Cine era tânăra ucisă de urs la Bușteni. Absolvise liceul în iunie și era pasionată de drumeții FOTO

Cine era tânăra ucisă de urs la Bușteni. Absolvise liceul în iunie și era pasionată de drumeții FOTO

Noi detalii ies la iveală în cazul tinerei de 19 ani din Iași care a fost ucisă marți după orele prânzului de un urs pe traseul Jepii Mici, din Munții Bucegi. Mama acesteia a declarat că fata a mai fost în trecut „fugărită” de un astfel de animal sălbatic.

„Eram preocupată cu muntele ăsta. Am sunat-o și i-am zis să aibă grijă. Ai grijă, te rog, la urși, ai grijă, te rog. Din câte am aflat de la tatăl ei, că ea nu mi-a zis, că a mai fost odată cu o prietenă și a fost fugărită de un urs”, a mărturisit mama tinerei, conform Antena 3 CNN.

Diana Maria, fata de 19 ani căreia pasiunea pentru drumeții i-a adus sfârșitul, absolvise liceul în urmă cu o lună. Ea era din localitatea ieșeană Popricani, însă era stabilită la București.

Amintim faptul că tânăra, care era însoțită de iubitul său, a fost atacată de urs marți, 9 iulie, pe traseul Jepii Mici, iar animalul sălbatic a fost împușcat.

Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova, George Stratulat, a anunțat că animalul sălbatic va fi supus testelor pentru rabie, conform Agerpres.

Suntem pregătiţi să primim probe pentru examinare anatomo-patologică şi virusologică pentru rabie. Avem un protocol prin care toate animalele sălbatice împuşcate sunt supuse acestor teste. Aşteptăm să fie adus ursul sau probele necesare”, a transmis George Stratulat.

„Era îngrozită...”

Iubitul tinerei a fost cel care a sunat prima dată la 112, la ora 15.45, pentru a anunța că se află pe traseul Jepii Mici și că pe urmele lor se află un urs.

Dispecerul de serviciu le-a dat câteva sfaturi utile, cum să se comporte în prezența ursului. Ei au urmat sfaturile, dar din păcate nu au scăpat de prezența animalului sălbatic", a transmis Dan Banu, șeful Salvamont Prahova, conform Digi24.

Cam în același timp și fata a alertat serviciile de urgență. Însă, după câteva zeci de secunde, convorbirea s-a terminat subit, căci aceasta fusese prinsă deja de animalul sălbatic.

„Era îngrozită... vă dați seama, țipa: 'Ursul se apropie din ce în ce mai amenințător!'", a mai adăugat Dan Banu.

Totul s-a derulat în direct, dispecerul 112 era în telefon și tânărul striga că sunt atacați de urs și că a luat fata. A fost ceva groaznic! Ne-a spus că ursul a prins-o pe fată de un picior și o trage după el și, la un moment dat, nu a mai văzut ce a făcut cu ea. Din potecă, ursul a târât-o și a aruncat-o la 120 de metri în firul văii", a mai dezvăluit șeful Salvamont Prahova.

Salvatorii s-au deplasat la fața locului și au coborât 120 de metri în vale, însă era prea târziu. Fata murise, iar animalul sălbatic își păzea prada. Ba mai mult, conform lui Banu, ursul „a vrut să atace salvatorii montani” și „era foarte violent”.

A fost un pericol real și pentru salvatorii montani. Ursul se afla la 10 metri de "pradă" și a vrut să atace salvatorii montani. Era foarte violent! Ursul a fost împușcat de cei responsabili și a putut fi recuperat corpul victimei", a spus șeful Salvamont Prahova.

În primă fază, s-a dorit ca trupul fetei să fie recuperat cu ajutorul unui elicopter pentru „a scurta timpul și a nu expune salvatorii montani la potențiale atacuri ale ursului”, însă operațiunea a fost anulată, întrucât „zona este împădurita și valea îngustă”, conform Salvamont Prahova.

„Urșii atacă atunci când se simt amenințați”

Ulterior, salvatorii au reușit să recupereze trupul neînsuflețit al fetei.

Nu ne-am mai confruntat în ultimii 10-15 ani cu o situație așa gravă. Noi credem că ursul era turbat pentru că, de obicei, el nu atacă așa, fără motiv. Nu era ursoaică cu pui, era un urs mai tânăr, presupun că era turbat, altfel nu ne explicăm violența atacului", a declarat Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.

„În general, urșii atacă atunci când se simt amenințați și de multe ori atacă fără să finalizeze atacul. De fapt, cele mai multe atacuri sunt cele așa-zise atacuri false, când nu se finalizează atacul. Problema o face ca locul atacului să fie un loc în care să nu ai niciun potențial de a evita atacul, nu ai unde să te ascunzi, nu ai unde să fugi. Dacă ursul pornește către tine dintr-o poziție dominantă, atunci vine spre tine, nu ai unde să te ascunzi. Pe Jepii Mici, daca s-a întâmplat în zona unde urcarea e aproape verticală, efectiv nu ai unde să te ferești!", a spus pentru sursa citată, Ioan Mihai Pop, expert în urși.

A fost exclusă și ipoteza conform căreia atacul ar fi avut loc din pricina caniculei: „Nu cred că un animal sălbatic devine agresiv din cauza caniculei. În timpul zilei se adăpostesc și, totuși, în zona montană, în pădure nu e atât de cald."

La întrebarea cum ar trebui să ne comportăm în cazul în care dăm nas în nas cu un urs, specialiștii consideră că „în unele situații nu trebuie să faci nimic, în altele să te ferești”.

În unele situații nu trebuie să faci nimic, în altele să te ferești, să îți faci simțită prezența. Când te întâlnești cu ursul, creierul tău reacționează altfel decât ce ai citit în cărți. Să faci gălăgie e prima soluție. Să îți fac simțită prezența, indiferent de ce animal discutăm. Autoritățile trebuie să facă publice rezultatele anchetei, să explice ce s-a întâmplat. Probabil vinovat a fost ursul, probabil a fost alt context", a declarat expertul în urși.

Ce spune iubitul acesteia despre drumeția cu final tragic

Tânărul, care a fost martor la tragedie, susține că „a fost un accident şi atât”.

Nu pot să declar nimic. Ce a fost de declarat am declarat, s-a întâmplat un accident şi atât. (...) Imaginaţi-vă cum este pentru mine şi pentru persoanele apropiate ei”, a spus el, conform Antena 3 CNN.

El a mai afirmat că nu au apucat să vadă animalul sălbatic și că a făcut tot ce a putut pentru a o salva pe iubita sa: „Nu am apucat să-l vedem... Am încercat să fac tot ce mi-a stat în putere să o salvez. dar...

Nu faceţi prostia de a merge neechipaţi cu spray de urşi pe munte, pentru că se întâmplă nenorociri”.

Amintim faptul că oamenii legii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și braconaj cinegetic.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii