Cine a fost la masa discuțiilor din Arabia Saudită. Trei americani și doi ruși au luat parte la negocieri și au convenit să reseteze relațiile dintre SUA și Rusia

Cine a fost la masa discuțiilor din Arabia Saudită. Trei americani și doi ruși au luat parte la negocieri și au convenit să reseteze relațiile dintre SUA și Rusia

Trei americani și doi ruși au alcătuit cele două echipe la discuțiile din Arabia Saudită, care au evidențiat sfârșitul izolării Moscovei de către Occident.

Aceștia au descris întâlnirea ca pregătind terenul pentru negocieri mai ample „la nivel înalt” și au convenit să reseteze relațiile diplomatice dintre țărilor lor.

Negocieri între RUSIA și SUA la Riad/ FOTO/X:@GeopoliticalCen

Negocieri între RUSIA și SUA la Riad/ FOTO/X:@GeopoliticalCen

Cine sunt aceștia și ce importanță vor juca în apropierea dintre cele două puteri?

Secretarul de stat american Marco Rubio vorbise deja la telefon cu veteranul său omolog rus Serghei Lavrov cu trei zile înainte de a avea loc discuțiile. El a declarat după întâlnirea de marți că este convins că Rusia este pregătită pentru un „proces serios” de încheiere a războiului și că cele două țări vor relua relațiile diplomatice.

Rubio a căutat mult timp încetarea războiului din Ucraina și a votat împotriva unui pachet de ajutor militar american de 6 miliarde de dolari în 2024. El consideră China drept cel mai mare adversar al Americii și crede că Beijingul este fericit ca SUA să fie „blocate în Europa”.

El a avertizat că „o singură reuniune nu va rezolva [războiul]” și a precizat că atât Ucraina, cât și Europa vor trebui să fie implicate: „Nimeni nu este marginalizat aici”.

Consilierul pentru securitate națională Mike Waltz a vorbit după discuții despre insistența SUA pentru o încheiere permanentă, nu temporară, a războiului. El a sugerat însă la sfârșitul săptămânii că SUA merită „un fel de răsplată” pentru miliardele pe care le-a plătit Ucrainei de la începutul conflictului.

El nu crede doar că europenii trebuie să „se ocupe de acest conflict” în ceea ce privește viitoarele garanții de securitate. De asemenea, el crede că Ucraina ar trebui să își împartă bogățiile minerale în parteneriat cu SUA „în ceea ce privește pământurile rare, resursele naturale, petrolul și gazele”.

Steve Witkoff este mai degrabă o necunoscută. Deși acestea au fost primele discuții oficiale dintre Rusia și SUA după aproape doi ani, Witkoff a fost omul pe care Donald Trump a ales să îl trimită la Moscova abia săptămâna trecută pentru discuții cu Vladimir Putin.

În aparență, el este emisarul lui Trump pentru Orientul Mijlociu, dar, în mod clar, fostul partener de golf al președintelui este mult mai important decât atât și este văzut ca un negociator loial și favorit al președintelui.

El a participat la discuțiile privind încetarea focului dintre Israel și Hamas, dar a fost apoi trimis în Rusia pentru a ajuta la schimbul prizonierului american Marc Fogel cu un rus, Aleksander Vinnik, aflat în închisoare în America.

Rusia a ales doi diplomați de rang înalt pentru acest schimb inițial de opinii

Ambii sunt veterani și cunosc bine SUA: Iuri Ușakov, consilierul lui Putin pe probleme de politică externă, și Serghei Lavrov, ministru de externe din 2004.

Aceștia l-au ajutat pe Putin să-și orienteze politica externă în timpul celor trei ani de război, iar lui Lavrov i-a revenit sarcina de a transmite mesajul Moscovei.

Lavrov a făcut-o din nou marți. Explicând că delegația SUA a propus încetarea atacurilor asupra instalațiilor energetice, Lavrov a declarat că Rusia nu a vizat niciodată aprovizionarea civilă a Ucrainei. O negare crudă a adevărului, în condițiile în care atacurile rusești asupra rețelei naționale de energie au transformat întreruperile de curent într-o caracteristică obișnuită a vieții ucrainene, notează BBC.

Atunci când a luat parte la discuțiile de încetare a focului cu Ucraina, la scurt timp după începerea războiului, Lavrov a negat chiar că ar fi existat o invazie.

În calitate de fost ambasador în SUA, Iuri Ușakov, în vârstă de 77 de ani, are o idee bună despre cum să vorbească cu Washingtonul. La câteva zile de la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, acesta a precizat că Rusia este pregătită pentru discuții dacă SUA trimite „semnale relevante”.

Cu câteva zile înainte de invazia la scară largă a Ucrainei, el a acuzat administrația Biden de „isterie” maximă, sugerând că trupele ruse se pregătesc să intre în război.

Un al treilea rus nu a fost prezent în sală, însă prezența lui Kirill Dmitriev în delegație este un semn al importanței pe care Vladimir Putin o acordă potențialului economic al discuțiilor din Arabia Saudită.

Dmitriev, în vârstă de 49 de ani, este șeful Fondului rus de investiții directe și a declarat reporterilor că se va concentra pe viitoarele relații economice cu SUA: „De asemenea, trebuie să realizăm proiecte comune, inclusiv, de exemplu, în regiunea arctică și în alte domenii”.

În mod semnificativ, Dmitriev a jucat un rol-cheie în colaborarea cu Steve Witkoff în schimbul de prizonieri care a precedat convorbirea telefonică a lui Trump cu Putin săptămâna trecută, împreună cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman din Arabia Saudită.

Dmitriev are legături strânse cu familia lui Putin - soția sa este apropiată de una dintre fiicele lui Putin.

Și puțini ruși cunosc sectorul financiar și de afaceri american mai bine decât Dmitriev, ca fost bancher de investiții la Goldman Sachs și absolvent al Harvard Business School.

Deși este ferm convins că economia Rusiei merge bine, 43% din buget este destinat războiului și securității interne, inflația este puțin sub 10%, iar ratele dobânzilor au ajuns la 21%.

Cele două gazde saudite au prezidat începutul reuniunii, dar nu au rămas în sală.

Ministrul de externe, prințul Faisal bin Farhan, a jucat un rol activ în calitate de diplomat saudit de vârf în acest an, vizitând Libanul și Europa și găzduind o reuniune internațională care a avut ca scop ridicarea sancțiunilor impuse Siriei.

Consilierul saudit pentru securitate națională, Musaed al-Aiban, a jucat, de asemenea, un rol important în promovarea legăturilor saudite cu noul lider sirian Ahmed al-Sharaa.

Deși prințul moștenitor Mohammed bin Salman conduce politica externă saudită, acești doi bărbați îi sunt în mod regulat alături.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Spitalul Militar București, cheltuieli imense din bani publici pentru halate, șervețele și saboți. Comandantul spitalului, legături cu generalul Zisu …

2 Se întâmplă în SUA...

3 Cum este poza asta, oameni buni...

4 Le Monde / Cum i-a insultat Macron pe liderii europeni. Motivul pentru care nu a fost invitată România, dezvăluit de presa germană

5 Citiți ce înseamnă Ucraina ca pradă de război