Cine a fost Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas ucis la Teheran. Moartea sa, influență majoră asupra conflictului din Gaza

Cine a fost Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas ucis la Teheran. Moartea sa, influență majoră asupra conflictului din Gaza

Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas , a făcut parte din această organizație multe decenii, iar de câțiva ani a condus operațiunile politice ale grupării din exil, devenind unul dintre cei mai vizibili lideri ai săi în timpul războiului cu Israelul din Gaza, potrivit CNN .

Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas, ucis la Teheran. FOTO X

Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas, ucis la Teheran. FOTO X

Hamas și presa de stat iraniană au declarat, miercuri, 31 iulie 2024, că bărbatul de 62 de ani a fost ucis în capitala iraniană, Teheran . Hamas a susținut că Haniyeh a fost ucis într-un „raid” israelian asupra reședinței sale.

Moartea lui Haniyeh dă o lovitură semnificativă pentru Hamas într-un moment în care tensiunile izbucnesc în Orientul Mijlociu din cauza războiului devastator din Gaza și ridică întrebări serioase cu privire la viitorul negocierilor dintre Israel și Hamas.

În calitate de lider politic al Hamas, el a fost un interlocutor cheie cu mediatorii internaționali în timpul discuțiilor privind ostaticii și încetarea focului dintre Israel și Hamas, după atacul grupului din 7 octombrie asupra Israelului.

Haniyeh s-a născut într-o tabără de refugiați de lângă orașul Gaza și s-a alăturat Hamas la sfârșitul anilor 1980, în timpul primei „Intifada” - revoltă.

Părinții săi au fost refugiați expulzați din Askalan, care mai târziu a devenit cunoscut drept orașul israelian Ashkelon.

A fost închis de mai multe ori în Israel pentru participarea sa la revoltă, înainte de a fi deportat și de a se întoarce în Gaza – unde a urcat constant în rândurile Hamas în deceniul următor.

Haniyeh a fost numit parte dintr-o „conducere colectivă” secretă în 2004, după moartea celor doi lideri anteriori ai Hamas, șeicul Ahmed Yassin și Abdel Aziz Rantisi, care au fost uciși în atacuri israeliene la doar câteva săptămâni.

Până în 2017, el a devenit șeful politic al grupului și a fost numit „terorist global special desemnat” de Statele Unite la scurt timp după.

Această decizie a venit într-o perioadă de tensiune între Washington și palestinieni din cauza deciziei de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, decizie luată de președintele american de atunci Donald Trump.

În ciuda acestei desemnări – și spre deosebire de conducerea militară a Hamas – Haniyeh a călătorit la nivel global, întâlnindu-se cu personalități mondiale în calitate de șef politic al organizației. El a fost fotografiat întâlnindu-se marți cu președintele iranian Masoud Pezeshkian la Teheran.

Încetarea focului și discuții pentru eliberarea ostaticilor

În atacul surpriză al Hamas din 7 octombrie, cel puțin 1.500 de luptători Hamas au trecut granița în Israel, într-un asalt care a ucis cel puțin 1.200, iar alți aproximativ 200 luați ostatici.

De atunci, în atacurile israeliene din Gaza au fost uciși peste 39.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății de acolo, și au declanșat o catastrofă umanitară.

În lunile care au urmat, Haniyeh a fost o figură cheie care a participat la negocierile internaționale privind conflictul, inclusiv eliberarea ostaticilor care se aflau încă în Gaza.

El și-a arătat disponibilitatea de a ajunge la un acord dacă Israelul se retrage din Gaza – spunând în mai că grupul este „încă dornic” să încheie un acord cu mediatorii, dar că orice propunere ar trebui să înceteze definitiv lupta în enclavă.

La acea vreme, el a spus că revendicările lor vizează oprirea „agresiunii împotriva poporului nostru, care este o poziție fundamentală și logică care pune bazele unui viitor mai stabil”.

Ca răspuns, Israelul a numit aceste cereri „inacceptabile”, prim-ministrul Benjamin Netanyahu jurând că va continua să lupte până când Hamas va fi distrus – lăsând negocierile în impas.

La începutul lunii iulie, Haniyeh a luat legătura cu mediatorii din Qatar și Egipt pentru a discuta idei privind încheierea războiului, stârnind o oarecare speranță că cele două părți ar putea fi în pragul unui acord-cadru.

Având în vedere rolul său în negocieri, moartea lui Haniyeh „va avea o influență semnificativă asupra acestor negocieri”, a declarat miercuri Barak Ravid, analistul politic și politic extern al CNN.

Pe tot parcursul războiului, el a continuat să se întâlnească cu alți lideri și oficiali mondiali, inclusiv cu diplomatul chinez Wang Kejian, care s-a întâlnit cu Haniyeh în Qatar în martie, în timpul căruia au discutat despre războiul din Gaza .

Haniyeh a simțit, de asemenea, impactul personal al războiului din Gaza. În aprilie, poliția israeliană a arestat-o ​​pe una dintre surorile sale sub acuzația că a comunicat cu membrii mișcării. Nouă zile mai târziu, atacurile aeriene israeliene au ucis trei dintre fiii săi și patru dintre nepoții săi.

Ulterior, Haniyeh a insistat că moartea lor nu va afecta discuțiile privind încetarea focului și ostaticii.

„Oricine crede că, țintindu-mi copiii în timpul discuțiilor de negociere și înainte de a se ajunge la un acord, că va forța Hamas să renunțe la cererile sale, este delirant”, a spus el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

2 „Da, am primit propuneri indecente. Mi s-au oferit şi bani şi celebritate”

3 Așa o fi?

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ea este femeia misterioasă din afacerea pagerelor care au explodat în Liban