Cinci predicții pentru următoarele șase luni de război în Ucraina
Dan Sabbagh de la The Guardian. enumeră cinci predicții pentru următoarele șase luni de război în Ucraina. Iarna va fi foarte importantă din punct de vedere strategic, în timp ce primăvara va fi prilej pentru noi ofensive/contraofensive.
Războiul din Ucraina ar mai putea dura cel puțin șase luni FOTO Captură Video
Sabbagh face cinci predicții pentru următoarele cel puțin șase luni de război.
1. Războiul din Ucraina va dura probabil cel puțin un an, dar în esență este intrat într-un punct mort și intensitatea sa se diminuează
Chiar dacă au trecut șase luni de la începutul războiului și ambele țări au suferit pierderi mari, nici Ucraina, nici Rusia nu sunt dispuse să înceteze lupta. Ucraina vrea să-și recupereze teritoriile, în timp ce Rusia caută să provoace suferință nu doar inamicului său direct, ci și Occidentului. Kremlinul are convingerea că iarna îi va conferi un avantaj.
Cele două părți beligerante au întrerupt orice fel de negocieri după apariția dovezilor privind masacrele din Bucea, Irpin și alte teritorii ocupate temporar la nord de Kiev. De la căderea orașului Lîsîceansk la sfârșitul lunii iunie, liniile frontului nu s-au modificat semnificativ. Ambele părți se străduiesc să capete avânt și par din ce în ce mai epuizate.
2. Ucraina nu dispune de niciun fel de mijloace eficiente de contraatac convențional. Raidurile de gherilă sunt modalități prin care speră să grăbească un potențial colaps rusesc
Ucraina își propune să recucerească Herson, situat pe malul vestic al râului Nipru. Un oficial de rang înalt al administrației prezidențiale a admis însă neoficial „că nu avem suficientă capacitate pentru a-i împinge înapoi”. Kievul și-a modificat strategia în sensul unor atacuri cu rachete de rază lungă de acțiune, dar și a raidurilor forțelor speciale asupra bazelor rusești aflate adânc în spatele liniilor frontului.
Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a subliniat că obiectivul lor este „să creeze haos în rândul forțelor rusești”. Totuși, deși aceste atacuri erodează eficiența forțelor invadatoare, este puțin probabil să provoace atâtea pagube încât să-i facă pe invadatori să cedeze Herson.
3. Rusia caută să avanseze, însă cel mai probabil își va îndrepta atenția asupra menținerii câștigurilor și anexării teritoriilor ucrainene
Rusia nu și-a schimbat strategia ofensivă: bombardamente cu artilerie, măturarea orașelor și croirea unui avans. Parțial motivul este că s-au dovedit eficiente, permițându-i totodată să evite un număr mare de victime. Progresele sale sunt lente în jurul Bahmut, după ce a fost obligată să retrimită o parte din trupele staționate aici pentru a întări apărarea Herson.
Poate că Kremlinul nu și-a atins obiectivele pe care și le-a propus la începutul războiului, dar chiar și așa a pus mâna pe întinderi vaste de teritoriu în est și sud, și pregătește organizarea unor referendumuri în aceste teritorii.
4 Venirea iernii va da naștere unei noi crize a refugiaților și va crea oportunități pentru cel mai bine pregătit
Iarna are mare importanță din punct de vedere strategic pentru ambele părți. Ucraina își face deja griji cu privire la probleme umanitare, având în vedere că nu există încălzire cu gaz în blocurile din regiunea Donețk și alte zone din prima linie. Un oficial al unei organizații umanitare a prezis un nou val de migrație în iarnă, estimând că probabil nu mai puțin de două milioane de ucrainenei vor traversa în Polonia.
Pe de altă parte, ambele văd iarna ca pe o oportunitate. Temerile Ucrainei sunt că Rusia va ținti rețeaua de electricitate, ceea ce va acutiza problemele cu încălzirea. În plus, Rusia ar putea decide să închidă centrala nucleară de la Zaporijie, care alimentează țara. Moscova va căuta să prelungească suferința țărilor occidentale legate de costurile cu electricitatea, fiind extrem de motivată să mărească presiunea.
Primăvara poate fi un moment propice pentru reînnoirea atacurilor – fiecare parte va căuta să-și refacă forțele și să se pregătească cât mai bine pentru ceea ce se anunță a fi un alt sezon de luptă.
5. Occidentul trebuie să se decidă dacă chiar își dorește ca Ucraina să învingă sau doar să reziste, și ar trebui să ajusteze ajutorul umanitar la nevoile uriașe
Fără îndoială că Ucraina ar fi fost învinsă în lipsa ajutorului militar occidental. Însă în niciun moment până acum țările occidentale nu au furnizat volume suficiente de artilerie sau alte arme, cum ar fi avioane de luptă care i-ar permite Kievului să-i alunge pe invadatori. Politicienii vorbesc despre necesitatea de a împinge Rusia până la granițele de dinainte de război și totuși nu oferă Ucrainei suficient echipament pentru a face asta.
În același timp, nevoile umanitare ale Ucrainei sunt tot mai mari. De pildă nu sunt nici pe departe suficienți bani pentru reconstrucție, în timp ce multe case la nord-est și nord-vest de Kiev nu au putut fi reparate nici după cinci luni de la plecarea rușilor. Ucrainenii nevoiți să locuiască în garaje sau locuințe improvizate sunt disperați. Ucrainenii dislocați intern sunt de multe ori nevoiți să se adăpostească în școli sau grădinițe, cazări temporare în care e dificil să rămâi perioade lungi. Fiecare lună de război face o gaură de 5 miliarde de dolari în bugetul Ucrainei. Ajutoarele umanitare și sumele necesare reconstrucției depășesc cu mult această sumă.
Sursa: adevarul.ro