Cine a ordonat violențele din timpul protestelor din 10 august? Noi amănunte șocante prezentate de Dan Tăpălagă
Cine a ordonat violențele din timpul protestelor din 10 august? Noi amănunte șocante prezentate de jurnalistul Dan Tăpălagă pe G4Media.ro .
Ar fi să fi o eroare și o capcana să începem vânătoarea de acari păuni, de executanți din nivele inferioare, de genul bărbatul în alb sau alte personaje secundare. Adevărații coordonatori ai violențelor de vineri seara n-au fost în Piață, acolo doar s-a pus în aplicare un plan prestabilit și gândit la nivel înalt. Potrivit surselor G4Media.ro acțiunea a fost coordonată din biroul ministrului de interne, unde conducerea structurilor de forță s-a aflat până mult după ora 3 dimineața (poliție, doișiunsfert, jandarmerie etc). Pe marii responsabili trebuie concentrată acum întreaga atenție, altfel riscăm să inducem publicului ideea că totul a fost plănuit și coordonat de eșaloane inferioare, ceea ce reprezinta o diversiune și un fals grosolan, dezvăluie Dan Tăpălagă.
Solicitarea președintelui Klaus Iohannis de sâmbătă este un indiciu important că centrul de comandă a fost la ministerul de interne. Iohannis a anunțat că ”solicită Ministrului de Interne, Carmen Dan, să-și asume responsabilitatea pentru modul în care gestionat situația din timpul protestelor și să prezinte un raport detaliat privind modul în care forțele de ordine au acționat și mai ales la ordinul cui.”
Ministrul de interne i-a răspus președintelui într-o lungă declarație de presă, precizând că va prezenta un raport detaliat în CSAT dacă i se va solicita: ”Nu vă imaginaţi că ministrul de Interne dispune intervenţiile Jandarmeriei, acţiunile operative ale poliţiei sau misiunile pompierilor. Există o lege clară care stabileşte cine decide intervenţia pentru restabilirea ordinii publice, iar aseară acest ordin a fost aprobat de prefect, conform legii 60 din 1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice”.
Până una, alta, se înmulțesc filmele și mărturiile directe cu violențele gratuite ale jandarmilor împotriva manifestanților pașnici, bătuți cu bestialitate fără niciun motiv. Ele indică fără dubiu premeditarea, mai ales că în a doua și a treia zi a protestului, instigările și atitudinea agresivă a jandarmilor au lipsit cu desăvârșire.
Aceste mărturii trebuie transformate toate în acțiuni penale împotriva forțelor de ordine, deoarece numai în acest fel se poate restabili în cadru legal, cu valoare probatorie și relevanță juridică, ce s-a întâmplat cu adevărat în după-amiaza și seara zilei de vineri, 10 august. Până duminică erau depuse 33 de plângeri la Parchetul Militar, care la rândul său s-a autosesizat într-un dosar în care a început ancheta in rem.
Procurorul general și procurorii militari au o misiune importantă. Este una dintre cele mai ample anchete după mineriadele din anii 90, în care instituțiile de forță trebuie să răspundă pentru violențe fără precedent împotriva civililor, specifice regimurilor autoritare, nu unei democrații europene. Toți cei care au avut de suferit, victimele represiunii, au datoria sa depună mărturie și să ceară tragerea la răspunndere a celor vinovați.
În România s-au repetat scenele tulburi de la începutul anilor 90, cu oameni bătuți în stradă pentru simplul motiv că se opun regimului, îngrozind lumea civilizată. Jandarmeria a fost asmuțită împotriva cetățenilor români veniți în țară pentru a protesta împotriva lui Liviu Dragnea, PSD și a premierului Dăncilă, într-una din cele mai virulente mișcări contestatare din ultimele trei decenii,condensată în sloganul ”M…e PSD!”.
Trebuie lămurit cine i-a mobilizat pe instigatorii și pe ultrașii galeriilor de fotbal, clarificat rolul primarilor de sector și al altor lideri politici în scoaterea unor figuri interlope pe străzi. Au apărut deja primele acuzații oficiale că agresorii femeii-jandarm sunt ultrași din clubul de fotbal al armatei (CSA) Steaua, suspectați că ar fi chiar oamenii jandarmeriei, antrenați și utilizați special în astfel de momente.
Trebuie stabilit apoi cu precizie cine a stabilit planul tactic și a odonat ca jandarmii să provoace mulțimea pentru a avea ulterior justificarea unei reacții vădit disproporționate și fără discernământ, utilizând tunuri cu apă, gaze lacrimogene sau cu piper, grenade acustice și în general recurgând la o violență extremă împotriva protestatarilor pașnici, fiind bătuți protestatari cu mâinile ridicate, femei, copii.
În fine, mai trebuie lămurit câtă implicare politică există în represiunea brutală de vineri, cine a regizat-o și la ordinul cui au acționat jandarmii așa cum nu au mai făcut-o niciodată. Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru (omul familiei Pandele-Firea), trebuie să explice în detaliu motivele care au stat la baza ordinului de vineri seara, prin care a autorizat intervenția în forță a jandarmeriei.
Dacă nu vom afla răspunsuri la toate aceste întrebări cât mai rapid, precise și bine documentate, înseamnă că democrația din România a murit așa cum a fost sufocată în fașă în urmă cu 28 de ani în timpul mineriadelor. Or, democrația românească, după aceste proteste, merită încă o șansă.
PS: Unde sunt azi liderii ALDE, erijați în marii apărători ai ”drepturilor și libertăților” cetățenilor? Ce spun despre cei peste 400 de manivestanți care au avut nevoie de îngrijiri medicale, despre cei 60 de răniți, despre agresiunea sălbatică a forțelor de ordine? Tăriceanu e gata să facă o comisie parlamentară de anchetă pentru a investiga moartea unui judecător șpăgar, Voiculescu fiind convins că a fost asasinat. Ce zice liderul ALDE după mitingul diasporei? Nu se impune și acolo o comisie parlamentară care să ancheteze actele de violență ale jandarmilor?