Cine a ridicat-o?!/Piramida misterioasă de 27.000 de ani

Cine a ridicat-o?!/Piramida misterioasă de 27.000 de ani

O nouă lucrare publicată în luna octombrie 2023 de către o echipă de experți de la Agenția Națională de cercetare și inovare (BRIN) din Indonezia, în revista Archaelogical Prospection, prezintă dovezi legate de descoperirea unei misterioase piramide.

Structura veche de 27.000 de ani, mult anterioară piramidelor din Egipt, a născut multe controverse prin faptul că piramida de la Gunung Padang din Java de Vest, Indonezia, nu putea fi ridicată de oameni, deoarece în acea vreme ei nu dispuneau de tehnologii avansate pentru o asemenea construcție sofisticată. Dar cine ar fi putut face asta, se întreabă experții?

Piramida de la Gunung Padand ar fi mult mai veche decât prima piramidă egipteană colosală, a lui Djoser, care are 4.600 de ani. Si acest fapt ar rescrie complet istoria omenirii din regiune, potrivit prestigioasei reviste Nature.

„Piramida a devenit un simbol al civilizației avansate", spune coautorul lucrării Danny Hilman Natawidjaja, geolog la Agenția Națională de Cercetare și Inovare (BRIN) din Bandung, Indonezia. „Nu este ușor să construiești piramide. Ai nevoie de abilități înalte de zidărie", spune el.

Exact astfel de afirmații i-au lăsat rece pe mulți colegi cercetători. Lutfi Yondri, arheolog la BRIN, spune că lucrările sale au arătat că oamenii din regiune au locuit în peșteri între 12.000 și 6.000 de ani în urmă, cu mult timp după ce se presupune că piramida a fost construită, și nicio săpătură din această perioadă nu a scos la iveală dovezi de zidărie sofisticată.

Deși lucrarea prezintă „date legitime", spune el, concluziile sale despre site și vechimea acestuia nu sunt justificate. Gunung Padang cuprinde cinci terase de piatră în trepte, cu ziduri de sprijin și scări de legătură, care se află deasupra unui vulcan stins. Între 2011 și 2014, Natawidjaja și colegii au investigat situl folosind mai multe tehnici de pătrundere a pământului pentru a determina ce se află sub terase.

Ei au identificat patru straturi, despre care concluzionează că reprezintă faze separate de construcție. Stratul cel mai interior este un miez de lavă întărit, care a fost „minuțios sculptat".

Straturile ulterioare de roci „aranjate ca niște cărămizi" au fost construite deasupra celui mai vechi strat. Straturile au fost datate cu carbon, folosind sol adăpostit între roci, obținut dintr-un miez forat din deal. Prima etapă a construcției, conform lucrării, a avut loc între 27.000 și 16.000 de ani în urmă. Adăugări ulterioare au fost făcute între 8.000 și 7.500 de ani în urmă, iar stratul final, care include terasele în trepte vizibile, a fost pus la punct între 4.000 și 3.100 de ani în urmă.

Autorii raportează, de asemenea, că au găsit o piatră în formă de pumnal. „Geometria obișnuită a acestui obiect și compoziția distinctă, precum și materialele sale care nu au legătură cu rocile din jur, semnifică originea sa creată de om", spune Natawidjaja. Dar Dibble spune că este puțin probabil ca roca să fi fost modelată de oameni. Nu există nicio dovadă că „funcționează sau ceva care să indice că este făcută de om", spune el.

Natawidjaja spune că, deoarece piramida Gunung Padang a fost construită înainte de sfârșitul ultimei ere glaciare, arată că oamenii din acea vreme erau capabili să construiască structuri complexe și „acest lucru îl face un monument foarte interesant".

Dar Bill Farley, arheolog la Universitatea de Stat din Southern Connecticut din New Haven, spune că lucrarea nu a furnizat dovezi că a existat o civilizație avansată în timpul ultimei ere glaciare.

Probele de sol vechi de 27.000 de ani de la Gunung Padang, deși datate cu exactitate, nu poartă semne distinctive ale activității umane, cum ar fi cărbune sau fragmente osoase, spune el. Piramida de la Gunung Padang necesită investigații mai aprofundate, spun unii experți, pentru a putea descifra misterul construirii ei.



populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”