Cine este denunțătorul lui Bogdan Olteanu / DETALII
Cel care a livrat informatiile procurorilor este un fost angajat al lui Vîntu, Ionut Adrian Eftimie, intermediarul care i-ar fi dus banii lui Bogdan Olteanu, nu Sorin Ovidiu Vantu asa cum s-a speculat initial, scrie Evenimentul Zilei, informatie confirmata pentru HotNews.ro de surse apropiate dosarului. SOV a primit citatia miercuri la penitenciar avand direct calitate de suspect, au explicat pentru HotNews.ro sursele citate, astfel ca Vintu nu putea fi si denuntator. Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a fost retinut joi noapte, dupa ce procurorii l-au audiat in cursul zilei pe Sorin Ovidiu Vantu la sediul DNA.
Ionut Adrian Eftimie a fost condamnat la sase ani si patru luni inchisoare in dosarul Petromservice, in care a fost condamnat si Sorin Ovidiu Vantu alaturi de sindicalistul Liviu Luca. Potrivit publicatiei proarges.ro, Adrian Eftime este fiul sindicalistului Ion Eftime, desemnat de Sorin Ovidiu Vîntu să administreze Realitatea Media.
Potrivit proarges.ro, Adrian Ionuţ Eftime împreună cu alte persoane, foşti directori de la Petromservice au fost suspectaţi de încheierea unor contracte fictive derulate de către SC PSV Company SA şi că a fost retrasă în mod nejustificat suma totală de aproximativ 20 milioane de lei, iar pentru disimularea fondurilor încasate, învinuiţii au înfiinţat 18 societăţi comerciale în care aveau calitatea de asociaţi, administratori sau împuterniciţi pe cont.
Ionuţ Adrian Eftimie nu era oficial angajat Petrom Service, dar a fost retinut prima dată, pe 8 octombrie, alături de şase manageri de top ai companiei, printre care şi preşedintele Mihai Sorin, într-un dosar al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Procurorii DNA sustin, intr-un comunicat publicat vineri dimineata, ca "exista date si probe potrivit carora" in perioada iulie - noiembrie 2008, Bogdan Olteanu, care la acea vreme era presedinte al Camerei Deputatilor din partea PNL, "a solicitat si primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro si sprijin electoral, constand in servicii de marketing si consultanta, in schimbul efectuarii de demersuri pe langa membrii Guvernului Romaniei pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunarii". "Banii au fost remisi de catre omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic", se arata in acest comunicat.
In urma "diligentelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectiva a fost numita la data de 18 septembrie 2008 in functia de guvernator al Deltei Dunarii". Potrivit unor surse judiciare, este vorba de Liviu Mihaiu, fost guvernator al Deltei Dunarii, care a negat insa orice implicare intr-o fapta de coruptie.
In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane, precizeaza procurorii.
Bogdan Olteanu urmeaza sa fie prezentat vineri Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Retinerea lui Bogdan Olteanu vine dupa ce, joi, Sorin Ovidiu Vintu a fost adus la DNA din Penitenciarul Rahova, pentru a fi audiat intr-un dosar de cumparare de influenta.
Potrivit unor surse judiciare, Sorin Ovidiu Vintu i-ar fi dat lui Bogdan Olteanu un million de euro pentru ca acesta sa sprijine numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii. In dosar, potrivit unor surse judiciare, ar fi implicat si numele lui Calin Popescu Tariceanu, care a negat insa orice acuzatii.
Si Liviu Mihaiu a respins acuzatiile, precizand, pe contul lui de Facebook, ca nu a stiut nimic despre aceasta "pretinsa tranzactie pe spezele numirii" sale ca guvernator si crede ca a fost vorba despre un "foarte bun pretext pentru fostul mogul pentru a-l avea (si) pe seful Camerei Deputatilor la mana".