Cine a fost primul român în America. Benjamin Franklin i-a fost prieten și mentor
Transilvăneanul Samuilă Damian, preot ortodox, care a întreprins o călătorie în jurul lumii în secolul al XVIII-lea, este se pare primul român care vizitat SUA în 1748.
Benjamin Franklin FOTO arhivă Adevărul
Samuilă Damian, un preot ortodox din Transilvania, care știa știa latina la perfecție, după cum o spune chiar Benjamin Franklin, scriitor, om de stat, diplomat, inventator și unul dintre fondatorii Statelor Unite ale Americii, a fost se pare primul român care a călcat pe pământ american.
Preotul transilvănean a fost menționat de Benjamin Franklin într-o scrisoare descoperită de către cercetătorul D. Dvioichenko-Marcov atunci când acesta se ocupa de arhiva personală a omului de stat american.
După ce l-a cunoscut pe Samuilă Damian, Benjamin Franklin i-a devenit mentor , susținător și chiar prieten. Traseul preotului transilvănean este menționat într-un fragment al scrisorii lui Benjamin Franklin.
„Tot ce știu despre Dămian, după chiar spusele sale, este că se născuse în Transilvania, fiind de obârșie tătar, dar slujind ca preot al bisericii ortodoxe. Scria și vorbea latinește cu ușurință și în mod corect. S-a pregătit să plece din țara sa cu gândul de a face înconjorul lumii pe cât posibil pe uscat.
A călătorit prin Germania, Franța, Olanda și Anglia. A rămas un timp la Oxford. Din Anglia a venit în Maryland, de acolo s-a dus în Noua Anglie și s-a reîntors pe uscat la Philadelphya, iar de aici a călătorit prin Maryland, Virginia și Carolina de Nord spre tine.
S-a gândit că i-ar folosi călătoriile sale să afle ceva despre electricitate. Eu l-am învățat cum să folosească tubul, cum să încarce butelia de Leyda și alte câteva experiențe”, se menționează în scrisoare.
„ A trăit de pe urma electricității”
Scrisoarea îi era destinată lui John Lining și poartă data de 18 martie 1755. Benjamin Franklin l-ar fi cunoscut pe Damian în anul 1748. Samuilă Damian a dorit să facă înconjurul lumii, dar nu se știe dacă a și reușit acest lucru.
Cert este că a vizitat numeroase țări europene, apoi s-a îmbarcat spre un vas spre America și a reușit apoi să se întrețină grație învățăturilor lui Benjamin Franklin. I-a scris acestuia din orașul American Charleston și apoi din Jamaica, sperând să îl revadă în orașul Havana.
„Mi-a scris din Charleston că a trăit pe o distanță de 800 de mile numai de pe urma electricității care a însemnat pentru el carne, băutură și îmbrăcăminte.
Ultima scrisoare pe care mi-a adresat-o cred că a fost din Jamaica, în care își exprima dorința de a-i trimite tuburile amintite de tine, și de a-l intâlni la Havana de unde spera să ajungă pe mare la Vera Cruz; nădăjduind să călătorească pe uscat prin Mexic, până la Acapulco, iar de acolo să străbată oceanul până la Manila și apoi, prin China, India, Persia și Turcia, să se înapoieze în propria sa țară, gândindu-se că va trăi mai ales de pe urmă electricității”, reiese din aceeași scrisoare adresată lui John Lining.
Dispărut fără urmă
Samuilă Damian a vrut să se întoarcă în Transilvania după călătoria în jurul lumii și să-i inițieze pe compatrioții săi în tainele electricității, dar cel mai probabil nu a mai reușit acest lucru. Într-un articol din The South Carolina Gazette, publicat la sfârșitul lunii octombrie 1748, se amintește despre preotul ortodox transilvănean și despre experiențele sale despre electricitate.
„După ce a călătorit timp de mai mulți ani prin Europa, plecând din țara de baștină, Transilvania, a studiat și a făcut multe experiențe minunate despre electricitate și propune să le arate în public în localul domnului Blythe din Broad Street, între orele 3 și 5, după amiază, miercurea și vinerea în timpul șederii sale în acest oraș;și după dorință va servi pe doamne și domni spre a arăta surprinzătoarele efecte ale electricității .
Fiecare persoană lăsată spre a vedea același lucruri trebuie să plătească 20 de șilingi putând de asemenea să fie electrificată de către Samuilă Damian dacă dorește”, se menționează în materialul de presă.
Benjamin Franklin crede că Samuilă Damian a fost reținut în Noua Spanie sau a murit înainte să îi mai poată scrie.
„Ce s-a întâmplat cu el după aceea (n.r. scrisoarea din Jamaica) n-am mai aflat niciodată. Îmi promisese că-mi va scrie cât va putea de des în timpul călătoriei și îndată ce se va fi înapoiat acasă după terminarea ei.
Se împlinesc acum șapte ani de când a trecut pe aici. Dacă el se mai află acum în Noua Spanie...bănuiesc că trebuie să fi fost reținut acolo și împiedicat de a-mi scrie; dar cred, mai degrabă, că a murit”, este concluzia tristă a ilustrului politician american.
Sursa: adevarul.ro