Cine este Daniel David, vehiculat ca posibil candidat la președinție. „Partidele proeuroene trebuie să facă o listă preliminară”

Cine este Daniel David, vehiculat ca posibil candidat la președinție. „Partidele proeuroene trebuie să facă o listă preliminară”

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, este vehiculat ca posibil candidat comun din partea partidelor pro-europene la alegerile prezidențiale.

Rectorul UBB este vehiculat ca posibil candidat comun la prezidențiale FOTO UBB / Facebook

Rectorul UBB este vehiculat ca posibil candidat comun la prezidențiale FOTO UBB / Facebook

„Am văzut că în spaţiul public circulă şi numele meu, din zone mai formale sau mai informale, ca unul dintre potenţialii candidaţi proeuropeni la alegerile prezidenţiale din 2024. Probabil că numele meu a apărut ca urmare a angajamentelor mele publice constante pentru România euroatlantică, accentuate în perioada alegerilor din 2024, care să fie a tuturor, nu doar a unora! Dar aceste angajamente pentru România euroatlantică nu au fost pentru o potenţială candidatură de acest fel, ci reprezintă ceea ce am ca valoare cardinală şi care rămâne astfel pentru mine indiferent de această situaţie punctuală”, afirmă Daniel David pe blogul personal.

Potrivit lui Daniel David, rector și profesor universitar la UBB, în acest moment, nu este vorba despre el sau despre alţi potenţiali candidaţi, ci despre ce doresc oamenii şi cum văd situaţia şi partidele politice.

"În acest moment nu este vorba despre mine (și îndrăznesc să spun că nici despre alți potențiali candidați), ci despre ce doresc oamenii și cum văd situația și partidele politice (într-o democrație funcțională, totuși, acestea trebuie să fie vehiculele normalității politice).

Cred că partidele proeuropene, în colaborare strânsă cu societatea civilă și cu atenție la nevoile și mesajul oamenilor, trebuie să facă o listă preliminară de aproximativ 5 potențiali candidați, veniți din mediul politic, socio-economic și cultural-academic (și alte medii relevante, dacă mi-au scăpat în enumerare)", a mai transmis el

El susține, de asemenea, că orice candidat trebuie analizat atent înainte de orice decizie.

"Acești candidați trebuie analizați rațional politic (ca partidele implicate să tragă în aceeași direcție) și riguros sociologic (pentru a vedea ce doresc oamenii), inclusiv partidele să analizeze variantele un candidat vs. doi candidați proeuropeni (pe direcția stânga-dreapta)", a scris rectorul UBB

Acesta consideră că, în paralel, este fundamentală organizarea funcţională a Parlamentului şi propunerea unui Guvern „cu oameni competenţi şi cu atenţie la cetăţeni”, care "să dea speranţe oamenilor" şi "să organizeze cât mai repede şi în siguranţa legalităţii şi a statului de drept alegerile prezidenţiale".

Întrebat dacă, în condiţiile în care i s-ar propune, ar accepta să se înscrie în cursa electorală pentru prezidenţiale, Daniel David a spus că dacă acest lucru i s-ar propune „pur şi simplu” din zona politică, „aşa simplu”, nu ar accepta decât dacă ar rezulta din analizele făcute şi din paşii descrişi de el.

„Adică simplul fapt că se decide susţinerea unui X sau Y, este o mare greşeală, pentru că trebuie văzut ce vor oamenii, cine are şansa cea mai bună şi abia apoi să se ia decizia”, a explicat David, potrivit News.ro.

În legătură cu posibilitatea desemnării unui candidat comun pentru alegeri , Daniel David a spus că tot oamenii trebuie întrebaţi, fiindcă se pot face aceste anchete sociologice. „Întrebarea pentru blocul pro-european este aceasta. Un singur candidat în prima fază sau doi candidaţi, unul mai pe centru dreapta, altul mai pe centru stânga, care, eventual, se unească în funcţie de rezultat în turul doi, dacă va fi cazul”, a spus David.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Asta o fi miza realegerii lui Donald Trump în fruntea SUA?

2 De citit...

3 Asta este Rusia, în realitate, oameni buni...

4 „Potrivelile” care au făcut imposibilă arestarea lui Horațiu Potra

5 Avertismentul care dă fiori al doamnei Beatrice Mahler