Cine a fost Sfântul Antonie cel Mare, care îi scapă pe credincioși de farmece și blesteme. Tradiții și obiceiuri de 17 ianuarie

Cine a fost Sfântul Antonie cel Mare, care îi scapă pe credincioși de farmece și blesteme. Tradiții și obiceiuri de 17 ianuarie

Pe 17 ianuarie, în fiecare an, este prăznuit Sfântul Antonie cel Mare, considerat sfântul care îi scapă pe credincioși de farmece și blesteme, dar şi cel care le ajută pe fete să-şi găsească bărbatul.

Sfântul Antonie cel Mare FOTO Teologie pentru azi

Sfântul Antonie cel Mare FOTO Teologie pentru azi

Numit şi părintele monahilor, Sfântul Antonie cel Mare a trăit 85 de ani în pustiu. Marele pusnic Antonie, tămăduia bolnavii şi-i vindeca pe cei demonizaţi.

În satul Come, Egiptul de Sus, într-o familie înstărită a fost născut Sfântul părinte Antonie, în anul 251 . Acesta a fost crescut după învăţătura creştină şi de mic a căutat calea Bisericii. Când avea 18-20 ani, după moartea părinţilor săi, în timp ce merge către biserică acesta se gândea la faptele bune ale altor creştini, la sfinţii apostoli şi la drumul său în viaţă.

Când a intrat în a Casa Domnului, atunci erau citite cuvintele Mântuitorului: ” De voieşti să fii desăvârşit, du-te, vinde-ţi toate averile şi le dă săracilor, apoi vino de-Mi urmează ” (Matei; 19, 21). Astfel Antonie a împărţit averea sa săracilor, şi-a lăsat sora mai mică în grija unor fecioare credincioase şi a ales calea rugăciunii, unei vieţi retrase.

Mai întâi Antonie a fost în nevoinţă alături de un bătrân, lângă satul natal, apoi a ales să se adopostească într-un mormânt gol, timp în care a dus o viaţă de rugăciuni şi aspră, cu pâine, sare, apă. Pe la 35 de ani, Sfântul a mers în Pispir, o cetăţuie părăsită, un loc la marginea deşertului, pentru a fi cât mai retras. După 20 de ani, Sfântul Antonie merge către alt loc pe malul drept al Nilului, în deşert, unde se stabileşte până la sfârşitul vieţii, anul 356.

Sfântul Antonie este primul călugăr care a mers în pustie, a fost povăţuitor pentru mulţi călugări, pentru învăţaţi şi împăraţi, a vindecat mulţi oameni, a combătut arianismul, iar tradiţia îl dă ca întemeietor al monahismului.

În zilele noastre, ca şi în secolul al IV-lea, Sfântul Antonie este considerat ocrotitorul orfanilor şi al oamenilor săraci, ajutându-i de grabă pe cei care se roagă cu credinţă şi-l cheamă în ajutor.

Se consideră că Sfântul Antonie cel Mare îi păzeşte pe oameni de duhurile rele, de primejdii şi vrăji, conform Antena 3 CNN.

Ritual de Sfântul Antonie cel Mare

Rugăciunile făcute în sfântul lăcaş timp de nouă zile ajută la împlinirea celor mai arzătoare dorinţe. Cei care au făcut acest ritual, de novene, s-au rugat pentru sănătate, pentru vindecarea de boli grave, pentru dezlegarea farmecelor, ca sporul şi liniştea sufletească să revină în casa lor.

Potrivit tradiţiei, de sărbătoarea cu cruce neagră Sfântul Antonie cel Mare nu se mănâncă de dulce. Totodată, potrivit tradiţiei, nu se coase şi nu se lucrează pământul. Pentru un an îmbelșugat şi îndeplinirea dorinţelor este bine să se facă pachete cu alimente şi haine şi să se împartă oamenilor săraci. Pentru a fi feriţi de duhuri rele, vrăji sau alte primejdii, această zi de 17 ianuarie este cinstită cu sfinţenie de oameni, prin rugăciune şi gânduri bune.

Fetele nemăritate ar trebui să meargă pe 17 ianuarie să se roage la icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare. Cine se roagă începând din această dată, timp de nouă marţi la rând, îşi va îndeplini cea mai arzătoare dorinţă.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”