali Khamenei, în vârstă de 85 de ani. Dar, în calitate de președinte, Raisi a susținut îmbogățirea uraniului până la niveluri apropiate de cele folosite pentru producerea armelor nucleare, precum și împiedicarea inspecțiilor inspectorilor internaționali ca parte a confruntării cu Occidentul.

Cine conduce în Iran în timp ce președintele este dispărut?

Vicepreședintele Mohammad Mokhber, în vârstă de 69 de ani, va prelua puterea în absența lui Raisi sau în timp ce acesta își va reveni, dacă este necesar.

Șeful administratorilor însărcinați cu supravegherea executării ordinelor ayatollahului Khamenei din 2007, Mokhber deține un doctorat în drept internațional.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

3 „DeepSeek”, dovada că nu știm niciodată de unde poate veni dezastrul. Unii spun că este doar începutul...

4 Sabalenka, acuzată că a urinat pe nedoritul trofeu primit la Australian Open

5 Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață”