
Cine a fost cu adevărat agentul 007. A pus pe picioare cea mai rețea de spionaj din Europa. Semnificația celor trei cifre
Celebrul spion 007 este un personaj istoric cât se poate de real. Se numea, de fapt, John Dee și a trăit cu mai bine de patru secole înainte ca personajul fictiv James Bond să apară în scenă. În plus, adevăratul 007 era mult mai fascinant și ultra-specializat.
În anul 1953, scriitorul și jurnalistul Ian Fleming a creat emblematicul personaj James Bond, super-spionul britanic ajuns faimos sub numele de cod 007, în romanul „Casino Royale”. Era primul dintr-o serie de 12 romane și două povestiri scurte scrise pe aceeași tematică. Cărțile lui Fleming și succesul lor au inspirat industria cinematografică ducând la apariția unei întregi serii de filme dedicate poveștii spionului britanic. Puțin cunoscut este faptul că agentul 007 a existat cu adevărat, nu doar în imaginația lui Fleming. Nu îl chema James Bond, dar era mult mai priceput, un adevărat fenomen al epocii sale.
Agentul 007 se numea Dee, nu Bond și era una dintre cele mai sclipitoare minți
Adevăratul agent 007 se numea John Dee și a trăit cu 400 de ani înainte ca Ian Fleming să-l imagineze pe James Bond. John Dee s-a născut în orașul Londra, capitala Regatului Angliei, pe data de 13 iulie 1527. Provenea dintr-o familie de mici nobili, dar care aveau legături la curtea regală. Tatăl său a fost un curtean de rang inferior al regelui Henric al VIII-lea, tatăl Elisabetei I, cea mai importantă regină a Angliei.
John Dee a fost un copil precoce. Provenind dintr-o familie nobiliară, a avut acces la educație de la o vârstă fragedă și a putut să-și satisfacă setea de cunoaștere, dar și să-și pună în valoare inteligența deosebită. La vârsta de 15 ani, John Dee a fost trimis la Saint John's College, Cambridge. A învățat greacă, latină, geometrie, matematică, astronomie, navigație, drept, medicină și criptografie. A dovedit cunoștințe atât de bogate și o inteligență atât de sclipitoare încât a fost angajat lector la Trinity College. În perioada 1540-1500, John Dee a călătorit prin Europa și a continuat să studieze la mari universități precum Leuven din Brussels sau Universitatea din Paris.
În capitala Regatului Franței s-a împrietenit cu cartograful Gerardus Mercator, un astronom legendar al epocii. În jurul vârstei de 30 de ani a devenit cel mai de succes lector din Europa. La prelegerile sale umplea săli întregi. A adus pentru prima dată în atenția publicului semnele specifice adunării, scăderii, înmulțirii și împărțirii. A reușit să aducă în atenția publicului astronomia, i-a învățat pe oameni matematica și, odată ce s-a întors la Londra, a dezvoltat sistemul de navigație care va aduce Angliei superioritatea navală. Era cel mai important savat englez al epocii sale.
Spionul reginei. Nașterea unui rețele de agenți secreți marca 007
După ce a străbătut Europa, dornic de cunoaștere, angajat ca lector sau doar simplu student, Dee s-a întors acasă, la Londra. Aici, fiind un savant renumit, a fost ales tutore al prințesei Elisabeta, viitoarea regină Elisabeta I. Între cei doi s-a creat o conexiune specială. De aceea, când a fost încoronată ca regină a Angliei, Elisabeta l-a numit pe John Dee consilierul său secret. Era, totuși, cunoscut faptul că John Dee prezicea, pe baze astronomice, diferite evenimente de care regina ținea cont. La sfatul lui John Dee, Elisabeta a fixat data încoronării.
Tot el a sfătuit-o cum să acționeze în cazul invaziei spaniole din 1588. Studiind stelele și cerul, John Dee și-a dat seama că va veni o furtună devastatoare în Atlantic așa că a sfătuit-o pe regină să țină corăbiile englezești în porturi, chiar dacă amenințătoarea Armandă spaniolă se apropia. Și, într-adevăr, o furtună puternică a lovit flota spaniolă distrugând sau avariind o bună parte a corăbiilor. Cele rămase întregi au fost atacate și capturate de flota britanică. A fost momentul de glorie a lui John Dee. Elisabeta a continuat să se bazeze pe sfaturile lui. John Dee a organizat una dintre cele mai puternice rețele de spionaj a Europei Renascentiste. A folosit intelectuali cu trecere la diferite curți europene, curteni și chiar prelați cu legături în lumea bună a nobilimii europene pentru a afla informații prețioase. Fiecare trebuia să predea un raport pe o temă dată.
Erau folosiți pentru a ajunge la diferite personaje sau pentru a trege cu urechea la întâlnirile de taină. Erau peste tot, în Franța, Italia, Germani și mai ales în Spania. Se spune că John Dee a pus bazele spionajului britanic. Agenții săi erau capabili să afle informații dar și să execute diferite tipuri de misiuni. John Dee aveau agenți și în Anglia, iar el însuși era unul dintre cei mai buni. Cu o minte ascuțită, mult tact și specialist în arta disimulării, John Dee afla tot ce dorea. Atunci când îi parveneau informații pe care regina trebuia să le știe, le trimitea într-un plic secret pe care scria „007”. Primele două cifre simbolizau faptul că erau doar pentru ochii reginei, iar șaptele era cifra norocoasă a magicienilor.
Magia folosită ca armă a spionajului
Pe lângă știință, John Dee era pasionat de ocultism și magie . A fost inițiat în vrăjitorie la Universitatea din Louvain, acolo unde a studiat științele oculte. Pentru aceea perioadă nu era ceva neobișnuit ca știința să se împletească cu vrăjitoria. De altfel, John Dee era un magician foarte priceput. De exemplu, încă din perioada petrecută ca student la Cambridge, a impresionat audiența cu spectacolul Pacea lui Aristofan, presărat cu tot felul de efecte de scenă incredibile și pentru care audiența nu a găsit o explicație logică. În perioada în care a fost consilier al reginei, Dee trăia într-o uriașă bibliotecă. În locuința sa impresionantă din Mortlake, avea peste 2600 de manuscrise, mai mult decât dețineau Cambridge și Oxford. În ultimii ani de viață, Dee și-a dedicat tot timpul spiritismului, magiei și ocultismului.
Împreună cu un alcoolic de 26 de ani, marele consilier secret al reginei și șeful unei rețele de spionaj care cuprindea toată Europa vestică și centrală, căuta să comunice cu îngerii. Unii l-au considerat atins de nebunie. Cert este că a fost scris un „jurnal al spiritelor” în care erau relatate discuțiile cu îngerii, dar și tot felul de profeții. Cartea a fost însă îngropată într-un câmp, la 10 ani după moartea lui 007. Cartea era scrisă într-o limbă complet nouă, cu propria gramatică și sintaxă. Mulți cred că, de fapt, acea limbă complet nou fusese creată de John Dee cu ani în urmă pentru a comunica nestingherit cu regina, dar și cu toți agenții săi. O parte a celor care au suferit din cauza agenților săi i-au purtat sâmbetele.
Așa că după moartea Elisabetei, în 1603, bătrânul șef de agenție de spionaj a ajuns la sapă de lemn. În plus, ciuma îi ucisese nevasta , dar și patru din cei opt copii. John Dee a murit la 82 de ani și a fost înmormântat la Mortlake. Din cauza pasiunii sale pentru vrăjitorie, John Dee a fost demonizat încă din timpul vieții, dar mai ales după moarte. Până și monumentul său funerar a dispărut.
Sursa: adevarul.ro