Cine a fost Costache Ioanid, autorul uneia dintre cele mai emoționante poezii de Paște. Florin Piersic a recitat-o fără să știe cine a scris-o

Cine a fost Costache Ioanid, autorul uneia dintre cele mai emoționante poezii de Paște. Florin Piersic a recitat-o fără să știe cine a scris-o

Una dintre cele mai cunoscute poezii recitate în perioada Paștelui, citită la televizor, de mai multe ori, de actorul Florin Piersic este poezia „Și eu, și tu...”, scrisă de poetul Costache Ioanid. Acesta este unul dintre cei mai cunoscuți poeți creștini români, multe dintre poeziile sale fiind puse pe melodii, scrie Ziare.com .

Nu-i singur Iuda vinovat/ De sângele ce se dădu/ Nici marii preoţi, nici Pilat,/ Ci lumea-ntreagă prin păcat! Şi eu, şi tu.../ „Şi-acum Isus cel condamnat/ Azi El te-ntreabă: Da sau nu? / Eşti tu sau nu eşti vinovat?/ Eu am spus da! Şi-am fost iertat./ Eu am spus da./ Dar tu? Dar tu?...”.

Sunt prima și ultima strofă ale poeziei pe care actorul Florin Piersic a recitat-o în mai multe emisiuni TV, mărturisind că nu cunoaște autorul.

Autorul acestei poezii este Costache Ioanid, unul dintre cei mai cunoscuți poeți creștini din România. Potrivit site-ului resursecrestine.ro, Costache Ioanid s-a născut în 3 decembrie 1912, la Comăndărești, în Bucovina de Nord, fiind al patrulea fiu al Ecaterieni și al lui Titus Ioanid.

Costache Ioanid a urmat cursurile Liceului Internat din Iași și a studiat la Academia de Artă Dramatică pe care a absolvit-o cu notă maximă.

Între 1934 și 1952, Ioanid a deschis în Iași și București șapte expoziții de sculptură caricaturală, lucrând în lut pictat, culori de ulei, sticlă, ceară, hârtie și lemn. În 1938, Costache Ioanid s-a stabilit în București.

În 1940, Costache Ioanid este observat de Mihai si Sabina Wurmbrand, citind Biblia pe o bancă în parc. Cei doi îl invită la Biserica Lutherană păstorită de Richard Wurmbrand, iar Ioanid începe studiul aprofundat al Bibliei, scriind și primele poezii creștine.

Între 1941 și 1944 Costache Ioanid lucrează carograf la Marele Stat Major. După sfârșitul războiului, Costache Ioanid scrie poezii creştine, frecventează în mod regulat biserica şi deschide ultima expoziţie de sculptură caricaturală în aer liber.

Începând cu anul 1958 poezia evanghelică devine preocuparea sa principală şi scrierile sale circulă ilegal în toată ţara. În timp ce scrie îşi câştigă existenţa din pictură peisagistică şi sculptură ornamental, refuzând să scrie în stilul propagandei comuniste. În 1963 s-a aflat sub arest la Malmaison, fiind anchetat pe tot parcursul anului.

Din 1966 a început să frecventeze Biserica Lutherană, devenind unul dintre cei mai importanți poeți creștini, alături de Traian Dorz. În 1981, după ce soția sa Elena moare, Costache Ioanid emigrează în SUA, unde apare primul său volum de poezii: „Taine”. Cartea ajunge și în România comunistă unde, fiind interzise astfel de materiale, circulă clandestine între credincioși. În noiembrie 1987, de Ziua Recunoștinței, Costache Ioanid a murit, lăsând în urmă sute de poezii pe care creștinii, în special evanghelici, le recită și astăzi.

Una dintre poeziile foarte cunoscute scrise de Costache Ioanid și recitate în perioada Paștelui este „Ștergarul”. Poezia redă în versuri scena în care Isus le spală picioarele ucenicilor săi, dându-le o lecție de smerenie. Poezia a fost recitată de mai multe ori de actrița Daniela Nane.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”