Cine e Serghei Kirenko, șoimul rus care s-ar fi aflat în contact cu Elon Musk

Cine e Serghei Kirenko, șoimul rus care s-ar fi aflat în contact cu Elon Musk

Wall Street Journal a relatat, citând surse americane, europene și rusești, că antreprenorul Elon Musk și Donald Trump ar fi comunicat regulat cu președintele rus Vladimir Putin în perioada ce a urmat invaziei ruse în Ucraina. Musk a negat relatarea, susținând că articolul este părtinitor.

Serghei Kirienko face parte din structura de putere de la Kremlin FOTO PROFIMEDIA

Serghei Kirienko face parte din structura de putere de la Kremlin FOTO PROFIMEDIA

Relatările s-au concentrat pe presupusa linie directă de comunicare între Putin și cei care ar putea influența răspunsul SUA la războiul în curs de desfășurare al Rusiei în Ucraina, relatează Kyiv Independent.

Totuși, au menționate și câteva personaje rusești care au scăpat atenției publice. Printre presupusele puncte de contact ale lui Musk s-ar fi numărat un oficial rus mai puțin cunoscut, și anume Serghei Kirienko, potrivit WSJ.

Prim-adjunct al șefului de cabinet al lui Putin, acesta are o influență uriașă asupra efortului de război al Kremlinului și a controlului teritoriilor ocupate de Rusia în Ucraina.

Serghei Kirienko a fost numit ministrul rus al energiei în 1997, după ce a condus compania petrolieră Norsi. În 1998, a devenit premier, la doar 35 de ani.

El era considerat drept un „tânăr reformator” alături de politicieni precum Anatoli Ciubais și Boris Nemțov – și anume cineva capabil să rezolve problemele economice grave ale Rusiei.

Dar a rezistat doar câteva luni, după ce criza economică a adus Rusia în situația de a nu-și putea plăti datoria suverană.

A continuat însă să fie un susținător major al reformelor economice liberale, fondând alături de Nemțov partidul Uniunea Forțelor Dreptei. Acesta nu a avut însă impact electoral prea mare și Kirienko a acceptat în cele din urmă posturi mai puțin ambițioase de la noul președinte al Rusiei, Vladimir Putin.

În mai 2000, a fost numit trimis prezidențial în Districtul Federal Volga; cinci ani mai târziu, a fost numit șeful Rosatom, Agenția Federală pentru Energie Atomică a Rusiei.

Destine diferite

Destinul lui Nemțov a fost însă dramatic diferit - el devenind un critic vocal al regimului lui Putin. Avea să fie asasinat chiar în apropiere de Kremlin în 2015.

Un an mai târziu, Kirienko era numit prim adjunct al șefului administrației lui Putin.

„La acea vreme, oamenii intrau în sistem nu credeau în idealurile comuniste, dar erau și rămân etatiști. Ei credeau în slujirea statului rus. Acești indivizi ambițioși erau de obicei hotărâți să aibă o carieră sub orice conducere, indiferent de idealuri sau valori specifice”, explică Maria Snegovaia, de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

De la începutul anilor 1990 încoace, Kirienko a rămas loial unui caleidoscop tumultuos de regimuri, de la guvernul pro-occidental al lui Elțin până la statul revanșist al lui Putin. Această dăruire față de stat, mai degrabă decât față de ideologie, este valoroasă pentru Kremlin. Mulți astfel de oficiali maleabili din punct de vedere politic se află acum în fruntea ierarhiei de putere a Rusiei, notează The Independent.

Unul din stâlpii regimului

Sarcinile inițiale ale lui Kirienko s-au concentrat pe alegeri și politica internă. Dar, pe măsură ce atenția Kremlinului s-a focalizat în altă parte, birocratul în vârstă de 62 de ani a încercat să-și extindă domeniul de activitate în mod corespunzător.

Astfel, el a devenit o figură cheie în administrarea zonelor ocupate de ruși în Ucraina, coordonând organizarea unor așa-zise referendumuri. Portalul rus independent Meduza a raportat că Kirienko și-a asigurat acest post după o întâlnire personală cu Putin, prilej cu care și-a prezentat „viziunea”privind noile teritorii ocupate.

Totodată, fiul său, Vladimir, a fost numit CEO al rețelei ruse de socializare VKontakte – o companie controlată de Gazprombank, deținută de stat rus.

Kirienko a jucat, de asemenea, un rol în politica digitală a Rusiei. În septembrie, Departamentul de Justiție al SUA l-a conectat public pe acesta cu 30 de domenii de internet, care aveau aparența unor site-uri americane legitime, dar care s-au dovedit medii de amplificare a propagandei ruse.

„Musk deține ceea ce este, probabil, cea mai influentă platformă de socializare în ceea ce privește accesul la oameni care formează opiniile cu privire la politica internă și externă”, spune Ruth Deyermond, lector în Securitate post-sovietică la King's Collegel din Londra.

„Faptul că cel care deține X ar putea fi în contact cu oficiali ruși, inclusiv cu persoane conectate cu conturi ce generează dezinformare pe X, este extrem de îngrijorător.”

Activitatea actuală a lui Kirienko într-o varietate de domenii îl face unul dintre birocrații cheie din Rusia lui Putin.

Potrivit experților, încercarea de a influența politica SUA față de Ucraina ar putea fi în atenția acestuia.

De partea cealaltă Musk, contractor al guvernului SUA, este intens angajat în cursa pentru președinția SUA și el și-a exprimat ideile despre războiul Rusiei în Ucraina - opinii pe care mulți le consideră ca făcând ecou celor ale lui Putin și regimului său.

„Crimeea (ocupată) face parte oficial din Rusia, așa cum a fost din 1783 (până la greșeala liderului sovietic Nikita) Hrușciov”, a scris Musk.

„Pentru guvernul rus, Musk oferă un premiu unic. El are un set de abilități unice pentru oricine este interesat să influențeze aspecte precum politica de apărare a SUA sau politica”, apreciază Deyermond. „A-l atrage pe Musk de partea, a-l convinge sau a-l încuraja să le adopte punctul de vedere și să acționeze în moduri care le-ar aduce beneficii, acesta ar fi un succes uriaș pentru guvernul rus.”

„Rusia este un stat autoritar. Nu trebuie să fii în guvernul rus pentru a putea fi operațional în numele guvernului rus.„, mai spune expertul.

„(Se presupune că) Musk a vorbit cu oameni care fac parte din cercul mai larg al Kremlinului și care s-a văzut că funcționează în moduri care aduce beneficii guvernului rus. Chiar dacă nu era clar că aceștia erau indivizi pro-Kremlin sau agenți ai Kremlinului, (sunt) de fapt, extensii ale politicii Kremlinului.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”