Cinci zile de doliu naţional în Iran. Nu va exista nici „cea mai mică întrerupere în administrarea” Iranului după moartea lui Raisi, transmite guvernul

Cinci zile de doliu naţional în Iran. Nu va exista nici „cea mai mică întrerupere în administrarea” Iranului după moartea lui Raisi, transmite guvernul

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat luni cinci zile de doliu naţional după moartea preşedintelui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter şi l-a desemnat preşedinte interimar pe prim-vicepreşedintele Mohammed Mokhber, a relatat agenţia oficială de presă iraniană IRNA preluată de Reuters şi AFP.

Elicopterul în care se afla președintele iranian și ministrul de externe s-a prăbușit FOTO EPA-EFE

Elicopterul în care se afla președintele iranian și ministrul de externe s-a prăbușit FOTO EPA-EFE

Khamenei a transmis în acelaşi comunicat "condoleanţe scumpului popor iranian".

Când un preşedinte moare în timpul mandatului, Constituţia Republicii Islamice prevede ca prim vicepreşedintele să asigure interimatul pentru o perioadă de 50 de zile, cu aprobarea liderului suprem, care are ultimul cuvânt în toate chestiunile de stat din Iran. La finalul celor 50 de zile urmează să fie organizate noi alegeri prezidenţiale.

Cele trei ramuri de guvernământ ale Iranului - puterea executivă, legislativă şi judiciară - au organizat luni o reuniune extraordinară, la care ramura executivă a fost reprezentată de prim-vicepreşedintele Mohammed Mokhber, ca urmare a decesului preşedintelui în accidentul de elicopter de duminică.

"Vom urma calea preşedintelui Raisi îndeplinindu-ne fără nicio întrerupere îndatoririle", a declarat prim-vicepreşedintele.

Adjunctul ministrului iranian de externe şi negociatorul-şef al Iranului în domeniul nuclear, Ali Bagheri Kani, a fost numit luni ministru de externe interimar.

„Nu va exista nici cea mai mică întrerupere în administrarea ţării"

Guvernul iranian a dat asigurări luni, într-un comunicat, că moartea preşedintelui Ebrahim Raisi nu va provoca nici "cea mai mică întrerupere în administrarea" Iranului, informează AFP.

"Preşedintele poporului iranian, muncitor şi neobosit, (...) şi-a sacrificat viaţa pentru naţiune. Asigurăm naţiunea loială că, cu ajutorul lui Dumnezeu şi sprijinul poporului, nu va exista nici cea mai mică întrerupere în administrarea ţării", a transmis executivul de la Teheran, la prima sa reuniune după anunţarea morţii preşedintelui Raisi, în vârstă de 63 de ani.

Mass-media de stat, între care IRNA, a publicat o fotografie a locului pe care îl ocupa în mod obişnuit Raisi în cabinet, cu o fotografie a preşedintelui şi un turban negru, care era cel pe care îl purta ca descendent al profetului Mahomed, scrie EFE.

Cabinetul nu a oferit detalii despre data înmormântării preşedintelui şi nici despre planurile de succesiune, adaugă agenţia de presă spaniolă.

În accident au murit şi ministrul de externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, guvernatorul provinciei Azerbaidjanul de Est, Malik Rahmati, şi liderul rugăciunilor de vineri din oraşul Tabriz, Mohammad-Ali Al-Hashem.

Agenţia de presă germană dpa scrie că executivul iranian s-a reunit pentru o a doua reuniune de urgenţă în mai puţin de 24 de ore de la confirmarea decesului lui Raisi.

Mokhber a mai prezidat o reuniune duminică seară.

Elicopterul în care se deplasa Raisi a dispărut duminică în timp ce se îndrepta spre oraşul Tabriz împreună cu alte două aparate de zbor - care au ajuns fără probleme la destinaţie - iar presa oficială iraniană a relatat că elicopterul preşedintelui a fost nevoit să aterizeze forţat, fără a explica motivele.

După pierderea contactului, a fost declanşată o operaţiune de amploare cu cel puţin 65 de echipe de salvare, însă operaţiunile au fost afectate de vreme rea, ploaie şi ceaţă densă în zona muntoasă în care s-a produs accidentul, a informat Semiluna Roşie.

Potrivit dpa, care citează presa iraniană, la bordul elicopterului se aflau nouă oameni, înalţi oficiali iranieni plus membri ai echipajului.

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a făcut duminică un apel la calm şi a dat asigurări că "nu vor exista întreruperi în funcţionarea ţării".

Cine deține puterea în Iran

Cea mai puternică figură din Iran este ayatollahul Khamenei, care este lider suprem din 1989. El este deopotrivă șef de stat și comandant șef.

Totodată, are autoritate asupra poliției naționale și poliției morale, scrie BBC.

Ayatollahul Khamenei controlează Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), care se ocupă de securitatea internă, precum și aripa sa de voluntari, Forța de Rezistență Basij - folosită pentru a înăbuși disidența în Iran.

Președintele este cel mai înalt oficial ales și al doilea ca rang după liderul suprem.

El este responsabil cu conducerea guvernului și are o influență semnificativă asupra politicii interne și a afacerilor externe.

Ministerul de Interne este șeful forței de poliție. Comandantul său a fost numit de liderul suprem și răspunde direct în fața acestuia.

Același lucru este valabil și pentru comandantul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice și Basij.

Atribuțiile președintelui pot fi controlate și de parlament, care introduce noi legi.

La rândul său, Consiliul Gardienilor - care cuprinde aliați apropiați ai liderului suprem - are sarcina de a aproba noi legi și le poate opune veto.

Proteste față de regim

Republica Islamică a fost zguduită de un val uriaș de proteste în 2022, după moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care a fost reținută de poliția morală pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al Iranului.

Grupurile pentru drepturile omului spun că sute de oameni au fost uciși în timpul represiunii și mii au fost reținuți.

Protestele s-au extins pe parcurs de la nemulțumirea față de codul vestimentar la furia față de regim în ansamblu.

Poliția morală face parte din poliția națională.

Forța a fost înființată în 2005 pentru a pune în aplicare morala și legile islamice privind îmbrăcămintea „corectă”, care au fost introduse după Revoluția Islamică din 1979.

Se estimează că 7.000 de ofițeri bărbați și femei au puterea de a emite avertismente, de a impune amenzi sau de a aresta suspecți.

Cu săptămâni înainte de tulburările din vara anului 2022, președintele Raisi a ordonat o înăsprire a „legii hijabului și castității” din Iran, care obliga femeile să se comporte și să se îmbrace modest.

Camere de supraveghere au fost introduse pentru a ajuta la identificarea femeilor fără văl și a fost introdusă o pedeapsă cu închisoarea obligatorie pentru persoanele care se opun regulilor hijabului pe rețelele sociale.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…