Cine a fost sfetnicul de taină de peste Ocean al viitorului premier britanic?

Cine a fost sfetnicul de taină de peste Ocean al viitorului premier britanic?

Keir Starmer este pe cale să devină următorul prim-ministru al Marii Britanii. „Astăzi, Marea Britanie poate începe un nou capitol”, a spus Starmer, joi, 4 iulie, la stratul alegerilor legislative. „O nouă eră a speranței și oportunităților după 14 ani de haos și declin.”

Keir Starmer FOTO EPA-EFE

Dar Starmer este adesea descris ca fiind lipsit de carismă . A intrat în politică relativ târziu, fiind ales pentru prima dată în Camera Comunelor din Marea Britanie, la vârsta de 52 de ani, în 2015. Înainte de asta, a fost avocat care a ajuns apoi procuror-șef pentru Anglia și Țara Galilor, unde avea un profil public mare, dar nu avea nevoie să cere voturile publicului.

Candidând pentru funcții înalte, Starmer nu a avut de ales decât să-și spună povestea. De când a devenit lider laburist în 2020, el și-a subliniat rădăcinile umile, descriind adesea modul în care tatăl său a lucrat ca producător de unelte, iar mama sa era asistentă.

Dar Starmer a părut, uneori, să nu fie în largul său cu manifestarea publică a emoției necesare pentru a-și spune povestea, în ciuda faptului că este un atu politic care oferă un contrast puternic cu actualul prim-ministru, Rishi Sunak .

Sunak, un fost bancher al companiei Goldman Sachs, este căsătorit cu Akshata Murty, fiica miliardarului indian și fondator Infosys NR Narayana Murty. Averea netă a cuplului este de 651 de milioane de lire sterline, ceea ce înseamnă aproximativ 830 de milioane de dolari, a scris Sunday Times în mai .

În ultimele luni, Starmer a făcut un efort concertat pentru a părea mai apropiat de alegători și pentru a sublinia acest contrast.

A fost ajutat de un mentor: fostul președinte american Barack Obama .

Obama l-a încurajat pe Starmer să fie vulnerabil

Într-o serie de apeluri pe Zoom, Obama, care a ocupat funcția de președinte al SUA din 2009 până în 2017, l-a încurajat pe Starmer să devină mai vulnerabil și mai deschis față de public și a vorbit cu liderul laburist despre deciziile dificile pe care le-a luat el în Biroul Oval.

Politico a scris că cei dooi s-au cunoscut prin intermediul lui David Lammy, unul dintre principalii locotenenți ai lui Starmer, care va deveni ministrul spu de externe dacă Laburiștii vor câștiga.

Vorbind la podcastul Power Play de la Politico în martie, Lammy a spus că el și Obama se cunosc de 20 de ani, de când s-au întâlnit la un eveniment pentru absolvenții de culoare ai Universității Harvard.

Când Obama a venit să-l întâlnească pe Sunak în martie , l-a întâlnit și pe Lammy la cină, a informat The Telegraph .

Lammy a spus că influența lui Obama asupra lui Starmer a fost evidentă atunci când liderul laburist a vorbit recent despre familia sa „mult mai confortabil decât am văzut probabil acum câțiva ani”.

„În ceea ce privește stilul său de prezentare, a avut un impact”, a spus ea. "Obama este destul de relaxat. Această campanie a fost mai relaxată decât am văzut noi și părea să-i facă plăcere să meargă prin țară să vorbească cu oamenii."

Tom Packer , cercetător la University College London, specializat în politică și alegeri din SUA, a declarat pentru Business Insider că povestea de fundal a lui Starmer a devenit o „temă a campaniei”.

El a spus că a ajutat la contestarea ideii că toți politicienii din Marea Britanie provin dintr-un mediu favorizat.

Obama ar putea să-l sfătuiască pe Starmer cu privire la modul de a trata cu Trump

Relația dintre Obama și Starmer va continua probabil dacă Starmer va ajunge premier.

Obama l-a ajutat pe Starmer cel puțin din 2021, când The Guardian a scris că au fost implicați în discuții private de două ore împreună cu Lammy despre modul în care partidele de centru-stânga ar putea reveni la putere.

Vorbind la Podcastul Power Play de la Politico în septembrie, Starmer a spus că Obama este fostul președinte al SUA cu care a vorbit „cel mai des”.

„Am vorbit cu el de mai multe ori, iar analiza lui despre lume este întotdeauna interesantă, provocările cu care s-a confruntat cum a făcut față acestora”, a spus Starmer.

„Este întotdeauna util să-mi testez ideile despre oameni care au câștigat alegerile, despre oameni care au luat decizii dificile la putere, pentru că asta mă ajută să mă gândesc la modul în care am putea aborda unele dintre deciziile pe care ar trebui să le luăm dacă vom câștiga acele alegeri, " a adăugat el.

Packer a spus că relația dintre Obama și Starmer are sens, având în vedere legăturile de decenii dintre Partidul Laburist din Marea Britanie și Partidul Democrat din SUA.

Între timp, Donaldson a sugerat că Starmer ar putea cere sfatul lui Obama cu privire la modul de tratare cu Donald Trump, dacă fostul președinte este reales în noiembrie.

Trump conduce sondajele, iar performanța șocantă a lui Biden în timpul primei dezbateri prezidențiale din 28 iunie i-a determinat pe democrați să intre în panică și să-l îndemne să se retragă pentru un alt candidat .

Vorbind cu Politico în septembrie anul trecut, Starmer a spus că echipa sa a purtat discuții cu Biden, adăugând: „Este clar care ar fi rezultatul pe care îl doresc”.

Packer a spus BI că Starmer și echipa sa nu vor dori să-și pună „ouăle într-un singur coș” și vor fi dornici să asigure „un fel de relație cu Trump care funcționează”, indiferent de diferențele lor politice.

Lui Trump „îi este greu să se poarte urât cu oamenii care sunt drăguți cu el”, a spus Packer.

El a spus că un guvern laburist ar putea ajunge la o relație bună cu Trump „chiar dacă nu sunt de acord cu el în ceea ce privește politica”, dacă Starmer este „drăguț”.

El a subliniat că Starmer a avut grijă să evite să facă comentarii anti-Trump în timpul campaniei sale electorale.

Într-un interviu acordat BBC Radio 5 săptămâna trecută, Starmer a fost întrebat dacă este de acord cu descrierea lui Lammy din 2018 despre Trump ca „sociopat simpatizant neo-nazist care urăște femeile” și „o amenințare profundă la adresa ordinii internaționale”.

„Nu sunt cuvinte pe care le-am folosit vreodată”, a răspuns Starmer.

"Știu că treaba celui care conduce țara noastră este să aibă de-a face cu liderii altor țări, care sunt aleși de cetățenii acelor state. Nu întotdeauna poți alege liderii altor țări", a continuat el.

Lammy și-a înmuiat și poziția. El a declarat la un summit din mai că poziția lui Trump cu privire la apărarea europeană a fost „înțeleasă greșit” și doar „dorește ca europenii să facă mai mult pentru a asigura o Europă mai bine apărată”, a notat Politico .

„Vom lucra cu oricine este ales... Avem o relație specială cu SUA, nu contează cine este ales președinte”, a spus viitorul șef al diplomației britanice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii