Cine câștigă războiul din Ucraina? Patru experți decriptează câștigurile teritoriale, psihologice și militare
După mai bine de 16 luni de război la scară largă, viitorul Ucrainei continuă să atârne în balanță. În timp ce armata ucraineană este angajată de câteva săptămâni într-o contraofensivă vizând respingerea forțelor rusești din teritoriile sale, The Business Insider încearcă să găsească răspunsuri la o întrebare: cine câștigă războiul?
FOTO Shutterstock
Răspunsul nu este deloc simplu... Dacă ucrainenii au moralul ridicat și un sprijin important din partea Occidentului, invadatorii ruși își concentrează eforturile asupra păstrării teritoriului ocupat în țara vecină. Însă multe depind de contraofensivă, care se află abia într-un stadiu incipient, remarcă patru experți consultați de publicația citată.
Capitolul teritorial
În momentul declarării războiului împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022, Vladimir Putin a prezentat ca presupuse obiective „denazificarea” și „demilitarizarea”, precum și protejarea teritoriilor separatiste pro-ruse din regiunile Donețk și Lugansk, pe care, cu doar câteva zile înainte, liderul de la Kremlin le recunoscuse ca „republici independente”.
Dar regimul de la Moscova și-a modificat în mod repetat obiectivele în privința Ucrainei, extinzându-și pretențiile asupra capturării altor regiuni dincolo de Donbass, în principal Herson și Zaporojie. Deși sunt ocupate doar parțial de forțele armate ale Rusiei, Moscova pretinde stăpânirea în întregime a celor patru regiuni ucrainene în baza unui proces de anexare realizat în toamna anului trecut aproape după modelul Peninsulei Crimeea.
De cealaltă parte, unul dintre principalele obiective ale Ucrainei, menționat în planul de pace în zece puncte al președintelui Volodimir Zelenski, este eliberarea tuturor teritoriilor ocupate, inclusiv a Crimeei.
Însă doi dintre experții consultați de The Business Insider consideră că obiectivul Ucrainei de a-și asigura suveranitatea asupra întregului său teritoriu recunoscut pe plan internațional pare de neatins.
„Nu cred că asta va fi posibil vreodată”, susține Marina Miron, cercetătoare la Departamentul de Studii de Război de la Colegiul Regal din Londra.
„Este foarte greu de imaginat cum s-ar putea realiza acest lucru pe termen scurt, deoarece se bazează pe o schimbare de politică a Rusiei, iar aceasta înseamnă, în esență, cel puțin o schimbare de regim, ceea ce pare foarte puțin probabil în acest moment”, adaugă David Lewis, cercetător la Royal United Services Institute (RUSI).
Capitolul psihologic
Dacă ar fi să declari câștigătorul pe baza moralului, Ucraina ar ieși învingătoare, concordă cei patru experți.
Moralul ucrainenilor este foarte ridicat de când forțele armate ale Rusiei nu au reușit să cucerească Kievul în primele zile ale războiului, afirmă Jaroslava Barbieri, expertă în Rusia și statele post-sovietice la Universitatea din Birmingham.
Moralul ridicat și rezistența puternică de care au dat dovadă ucrainenii au forțat regimul de la Moscova să facă unele „ajustări uriașe” pe câmpul de luptă în funcție de inamic, insistă ea.
În opinia lui David Lewis, neclaritatea lui Putin în privința obiectivelor sale afectează moralul în Rusia și generează nemulțumiri asupra felului în care este purtat războiul.
Moralul rușilor este totodată afectat de luptele dintre liderii lor de război, care au escaladat până la o răzmeriță a mercenarilor Wagner față de conducerea militară de la Moscova.
Potrivit lui John E. Herbst, fost ambasador al SUA în Ucraina, poziția lui Putin a fost „slăbită pentru totdeauna” de revolta inițiată de Evgheni Prigojin, șeful Wagner.
Capitolul militar
Este dificil de analizat cine câștigă în prezent din punct de vedere militar, deoarece multe se bazează pe contraofensiva Ucrainei, notează The Business Insider.
„Cred că cele două părți sunt relativ echilibrate. Nu am văzut de mult timp schimbări mari în prima linie”, afirmă David Lewis.
„Evident, ucrainenii încearcă să schimbe acest lucru prin intermediul contraofensivei, dar Rusia este destul de înfiptă. Prin urmare, unele victorii locale ale Ucrainei nu înseamnă neapărat o victorie strategică mare în acest moment”, consideră cercetătorul de la RUSI.
În schimb, John E. Herbst crede că ucrainenii sunt în avantaj în acest moment. „Contraofensiva lor de anul trecut a fost un succes. Ofensiva Moscovei, care s-a încheiat la Bahmut acum câteva săptămâni, a fost în cel mai bun caz o victorie a la Pirus”, subliniază fostul ambasador la Kiev, referindu-se la o victorie obținută cu un cost atât de mare pentru învingător, încât aproape că echivalează cu o înfrângere.
Bătălia pentru Bahmut a fost cea mai lungă și cea mai sângeroasă până acum din războiul din Ucraina. Potrivit lui Prigojin, rușii au pierdut acolo 20.000 de soldați în perioada decembrie 2022 - mai 2023.
Posibilitatea negocierilor
În această etapă, este dificil de identificat cum ar arăta o victorie pentru Ucraina sau Rusia. Cei patru experți consideră că războiul va dura încă mulți ani.
În opinia Jaroslavei Barbieri, negocierile depind și de modul în care se desfășoară contraofensiva. Dacă Ucraina nu va obține victorii semnificative, s-ar putea trezi în fața unor presiuni dinspre Occident de a se așeza la masa negocierilor plecând de la ideea că nu poate câștiga acest război pe cale militară, avertizează ea.
David Lewis subliniază că nu observă o schimbare de percepție în Ucraina în privința negocierilor, nici din partea societății, nici din partea conducerii politice, speranța fiind alungarea rușilor din țară.
John E. Herbst, care a avut de-a face personal cu Putin, crede că s-ar ajunge la negocieri dacă liderul de la Kremlin își va da seama că nu există nicio modalitate de a-și atinge obiectivele în Ucraina. „Dacă se va întâmpla asta, rămâne de văzut”, a declarat el.
Sursa: adevarul.ro