Cine era Ibrahim Aqil, liderul Hezbollah ucis la Beirut. Americanii puseseră o recompensă de 7 milioane de dolari pentru prinderea lui

Cine era Ibrahim Aqil, liderul Hezbollah ucis la Beirut. Americanii puseseră o recompensă de 7 milioane de dolari pentru prinderea lui

Israelul a dat o nouă lovitură grupării teroriste Hezbollah, prin uciderea lui Ibrahim Aqil, unul dintre liderii săi, după o lovitură aeriană dată vineri 20 septembrie la Beirut, capitala Libanului. Aqil era căutat pentru mai multe atentate soldate cu sute de morți.

Ibrahim Aqil era căutat de mai mulți ani FOTO Departamentul de Stat S.U.A.

Ibrahim Aqil era căutat de mai mulți ani FOTO Departamentul de Stat S.U.A.

Conform IDF, Ibrahim Aqil, în vârstă de 62 de ani, era comandantul operațiunilor Hezbollah de peste 20 de ani, fiind unul dintre oficialii cei mai vechi din cadrul organizației teroriste.

Este o nouă lovitură puternică dată Hezbollah de către Israel, la două luni după ce forțele israeliene l-au ucis pe Fouad Shukr, mâna dreaptă a lui Hassan Nasrallah, liderul grupării Hezbollah și responsabil pentru operațiunile militare ale organizației teroriste.

Uciderea lui Ibrahim Aqil, care activa în Hezbollah de câteva decenii, vine să completeze o săptămână plină de lovituri pentru organizația teroristă, după ce exploziile miilor de pagere deținute de membrii Hezbollah au scos la iveală o breșă de securitate fără precedent.

Ibrahim Aqil era căutat de mai mulți ani de către guvernul american, iar Departamentul de Stat al S.U.A. pusese o recompensă de șapte milioane de dolari, fiind considerat vinovat pentru două atentate cu bombă din 1983 soldate cu sute de morți.

“Ibrahim Aqil avea pe mâinile sale sângele multor oameni inocenți, israelieni, americani, francezi, libanezi și mullți alții”, a declarat Daniel Hagari, purtător de cuvânt al IDF.

”Este o lovitură teribilă pentru Hezbollah. Însă organizația este construită astfel încât să îi poată înlocui rapid pe comandanții uciși. Nu cred că această lovitură va avea impact asupra operațiunilor organizației teroriste”, a declarat pentru Washington Post experta Amal Saad, profesoară de politică și relații internaționale la Universitatea Cardiff din Țara Galilor. Amal Saad face cercetări și studii de ani de zile asupra Hezbollah.

Ibrahim Aqil era acuzat printre altele că s-a numărat printre cei care au organizat două atentate teribile în capitala Beirutului în urmă cu 41 de ani.

Pe 18 aprilie 1983, un atentator sinucigaș cu bombă care conducea o dubă a aruncat în aer ambasada SUA din Beirut, ucigând 63 de persoane, inclusiv 17 americani și 32 de libanezi. După șase luni, pe 23 octombrie, un alt terorist libanez a trecut cu camionul său încărcat cu bombe prin trei posturi de pază, un gard de sârmă ghimpată și a intrat în holul cartierului general al Corpului Pușcașilor Marini din Beirut, detonând o bombă masivă, ucigând 241 de pușcași marini, soldați și militari.

Conform autorităților americani, Ibrahim Aqil ar fi fost implicat și în răpirile mai multor ostatitic din Europa de Vest la Beirut în anii 1980.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

2 Semnale clare de alarmă că din SUA pleacă un val care ar putea lovi inclusiv Europa

3 „Gata, domnule comandant, mă dau bătut!” / Efectul de domino care a dus la destrămarea frontului din Donețk

4 Abuzuri sexuale la Harrods / «Dă-mi puțin lapte din sânii tăi!». Regina fusese avertizată cu privire la „apucăturile” miliardarului Mohamed Al Fayed

5 Ce picanterii mai afli dacă răsfoiești un referat DNA