Cinci predicții ale experților cu privire la impactul condamnării lui Trump asupra alegerilor din 2024 și nu numai
Joi, Donald Trump a intrat în istorie, după ce a devenit primul fost președinte american care a fost condamnat pentru o infracțiune. Politico a întrebat experți în științe politice și istorici de top cu privire la cele mai însemnate implicații ale verdictului de vinovăție asupra alegerilor din 2024, dar și pe termen lung.
Verdictul de vinovăție în legătură cu toate cele 34 de capete de acuzare legate de plata unei sume de bani contra tăcerii răstoarnă aproape tot are legătură cu politica obișnuită, declanșând imediat o avalanșă de întrebări cu privire la alegerile din 2024. De pildă, mai poate Trump să candideze la președinție? Mai poate vota?
Dar ce altceva urmează după acest eveniment fără precedent în istoria Americii? se întreabă Politico.
Pentru a afla răspunsul, Politico a întrebat experți în științe politice și istorici de top cu privire la cele mai importante consecințe ale condamnării lui Trump. Aceștia au evaluat impactul verdictului asupra alegerilor din această toamnă, dar au analizat și efectul pe care l-ar putea avea acesta asupra democrației americane și a încrederii americanilor în instituții pe termen lung.
„Statul de drept va fi supus celui mai feroce atac politic din istoria noastră”
Verdictul de vinovăție va avea două consecințe majore, apreciază Timothy James Naftali, istoric și cercetător la Scoala de Afaceri Publice și Internaționale (Universitatea Columbia)
Pe de o parte, este o dovadă puternică a faptului că în SUA chiar și un fost șef de stat poate fi pus sub acuzare și condamnat de un grup de egali de-ai săi, ceea ce reprezintă un „barometru” al „puterii statului de drept și a instituțiilor judiciare” americane.
Pe de altă parte, faptul că unul dintre cei doi politicieni care ar putea deveni președintele SUA anul viitor este un infractor condamnat „creează posibilitatea ca aceleași instituții judiciare care garantează statul de drept să fie supuse celui mai feroce atac politic din istoria noastră”, în măsura în care e de așteptat ca Trump, în ultimele luni de campanie, să se folosească de Partidul Republican pentru critica sistemul de justiție al SUA. De pildă, e posibil ca mulți dintre candidații republicani să facă ecou viziunilor sale privind statul de drept, creând genul de climat politic toxic care a fost prilejuit de campania sa „opriți furtul” din 2020.
În consecință, este prematur acum de evaluat consecințele pentru statul de drept ale condamnării în premieră a unui fost președinte american, însă cu siguranță acestea vor fi decise de acel verdict dat la urne de poporul american, în noiembrie, conchide istoricul.
„O cursă a acuzațiilor”
Curt Mills, director executiv al „The American Conservative”:
„Americanii nu vor cădea de acord cu privire la acest verdict și probabil că nu vor fi niciodată de acord. Dar principiul statului de drept și al justiției egale trebuie să fie echilibrat cu evitarea năpastei de criminalizare a procesului politic care a afectat alte sisteme din întreaga lume și din istorie.
Cea mai îngrijorătoare fațetă a acestui caz este că nu se referă la: nimic din ceea ce a făcut Trump în calitate de președinte, nici la ceea ce a făcut Trump în timpul actualei sale candidaturi, nici la ceea ce a făcut Trump în procesul macabru de tranziție de acum patru ani. Acesta a avut legătură cu acțiunile sale de acum aproape 10 ani, în legătură cu ascunderea unei presupuse infracțiuni pentru care alți procurori au refuzat să îl acuze pe fostul președinte.
Potențialul pentru o cursă acuzațiilor este acum fără fund. Americanii, indiferent de culoarea politică, vor regreta într-o zi că au lăsat acest duh să iasă din sticlă”.
Neîndoielnic, verdictul îi va dăuna politic lui Trump
Michael Madrid, strateg politic al Partidului Republican și director al Grassroots Lab, o firmă de lobby și management de campanie din California:
„Nu există nicio îndoială că acest verdict este dăunător din punct de vedere politic pentru Trump. Este doar o chestiune de cât de mult îi va dăuna. 20% dintre alegătorii GOP s-au prezentat în mod constant pentru a vota împotriva lui în alegerile primare și este mult mai probabil ca acest verdict să-i mențină în opoziție față de Trump ca fiind candidatul lor. Orice pierdere a alegătorilor republicani care ar depăși 10% ar fi atât fără precedent, cât și devastatoare. Trump este mult peste acest nivel periculos de dezertări din partea GOP.
Nu fiți surprinși dacă va exista o mică creștere în sondaje pentru Trump, deoarece alegătorii cu un nivel scăzut de informare vor veni în sprijinul său, reunindu-se efectiv în jurul steagului. Dar pierderea alegătorilor cu o propensiune mai mare, cu studii universitare, rămâne o problemă pentru Trump. Același lucru care impulsionează participarea mai mare a republicanilor în sprijinul lui este tocmai ceea ce determină un număr tot mai mare de republicani mai educați să se retragă”.
„Reafirmă - sau cel puțin așa pare deocamdată - preceptul din epoca Watergate că nimeni nu este mai presus de lege”
David Greenberg, colaborator al revistei POLITICO, profesor de istorie și jurnalism la Universitatea Rutgers:
„Votul este un proces mult mai puțin rațional decât îl considerăm de obicei noi, cei din presa de știri. Deși mulți dintre noi au puternice preferințe partizane sau personale, există, totodată, milioane de alegători care nu acordă decât o atenție intermitentă candidaților și campaniilor și ale căror opinii se schimbă pe baza unor impresii momentane, informate de evenimentele din presă. Aceasta înseamnă că, deși este rezonabil să presupunem că mulți alegători vor lua în considerare convingerile lui Trump, este imposibil de știut câți oameni vor face acest lucru și cum vor cântări convingerile în raport cu celelalte considerente. Avem în față o cursă prezidențială foarte strânsă și este probabil să rămână foarte strânsă.
Pesemne că se poate face o observație mai definitivă cu privire la importanța istorică a verdictului. Cum Richard Nixon a fost grațiat înainte de a putea fi judecat, nu a fost niciodată condamnat pentru infracțiunile asociate cu Watergate - deși aproape sigur ar fi fost condamnat. Norocul lui Nixon este ghinionul lui Trump. El poartă acum pata permanentă de a fi primul președinte condamnat pentru o infracțiune. Acest lucru reafirmă - sau cel puțin așa pare deocamdată - preceptul din epoca Watergate că nimeni nu este mai presus de lege”.
„Multe lucruri ar trebui să meargă prost pentru ca Biden să piardă realegerea”
Allan Lichtman, profesor de istorie la Universitatea Americană:
„Verdictul de vinovăție al acestui juriu are o mare importanță istorică și politică. În cei 235 de ani de istorie a SUA, niciun fost președinte sau candidat prezumtiv/ actual la președinție al unui partid majoritar nu a fost vreodată acuzat de o infracțiune. Acum, Trump a fost condamnat nu doar pentru una, ci pentru 34 de infracțiuni. Și nu de către adversarii săi politici, ci în unanimitate și rapid de un juriu format din 12 americani de rând. Contrar aserțiunilor false ale lui Trump, procesul nu a fost măsluit. Judecătorul, unul respectat, a fost eminamente corect în hotărârile sale, chiar respectuos față de Trump, care a încălcat în mod repetat ordinul său de tăcere. El i-a oferit lui Trump numeroase ocazii de a-și pregăti apărarea.
Comentatorii susțin că verdictul nu va afecta sprijinul lui Trump în rândul bazei sale. Poate că este adevărat; rămâne de văzut. Cu toate acestea, Trump nu poate câștiga președinția doar cu baza sa. El trebuie să câștige votanții moderați oscilanți, care cel mai probabil vor reacționa negativ la verdict. Chiar și o dezertare redusă din partea alegătorilor moderați ar putea fi îndeajuns pentru a-i îngreuna șansele de victorie. Conform sistemului meu 13 chei către Casa Alba, care a prognozat corect rezultatul alegerilor prezidențiale începând cu 1984, Trump se confrunta deja cu un parcurs greu spre alegere. Deși nu am făcut o predicție finală, am observat că ar trebui ca multe lucruri să meargă prost pentru ca Biden să piardă realegerea”.
Sursa: adevarul.ro