Cinci schimbări propuse de fostul șef al armatei ucrainene pentru a învinge Rusia
Generalul ucrainean în rezervă Viktor Mujenko a propus cinci schimbări care să fie implementate pe câmpul de luptă pentru a crește șansele Ucrainei de a învinge Rusia în războiul aflat în desfășurare.
Mujenko, care anterior a fost șef al Forțelor Armate ucrainene, a declarat într-un interviu pentru BBC News publicat vineri, 1 decembrie, că această contraofensivă care a început în iunie i-a „dezamăgit pe mulți”, deși au fost unele câștiguri, iar unitățile ucrainene au „făcut un miracol”.
Așteptările mari cu privire la efortul Ucrainei de a elibera teritoriul pe care Rusia l-a ocupat în timpul războiului au fost „formate dintr-un sprijin informațional puternic”, dar „din păcate, nu au devenit o realitate pentru Ucraina”, a spus Mujenko.
Mujenko a fost numit șef al Statului Major General de fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, și a fost retras din serviciul militar activ printr-un decret emis de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în septembrie 2019.
Dar iată ce recomandă fostul șef al armetei ucrainene:
1. Reformatați partea frontală
Mujenko a recomandat să se „reformeze frontul” trecând la o „apărare activă strategic” și construind o rezervă puternică, bine pregătită, energizată și organizată.
„Trebuie să creăm o rezervă puternică, nu doar cantitativă, ci și calitativă. Și o rezervă de calitate este prezența organizațiilor militare: o brigadă, un corp etc. Pregătit, echipat, coordonat, cu moral ridicat și capabil să rezolva probleme”, a spus fostul comandant.
În structura actuală „este pur și simplu imposibil să... răspundem acelor riscuri care apar”, iar fără aceasta „au fost deja create toate condițiile pentru ca [comandanții] să piardă”, a spus Mujenko. "Este un proces complex. Este asociat cu riscul, dar este necesar să ne asumăm acest risc".
Tranziția la o „apărare activă strategic” este „o problemă urgentă astăzi”.
„Mă refer la crearea de grupuri operaționale adecvate și ordinele de luptă corespunzătoare, înregistrarea, crearea unui sistem de management adecvat și așa mai departe”, a adăugat Mujenko.
2. O mai bună planificare a operațiunilor
Mujenko critică conducerea militară a Ucrainei pentru că a sugerat că forțele Kievului ar putea ajunge în Crimeea anexată în termen de patru luni de la contraofensivă. Zelenski a promis că va recuceri Crimeea, care a fost anexată de Putin în 2014, într-o mișcare care nu a fost recunoscută la nivel internațional.
El s-a referit la comandantul șef al Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, care a făcut aceste remarci într-un interviu pentru The Economist în noiembrie.
„Dacă te uiți la manualele NATO și la matematica pe care le-am făcut, patru luni ar fi trebuit să fie suficient timp pentru ca noi să ajungem în Crimeea, să ne luptăm în Crimeea, să ne întoarcem din Crimeea", a spus generalul Zalujnîi.
Mujenko se întreabă cum conducerea Ucrainei a putut „accepta aceste calcule”.
„Unde este conducerea acestei operațiuni strategice, care ar fi trebuit să treacă ea însăși prin aceste calcule, pentru a înțelege cât de reale sau nerealiste sunt, ținând cont de toate acele condiții?” a întrebat el. „A fost cu adevărat partea ucraineană capabilă să evalueze în mod adecvat inamicul și capacitățile acestuia?”
Mujenko a mai spus că Ucraina ar fi putut cronometra mai bine anumite ofensive, menționând că, deși el consideră că forța Ucrainei de a recuceri regiunea Herson parțial ocupată a fost „reușită”, apar întrebări cu privire la „actualitatea acestei operațiuni și perspectivele acesteia”.
Kievul a desfășurat raiduri peste râu în zona ocupată a regiunii Herson , la est de râul Nipru, din februarie, intensificând atacurile în august. Luna trecută, Comandamentul Corpului Marin al Ucrainei și Statul Major General ucrainean au declarat că personalul lor și-a asigurat mai multe „capete de pod”, referindu-se la poziții puternice asigurate în interiorul teritoriului inamic din care să avanseze sau să atace.
„Avem perspectiva de a extinde acest cap de pod la o astfel de dimensiune încât să putem organiza logistica, furnizarea și deplasarea echipamentelor grele și a armelor”, a întrebat Mujenko. „Și apoi – logistica, adică furnizarea de mijloace materiale pentru acele trupe care vor fi amplasate pe acest cap de pod”.
„După părerea mea, o astfel de operațiune ar fi trebuit să fie efectuată puțin mai devreme”, a adăugat el.
3. Nu mai așteptați armele care schimbă jocul
Armele care schimbă jocul din Occident „nu vor rezolva problema”, a spus Mujenko.
Oficialii guvernului ucrainean au făcut apel pentru arme mai avansate pentru lupta împotriva Rusiei. SUA este cel mai mare contributor de arme al Ucrainei, iar Occidentul a furnizat până acum țării sfâșiate de război o multitudine de arme, inclusiv tancuri Abrams, Challenger 2 și Leopard 2; Vehicule blindate Stryker; vehicule de luptă Bradley; sistemul de rachete Patriot; Sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 (HIMARS); și obuziere M777.
Washingtonul a respins cererile Kievului pentru avioane de luptă, deși Danemarca și Olanda au confirmat de atunci că vor furniza Ucrainei avioane de luptă F-16.
„Nu am primit toate armele pe care le-am dorit” de la aliații noștri, a declarat Zelenski pentru Associated Press în această săptămână.
Mujenko a sugerat că zgomotul asupra anumitor arme a fost de scurtă durată. De exemplu, tancurile Leopard au fost entuziasmate, dar Ucraina nu a fost capabilă să le folosească pe deplin, a spus el.
"Avem o oarecare încredere într-o armă minune care ar trebui să rezolve toate problemele deodată. Acest lucru nu se va întâmpla. La începutul războiului sau înainte de o agresiune pe scară largă, ne-am rugat cu toții pentru Javelins", a spus el. „Da, într-adevăr, în prima perioadă a războiului, ele au jucat un rol semnificativ în întârzierea trupelor ruse. Dar acum nu auzim prea multe despre ele”.
„Același lucru este valabil și pentru aeronavele F-16. Cu siguranță vor putea îmbunătăți situația în anumite momente. Și probabil că am avea nevoie de ele nu doar acum, ci, după cum se spune, ieri. Dar cât de pregătiți suntem? Ce cantitate? " a adăugat Mujenko.
4. Stimulează Motivația
Ucraina trebuie să stimuleze motivația trupelor sale, a spus Mujenko, sugerând că recruților ar trebui să li se acorde anumite garanții.
"Poate unele garanții sociale, poate oportunitatea plăților corespunzătoare, care sunt deja prevăzute de lege. Inclusiv pentru moartea militarilor. Cât de oportun este procesat totul?" a întrebat generalul.
5. Planuri de fortificare rapidă
Întrebat dacă Ucraina are „suficienți oameni pentru a învinge Rusia”, Mujenko a spus că Kievul trebuie să se concentreze pe construirea „de apărare profund eșalonată, echipată într-un plan de fortificație, linii relevante, poziții și așa mai departe”.
"De ce nu sunt destui oameni? Întrebarea este cum ne vom implementa toate planurile. Dacă vom merge din nou la atacuri frontale, atunci cred că vor fi probleme", a adăugat el.
Sursa: adevarul.ro