Cine are prioritate la vaccinarea anti-Covid: în prima fază intră medicii și angajații din sectoarele strategice
Într-un prim interviu acordat Europa FM, în calitate de coordonator al campaniei de vaccinare, locotenent colonelul medic Valeriu Gheorghiță (în vârstă de 38 de ani), spune că la stabilirea priorității la imunizare s-a ținut cont în primul rând de nevoile statului de a proteja sectoare vitale, și nu anumite persoane. El a confirmat astfel anunțul președintelui de marți seară, care a spus că pe lângă personalul sanitar în primă fază vor fi vaccinați și lucrătorii din sectoarele strategice, după ce până acum autoritățile vorbeau doar despre angajații din sănătate.
„Vorbim în primul rând de lucrătorii din sănătate pentru că este absolut firesc să ai o interfață sănătoasă, robustă, sigură. În același timp, este important să avem o menținere și o protejare a activităților cheie de la nivelul statului, tocmai pentru a avea o garanție a funcționării în condiții optime a societății”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.
În etapa a doua, ar putea fi vaccinate persoanele din grupele de risc la orice boală contagioasă: bătrâni, copii mici. Abia în a treia etapă, vaccinul va fi disponibil pentru restul populației, relatează Europa FM .
Până acum, atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Ludovic Orban sau ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, au susținut, în mai multe declarații, că primii vor fi vaccinați angajații din sănătate și persoanele din categoriile vulnerabile.
”Primii vaccinați vor fi lucrătorii din sistemul medical, dar și persoanele din grupele de risc. Vaccinarea întregii populații va începe cel mai devreme în primăvară”, declara președintele Iohannis în 3 noiembrie. Detalii aici
Precizările medicului Valeriu Gheorghiță, proaspăt numit coordonator al campaniei de vaccinare anti-Covid, vin după ce a apărut informația că ministerele centralizează opțiunile angajaților în privința vaccinării. Toți angajații ministerelor trebuie să anunțe dacă vor să se vaccineze sau nu, iar ministerele centralizează răspunsurile și le trimit Ministerului Sănătății pentru realizarea unei baze de date, potrivit informațiilor G4Media.ro.
Valeriu Gheorghiță a precizat că România urmează recomandările OMS și că acestea au fost acceptate de aproape toate statele care lucrează la strategiile de vaccinare.
„Vă dau exemplu de activități esențiale. Ele sunt definite în momentul de față la nivelul OMS, nu sunt activități pe care le generăm acum, ele se cunosc. De pildă, din domeniul transporturilor, din domeniul furnizării energiei, distribuție alimente, apă potabilă, managementul deșeurilor, siguranță, apărare națională. Toate aceste lucruri practic definesc o infrastructură critică la nivelul unei societăți. Noi nu vorbim de prioritizarea unor persoane, noi vorbim de protejarea unor activități critice în funcționarea statului, indiferent de cine ocupă aceste posturi”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.
„S-a trimis o adresă către toate ministerele și respectiv instituțiile aflate în subordinea lor, de identificare și de definire a acelor activități esențiale și respectiv a numărului de persoane care deservesc activitățile esențiale. Noi nu ne apucăm să vaccinăm funcționari publici în momentul de față”, a adăugat acesta.
Gheorghiță a precizat că s-ar putea să fie ministere care să transmită că nu au activități esențiale, dar fără această centralizare nu se putea ști câte persoane lucrează în domenii strategice.