Cinci secrete ale ofensivei ruse în Ucraina devoalate de PentagonLeaks
Documentele clasificate ale SUA, care au ajuns în spațiul public și au luat pe nepregătite Washingtonul și aliații săi, au oferit o privire rară asupra ofensivei Rusiei în Ucraina, relatează The Moscow Times.
Armata rusă a suferit pierderi mari în războiul din Ucraina FOTO EPA-EFE
Kremlinul a transmis luni că „analizează” documentele secretizate ale SUA, în timp ce Kievul a încercat să minimalizeze ideea că scurgerile ar putea avea un impact asupra planurilor sale de contraofensivă.
Pe de altă parte, scurgerea provoacă îngrijorare cu privire la măsurile pe care le-ar putea lua Rusia, de pildă să-și schimbe metodele de comunicare pentru a-și ascunde planurile secrete și să încerce să identifice sursele confidențiale care au oferit informațiile expuse în documentele Pentagonului.
Cele circa 100 de documente au făcut cinci mari dezvăluiri despre armata rusă.
Pierderile umane
La începutul anului 2023 până la 43.000 de soldați ruși au murit în luptă. Numărul total al victimelor (morți și răniți) din rândul armatei ruse în războiul din Ucraina este estimat la între 189.500 și 223.000.
De partea ucraineană, pierderile umane totale se ridică la aproximativ 130.000, dintre care 17.500 și-au pierdut viața. În versiuni ale documentelor apărute pe canalele rusești pierderile armatei ruse par să fi fost modificate la o fracțiune din cifrele originale.
Degradarea capacităților de luptă
Armata rusă pare să recunoască faptul că războiul din Ucraina a degradat capacitățile de luptă ale trupelor ruse, potrivit unui raport cu privire la forțele din estul Ucrainei , emis în februarie de Centrul de Control al Apărării Naționale al Statului Major al Rusiei.
Planurile militare
Interceptările americanilor au inclus planuri specifice de atac ale armatei ruse și data la care urmau să lovească infrastructura ucraineană și ținte militare, între care centrale electrice, poduri, o zonă de depozitare a dronelor, un sistem de apărare antiaeriană și soldați ucraineni.
Un document marcat „top secret” prezenta în detaliu strategia Statului Major al armatei ruse pentru combaterea tancurilor NATO pe care Ucraina urmează să le primească în aprilie atât prin înființarea de „zone de tragere” de rază lungă, medie și scurtă de acțiune, cât și prin instruirea soldaților ruși cu privire la punctele vulnerabile ale tancurilor. Acestea ar fi fost acoperite de unități și arme specifice.
Spionajul american
Serviciile de informații americane par să fi pătruns în aproape toate structurile militare ale Rusiei, inclusiv în Statul Major, Ministerul Apărării și agenția de spionaj militar, GRU. Americanii s-au infiltrat chiar și în Grupul Wagner.
Sursa: adevarul.ro