Cine este Crenguța Leaua, avocata care s-a ocupat de procesul Gabriel Resources, câștigat de România. Are un CV impresionant

Cine este Crenguța Leaua, avocata care s-a ocupat de procesul Gabriel Resources, câștigat de România. Are un CV impresionant

România a câștigat vineri, 8 martie, la Washington, procesul în dosarul Roșia Montană. Statul român nu va plăti nicio despăgubire, România urmând să recupereze de la Gabriel Resources peste 1,4 milioane dolari cheltuieli de judecată. Avocata care a obținut victoria pentru statul român are o carieră impresionantă.

Crenguța Leaua FOTO lddp.ro

Crenguța Leaua FOTO lddp.ro

Decizia definitivă și executorie a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) a venit după aproape nouă ani de procese. România a fost reprezentată în acest proces de Casa de avocatură românească Leaua Damcali Deaconu Păunescu - LDDP și de firma elvețiană LALIVE SA.

Lidera echipei de avocați care a câștigat pentru România procesul de miliarde cu Gabriel Resources este prof.univ. dr. Crenguța Leaua, o avocată cu o carieră excepțională, specializată în arbitraj internațional.

Crenguța Leaua a absolvit trei facultăţi: la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi (1996), Universitatea Ecologică Bucureşti (1994) şi Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (1997). Este avocat din 1996, iar în 2008 a obţinut doctoratul în drept la Universitatea din Bucureşti.

Amplă activitate ca arbitru în peste 130 de dosare

Are o amplă activitate ca arbitru, în peste 130 de dosare, din care mare parte la Curtea Internațională de Arbitraj ICC Paris și Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, dar și arbitraje ad-hoc sub regulile UNCITRAL. Este membră a listelor de arbitri a numeroase centre de arbitraj , cum sunt cele de pe lângă camerele de comerț și industrie din România, Bulgaria, Slovenia, Polonia, Moldova, Centrul de Arbitraj și Mediere din cadrul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (WIPO), Centrului de Arbitraj Internațional din cadrul Camerei Federale pentru Economie din Austria (VIAC), centrele de arbitraj din Beijing (CIETAC), Shanghai și Kuala Lumpur.

Crenguța Leaua fost vicepreședinte al Curții Internaționale de Arbitraj - ICC Paris (2015- 2018), membră a Curții (2012-2015) și este în continuare membră a Comisiei de Arbitraj a ICC. A fost vicepreședinte al Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României (2008-2012).

Avocata a mai câștigat cinci procese majore pentru România

Crenguța Leaua este absolventă a programului Emerging Leaders, executive education din cadrul Harvard University, John F. Kennedy School of Government.

Din 2007, este profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din București. A fost visiting scholar la Columbia Law School (New York) și invitată să susțînă prelegeri la Science Po (Paris), Georgetown Law (Washington, D.C.), Columbia Law School (New York), Washburn University (Kansas).

Avocata Crenguţa Leaua are experienţă impresionantă în arbitraje internaţionale, până acum câştigând împreună cu LALIVE nu mai puțin de cinci procese foarte importante de arbitraj pentru România la Curţile de Arbitraj Internaţionale, în valoare totală de peste trei miliarde de dolari. Aceste procese au fost: dosarul Rompetrol de la ICSID - cu un litigiu de 139 milioane dolari; dosarul Awdi de la ICSID (litigiu de 447 milioane euro); dosarul Micula 2, (litigiu de 2 miliarde de euro); dosarul acţiunii în anulare Micula 2 de la ICSID și dosarul Fin.CO.Ge.Ro. de la Curtea de Arbitraj de la Londra, cu un litigiu de 362 milioane de dolari.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…