Cine are prioritate în intersecții. Detaliile ce încurcă numeroși șoferi

Cine are prioritate în intersecții. Detaliile ce încurcă numeroși șoferi

Nu puține sunt cazurile în care, în intersecții nedirijate sau dirijate, destui șoferi nu știu dacă și cui trebuie să dea prioritate, consecința fiind adeseori reprezentată de producerea de accidente rutiere ce ar fi putut fi evitate cu o minimă cunoaștere a Codului Rutier.

Codul Rutier specifică și regula priorității în sensul giratoriu FOTO Google Maps

Codul Rutier specifică și regula priorității în sensul giratoriu FOTO Google Maps

Iar în articolele 57, 58 și 59 din Codul Rutier sunt specificate foarte clar situațiile în care șoferii trebuie să dea prioritate, în funcție de tipul de intersecție și de indicatoare sau semafoare.

La intersecţiile cu circulaţie nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să cedeze trecerea vehiculelor care vin din partea dreaptă, în condiţiile stabilite prin regulament.

”La intersecţiile cu circulaţie dirijată, șoferii sunt obligați să respecte semnificaţia indicatoarelor, culoarea semaforului sau indicaţiile ori semnalele poliţistului rutier. Pătrunderea unui vehicul într-o intersecţie este interzisă dacă prin aceasta se produce blocarea intersecţiei”, se specifică în Codul Rutier.

Un detaliu important: în intersecţiile cu sens giratoriu, semnalizate corespunzător, vehiculele ce circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele ce urmează să intre în intersecţie.

În intersecţiile cu circulaţie nedirijată, conducătorul de vehicul trebuie să acorde prioritate de trecere vehiculelor ce circulă pe şine. Acestea pierd prioritatea de trecere atunci când efectuează virajul spre stânga sau când semnalizarea rutieră din acea zonă stabileşte o altă regulă de circulaţie.

În intersecţii, conducătorii vehiculelor ce virează spre stânga trebuie să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează şi care circulă din partea dreaptă.

În intersecţiile cu circulaţie dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorităţii de dreapta se respectă doar în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecţie de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeaşi semnificaţie de prioritate sau de pierdere a priorităţii.

”Când un semafor cu trei culori are o lumină verde intermitentă suplimentară, montată la acelaşi nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeţi verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifică permisiunea pentru vehicule de a-şi continua drumul în direcţia indicată de săgeată, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiţia acordării priorităţii de trecere vehiculelor şi pietonilor care au drept de circulaţie”, se mai precizează la articolul 59 din Codul Rutier.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Încă o poveste de dragoste din lumea mondenă a ajuns la final

2 Câteva secrete ale Mossad...

3 Sex în Duma de stat a Rusiei / Un deputat căsătorit a fost filmat, în birou, în companiei Dianei, o escortă de lux

4 Foarte interesant!

5 Doctoriță condamnată la închisoare cu executare