Cine este dentistul care a vândut proprietăți rusești, în numele Kremlinului, cu ajutorul unei „spioane FSB”

Cine este dentistul care a vândut proprietăți rusești, în numele Kremlinului, cu ajutorul unei „spioane FSB”

Un dentist și amanta sa ucraineană ar fi folosit procuri falsificate de la Kremlin pentru a vinde proprietăți deținute de guvernul rus în valoare de milioane de euro. Anchetatorii, serviciile de informații și diplomații sunt acum nedumeriți cu privire la acest caz bizar.

La început, totul părea o afacere profitabilă. Investitorul imobiliar Sascha Klupp și partenerii săi de afaceri au cumpărat patru loturi de teren de la guvernul rus în cartierul Karlshorst din Berlin – o porțiune de 17.000 de metri pătrați a vechiului aerodrom, precum și trei clădiri rezidențiale dărăpănate în care locuiau odată ofițerii sovietici.

Investitorii au plătit în total 13,5 milioane de euro, un preț aparent rezonabil pe piața imobiliară care a explodat în Berlin, mai ales în condițiile în care aerodromul, o parte din care fusese declarat monument istoric, oferea încă mult spațiu pentru clădiri noi, de înaltă calitate.

Dar visul a fost spulberat pe 18 martie. Când Klupp a încercat să pășească pe proprietatea sa proaspăt achiziționată, doi secretari ai ambasadei Rusiei l-au luat la întrebări și au refuzat să elibereze terenul. Ei au susținut că Moscova nu a vândut niciodată loturile de pământ. Poliția din Berlin a trebuit să fie trimisă la fața locului ca să calmeze spiritele. Klupp a depus o plângere penală, la fel ca ambasada Rusiei, ambele pentru fraudă.

De atunci, în capitala Germaniei se desfășoară un dosar penal care a atins cele mai înalte cote ale politicii. Pe lângă apelul la Parchetul Public, Ambasada Rusiei a mai cerut asistența Ministerului de Externe al Germaniei. Curând a reieșit că și mai multe proprietăți deținute de guvernul rus erau pe lista de vânzări fără știrea Moscovei, inclusiv părți din complexul ambasadei de pe marele bulevard Unter den Linden din Berlin.

Un stomatolog care ar fi reprezentat Kremlinul

Diplomații, precum și anchetatorii și oficialii serviciilor de informații sunt nedumeriți cu privire la ceea ce s-a întâmplat exact. Au vândut oficialii ruși corupți imobile vechi sovietice pentru a se îmbogăți? A fost oare Federația Rusă victima unei conspirații cu agenți secreți sau este doar un caz de fraudă deosebit de neplăcut?

O echipă de reporteri Der Spiegel a discutat în ultimele săptămâni cu numeroase persoane implicate în caz, inclusiv anchetatori și experți în securitate. Împreună cu Proiectul de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției, jurnaliștii publicației au cercetat sute de pagini de contracte de vânzare și pretinse împuterniciri de la Administrația Prezidențială a Rusiei, împreună cu jurnalele de chat interne și documentele companiei.

Un nume apare de mai multe ori în documente: Jefim B., un stomatolog în vârstă de 60 de ani din cartierul Grunewald din Berlin. Medicul stomatolog, născut la Cernăuți, în Ucraina, s-a dat drept reprezentant autorizat al guvernului rus la oficiile de carte funciară și la agenții imobiliari. El a prezentat împuterniciri cu aspect credibil de la Administrația Prezidențială a lui Vladimir Putin, inclusiv o ștampilă și o stemă cu un vultur bicefal notarului prin care a legalizat contractele de vânzare. A încercat să vândă o parte din proprietățile imobiliare companiilor deținute de fiii săi.

Relații intime cu o presupusă spioană rusă

Dacă bărbatul a intenționat cu adevărat să fure proprietățile valoroase din Germania de la Putin sau a fost păcălit el însuși, va trebui în cele din urmă să fie clarificat de o instanță. Cercetările efectuate de poliția penală sugerează că dentistul ar fi avut o relație intimă cu o femeie misterioasă care ar fi pozat în ofițer de rang înalt al unei agenții de informații ruse. Ea ar fi obținut presupusele împuterniciri de la Kremlin pentru B., înainte de a-i cere să transfere o parte din prețul de cumpărare unui bărbat cu adresă la Moscova. Dar unde au ajuns de fapt banii, un total de aproximativ 1,8 milioane de euro, nu este clar.

Potrivit anchetei, presupusul spion nu este nici măcar din Rusia. Mai degrabă, ca și medicul stomatolog Jefim B., este din Ucraina. Și asta ridică întrebarea dacă motivele politice ar fi putut juca și ele un rol în tranzacțiile imobiliare presupuse frauduloase. Unele dintre tranzacțiile cu proprietăți au fost inițiate pentru prima dată după ce trupele lui Putin au invadat Ucraina.

Până acum, detaliile despre problema delicată nu fuseseră făcute publice. Și mulți dintre cei implicați au fost probabil destul de mulțumiți de acest fapt. Jefim B., stomatologul căruia i-au fost eliberate presupusele împuterniciri, ar putea fi urmărit penal, în timp ce alții – inclusiv avocații, notarii, judecătorii și bancherii care au participat la vânzarea proprietăților rusești – se vor confrunta cu întrebări cel puțin neplăcute.

Jefim B. este o figură cunoscută în părțile elegante din vestul Berlinului, unde îi place să-și plimbe câinii printre conace. El duce un stil de viață fastuos, la fel ca mulți din această parte a Berlinului. Familia lui locuiește într-o casă mare cu coloane înalte și conduce mașini scumpe.

Un trecut în afacerile cu jocuri de noroc

Jefim B. fusese activ ca antreprenor înainte, deși într-un domeniu diferit. La începutul anilor 1990, el a condus Sesam Spielhallen GmbH, înainte de a deveni director general al Vienna Gaststätten- und Video-Betriebs-GmbH în 2004. Scopul înființării: „Funcționarea restaurantelor, a sălilor de distracție și a echipamentelor video cu proiecții regulate de filme” și „vânzări cu amănuntul de articole sexuale”. În 2007, omul de afaceri a părăsit industria.

În anii care au urmat, B. a investit mulți bani în imobiliare, iar familia sa a cumpărat cel puțin patru proprietăți în locații de lux. Aparent, medicul dentist a aranjat totul pentru o pensionare fără griji.

Dar apoi se pare că a vrut să încerce să intre în afaceri și mai mari. Dacă suspiciunile procurorilor din Berlin sunt corecte, dentistul și complicii săi au vrut să vândă pe scară largă imobile rusești în Germania, ocolind în secret Ambasada Rusiei.

Rusia mai deține încă o serie de proprietăți în Germania până în prezent, inclusiv vechi terenuri militare, misiuni comerciale și consulate, adesea în locații privilegiate. Cea mai mare parte a acestor proprietăți deținute de ruși se află în fosta Germanie de Est, unde Uniunea Sovietică a întreținut numeroase baze militare și complexe de locuințe după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Un număr mic dintre aceste complexe sunt încă deținute de Federația Rusă astăzi.

Nu este clar cum și când a început operațiunea specială de achiziție a proprietăților rusești. Olena G., amanta medicului stomatolog, a jucat se pare un rol-cheie. Femeia de 57 de ani locuiește și ea în zona Grunewald din Berlin. Ea a scris recent pe o pagină de socializare: „Dragostea este o stare de spirit în care oamenii cu cele mai stricte reguli își permit să înnebunească!” În discuții personale, cei doi s-au adresat reciproc cu termeni dragi și s-au asigurat reciproc de sentimentele lor. Totuși, între mesajele tandre, afacerile au avut un accent principal.

La prânz, pe 22 februarie 2020, medicul dentist a contactat-o ​​pe Olena. „Salutări, iubirea mea”, a scris el în rusă. Ca răspuns, ea i-a trimis o fotografie cu o procură eliberată pe numele lui. Deasupra textului erau cuvintele: „Moscova, Kremlinul”. Documentul ar fi fost semnat de șeful Administrației Prezidențiale. În scurtul text, medicul stomatolog este autorizat să vândă proprietăți rusești în Berlin.

Potrivit registrelor de carte funciară, medicul stomatolog a abordat pentru prima dată tribunalul competent din districtul Lichtenberg din Berlin cu privire la imobilul rusesc în noiembrie 2020. Prin intermediul unui notar, a cerut informații despre unul dintre terenurile din Karlshorst, un cartier din Lichtenberg. A fost atașată o pretinsă împuternicire din partea Administrației Prezidențiale a Rusiei. Acesta a precizat că el a fost autorizat să „ceară și să primească” toate documentele referitoare la proprietăți. Judecătoria districtuală a pus la dispoziție rapid informațiile pe care le solicitase.

Există unele dovezi care sugerează că dentistul a crezut cu adevărat că face parte din ceva de nivel înalt. Iubita lui Olena i-a trimis documente care o identificau drept colonel în rezervele FSB, agenția rusă de informații interne. Și i-a transmis și mesaje care se presupune că au venit de la Kremlin. În toamna anului 2020, a primit chiar și o presupusă scrisoare de mulțumire de la Kremlin „pentru munca extraordinară depusă”, semnată de un presupus general locotenent al FSB, care ar fi adăugat că așteaptă cu nerăbdare „o cooperare fructuoasă în continuare”.

„Banii iubesc tăcerea”

Ordinul de a efectua în mod discret tranzacțiile imobiliare a venit, de asemenea, dintr-un cont numit „Moscova, Kremlin”, cu un număr rusesc. „Cel mai important lucru este să nu se scurgă nicio informație”, scrie într-un mesaj pe care Olena G. l-a transmis lui B. „Banii iubesc tăcerea”.

El a răspuns: „Vom încerca să facem totul în tăcere, dar asta nu funcționează întotdeauna”.

După ce afacerea a mers atât de bine, dentistul părea să vrea și mai mult. Der Spiegel a constatat că a vândut două proprietăți pe 28 februarie cu ajutorul presupuselor sale împuterniciri: o proprietate pe malul lacului din Brandenburg pentru 300.000 de euro, unde personalul Ambasadei sovietice obișnuia să-și petreacă vacanța în timpul Germaniei de Est. Localnicii spun că este folosit și astăzi de ruși. Și fostul Consulat General al URSS la Berlinul de Vest pentru 1,6 milioane de euro.

De data aceasta însă cumpărătorii cumpărătorii au fost fiii dentistului. Aceștia au acționat în calitate de acționari ai firmelor care cumpără proprietatea, care erau reprezentate în exterior de un suspectat om de paie. Apoi, în această primăvară, febra imobiliară a familiei părea să se acutizeze și mai mult. Documentele de la Registrul Comerțului și Oficiul de Carte Funciară sugerează că acum vizau complexul Ambasadei Rusiei de pe bulevardul Unter den Linden din Berlin.

Moscova deține un întreg complex nu departe de Poarta Brandenburg, care conține clădirea ambasadei, apartamente diplomatice și chiar un teren de tenis. O clădire administrativă de la marginea de est a găzduit cândva compania aeriană de stat Aeroflot, dar este liberă de ceva timp.

Proprietatea principală, cu adresa Unter dern Linden 51, se pare că urma să fie transformată în bani, așa cum pare să indice o procură. Probabil că și fiii stomatologului au fost implicați în această afacere. Ca și în cazul proprietății de pe malul lacului Brandenburg și al Consulatului General din Berlinul de Vest, unul dintre ei a devenit partener într-o companie care urma să acționeze drept cumpărător. În acest caz, a purtat numele Unter den Linden Living GmbH.

Dar Moscova a depistat înșelătoria înainte ca vânzarea să poată fi finalizată. La începutul lunii martie, noua companie de administrare a proprietății a plasat un anunț pe vechiul aerodrom din Karlshorst în care afirmă că Federația Rusă nu mai deține proprietatea.

Rușii s-au alarmat. Un diplomat s-a grăbit la tribunalul districtual Lichtenberg și a constatat că Federația Rusă nu mai figurează ca proprietar în cartea funciară. Ambasada a luat imediat măsuri, depunând o obiecție oficială și justificând-o pe motiv că împuternicirile folosite de vânzător au fost „falsificate”.

Rușii au sunat și la Ministerul german de Externe. În cel mai bun limbaj diplomatic, ambasada a asigurat Ministerul de Externe de „excelenta sa considerație” și a fost onorată să anunțe că Rusia „nu a vândut” proprietățile și „nu a emis nicio împuternicire în acest sens”. Reprezentanții ruși au cerut să fie luate toate măsurile pentru a „restaura” „integritatea” proprietăților.

O rușine fără precedent

Ministerul de Externe a răspuns la fel de politicos că nota diplomatică a fost imediat transmisă autorităților de la Berlin. Mai mult, aceștia ceruseră administrației să garanteze protecția proprietăților, indiferent de „înscrierea incorectă în cartea funciară”.

Panica trebuie să fi izbucnit în reprezentanța Rusiei în acele săptămâni din martie. Diplomații erau deja sub presiune din cauza invaziei ruse a Ucrainei. Acum, mai exista și amenințarea cu pierderea proprietății. O rușine fără precedent. Liniile către Moscova erau atât de aglomerate încât scandalul imobiliar a atras chiar atenția agențiilor de informații occidentale.

Ambasada a angajat serviciile unui avocat din Leipzig care a încercat să inverseze vânzarea proprietăților. În data de 21 martie, avocatul s-a adresat instanței de judecată în cauză. Subiectul scrisorii sale: "EXTREM DE URGENT!!! FRAUDE!!!"

În scrisoare, avocatul a explicat de ce afacerea era invalidă. A repetat acuzația că împuternicirile au fost falsificate și a depus acuzații serioase împotriva Judecătoriei Lichtenberg. Avocatul a menționat că instanța ar fi trebuit să realizeze că a fost introdusă o adresă incorectă pentru administrația prezidențială responsabilă de la Moscova. Mai mult, a afirmat că instanța „nu a aplicat corect legea rusă”.

Telefoane mobile și dispozitive de stocare confiscate

Dar tribunalul districtual a respins obiecția ambasadei la sfârșitul lunii martie. Acesta a afirmat că presupusele încălcări „nu au fost suficient de fundamentate”. Judecătorul de district implicat s-a îndoit, într-un memoriu, că cartea funciară era „complet incorectă”. Când este contactat pentru comentarii, un purtător de cuvânt al instanței continuă să insiste că documentele necesare au fost solicitate de la notar și că, „pe baza constatărilor de la momentul respectiv”, nu au existat nereguli. În special, au fost furnizate și certificările internaționale obișnuite pentru documente.

La ordinul Parchetului din Berlin, proprietățile au fost totuși confiscate ca măsură de precauție – iar oficialii au înghețat cea mai mare parte a prețului de cumpărare.

Procurorii au recunoscut rapid caracterul exploziv al cazului și au declanșat cercetări asupra mai multor suspecți. Printre ei, medicul dentist Jefim B. și presupusa sa amantă Olena G., presupusul colonel din rezervele serviciului de informații rusesc. Procurorii i-au acuzat că, printre alte infracțiuni, au comis fraudă și au comis în comun falsuri de documente.

În ultima săptămână a lunii martie, procurorii din Berlin au făcut percheziții în mai multe apartamente și birouri și au confiscat numeroase documente, telefoane mobile și dispozitive de stocare. În același timp, au asigurat și dosare de carte funciară, contracte de cumpărare și extrase bancare pentru a urmări banii din tranzacțiile imobiliare.

Transferuri de bani către Moscova

Unele din cele 13,5 milioane de euro plătite pentru patru terenuri din Karlshorst se pare că au ajuns în mâinile unui bărbat cu nume rus, care ar fi locuit la Moscova. Anchetatorii au constatat că firma imobiliară a lui Jefim B. i-a virat bărbatului 1,8 milioane de euro.

Anchetatorii nu consideră în prezent probabil ca presupusa fraudă să fi fost motivată politic. Momentan, spun aceștia, nu există indicii sigure ale implicării agențiilor de informații, iar „motivația generală infracțională” este suspectată.

Ceea ce este clar este că această poveste are mulți perdanți: o ambasadă în dizgrație care a lăsat să-i scape prin mâini bunuri imobiliare în valoare de 13,5 milioane de euro, investitori presupuși fraudați și un presupus reprezentant al Kremlinului care probabil era doar un dentist normal și acum trebuie să plătească pentru prejudiciu.

Singurul lucru care nu s-a schimbat este starea proprietăților rusești din Karlshorst. Sunt încă goale.


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”