Cine a fost "Omul cu Masca de Fier"

Cine a fost "Omul cu Masca de Fier"

În 1669 era încarcerat în închisoarea Bastilia prizonierul numit Eustache Dauger, cel care avea să fie cunoscut ulterior sub numele de "Omul cu Masca de Fier", dar adevărata sa identitate nu a fost cunoscută niciodată.

Cine a fost "Omul cu Masca de Fier"

Mai mulţi istorici, autori şi filosofi au încercat să elucideze această enigmă, devenită în timp subiectul a numeroase opere literare şi cinematografice, Voltaire fiind unul dintre autorii care au prezentat povestea Omului cu Masca de Fier, informează Descoperă .

În 1771, el susţinea, în a doua ediţie a volumului "Questions sur l'Encyclopedie", că prizonierul misterios era, de fapt, fratele bastard al regelui Ludovic al XIV-lea. La sfârşitul anilor 1840, Alexandre Dumas-tatăl menţiona în opera "Cei Trei Muschetari" faptul că, în timpul detenţiei, prizonierul a fost forţat să poarte o mască de fier, deşi era fratele geamăn al Regelui-Soare.

"Omul cu Masca de Fier" (în limba franceză, "L'Homme au Masque de Fer") a fost apelativul dat prizonierului cunoscut sub numele de Eustache Dauger. Acesta a fost încarcerat începând cu anul 1669 (sau 1670, nu se cunoaşte cu exactitate) în mai multe închisori de pe teritoriul Franţei, printre care şi temuta Bastilia. După aproape 34 de ani de detenţie, la 19 noiembrie 1703, deţinutul, cunoscut, de data aceasta, sub numele de Marchioly, a fost găsit fără suflare.

Primul document în care se face referire la încarcerarea Omului cu Mască de Fier este o scrisoare trimisă în iulie 1669 de Marchizul de Louvois, unul dintre miniştrii lui Ludovic al XIV-lea, comandantului închisorii din Pignerol, Benigne Dauvergne de Saint-Mars. În scrisoare, Louvois îl informează pe Saint-Mars că un prizonier pe nume Eustache Dauger va ajunge la Pignerol peste o lună.

Primele zvonuri referitoare la identitatea prizonierului (se spunea că era mareşal al Franţei) au apărut încă din august 1669, atunci când a fost încarcerat în închisoarea din Pignerol, oraşul italian Pinerolo de astăzi. În această puşcărie, la fel ca şi în celelalte în care a ajuns Dauger, erau întemniţaţi cei consideraţi a fi o ruşine pentru statul francez.

În scrisorile pe care Saint-Mars i le-a trimis ulterior lui Louvois, era menţionat faptul că Dauger era un deţinut care nu făcea probleme, în comparaţie cu ceilalţi prizonieri, care, deseori, se manifestau foarte violent şi încercau să evadeze. În perioada 1675-1680, Dauger a fost servitorul lui Nicolas Fouquet, marchiz de Belle-Île şi fost ministru de finanţe. Acest lucru nu ar fi fost permis, sub nicio formă, spun unii istorici, dacă cel încarcerat era, într-adevăr, rudă cu regele Franţei.

Există surse care menţionează faptul că numele real al Omului cu Mască de Fier era, de fapt, Eustache Dauger de Cavoye, unul dintre cei mai controversaţi infractori francezi de la sfârşitul secolului al XVII-lea. Istoricii spun, însă, că această presupunere nu poate fi luată în considerare, deoarece Cavoye a murit în anul 1680.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”