Cinci pași de care depinde victoria Ucrainei împotriva Rusiei

Cinci pași de care depinde victoria Ucrainei împotriva Rusiei

Kievul nu poate învinge Moscova acum, dar până în 2025 este posibil, susține generalul britanic în retragere Richard Barrons, care a condus Comandamentul Forțelor Comune ale Regatului Unit.

Foto Profimedia

Foto Profimedia

Aliații trebuie să intensifice producția de arme pentru a oferi Kievului mijloacele de a câștiga o dată pentru totdeauna superioritatea focului asupra Moscovei.

Actuala contraofensivă a Ucrainei nu va disloca Rusia, deși nu se poate spune că cineva se aștepta la acest lucru. De asemenea, este puțin probabil ca până la iarnă să fie posibilă reducerea la jumătate a teritoriului ocupat, ceea ce ar fi putut fi unul dintre cele mai optimiste obiective. Dar Ucraina a arătat că armata rusă poate fi învinsă. Nu în 2023, ci în 2024 sau 2025, scrie generalul britanic în retragere Richard Barrons, care a condus Comandamentul Forțelor Comune ale Regatului Unit, în „Financial Times“ .

El adaugă că progresul modest realizat în această vară demonstrează că, deși depășirea apărării bine pregătite de ruși poate fi una dintre cele mai dificile operațiuni din război, se poate face. Armata ucraineană a spart prima linie de tranșee, după săptămâni de lupte în câmpurile minate. Avansul este de aproximativ 12 kilometri, dar este necesar să avamseze încă 88 de kilometri până la mare. Scopul este tăierea așa-numitului pod de uscat din Rusia până în Crimeea. La nord și la sud de Bakhmut, avansul este de aproximativ 8 kilometri, mai rămân 16 kilometri până la principala linie de apărare a Rusiei și 96 kilometri până la graniță.

Asasinarea lui Evgheni Prigojin, și a conducerii grupării sale de mercenari Wagner nu a avut niciun efect asupra ostilităților. Trupele ruse sunt întinse, epuizate și nu au rezerve, dar nu dau semen că ar capitula, scrie FT.

„Ucraina are suficiente mijloace de apărare antiaeriană pentru a acoperi aproximativ o treime din teritoriul țării. Problema penuriei de muniție de artilerie a fost rezolvată doar temporar atunci când SUA au furnizat bombe cu dispersie. Ucraina nu își va putea reconstrui forțele aeriene până la jumătatea anului 2024 și îi lipsește foarte mult echipamentul cheie necesar pentru deminare. Corectarea tuturor acestor lucruri va amâna războiul cel puțin pentru anul următor”, scrie generalul Barrons.

Ar fi un dezastru ca ceea ce a mai rămas din Corpul 10 de rezervă să fie aruncat acum pe bucăți spre liniile defensive rusești. Marile războaie - și acesta este un război pentru supraviețuire națională de-a lungul aproape 1.000 de kilometri de linie a frontului - sunt purtate la scara și ritmul în care se dezvoltă.

De ce depinde victoria

Generalul britanic crede că victoria asupra Rusiei depinde de 5 pași importanți.

1. „În primul rând, Kievul nu ar trebui să insiste asupra unui succes semnificativ pe câmpul de luptă înainte să apară mijloacele pentru a-l atinge. Un război nu are niciodată succes dacă este purtat la mică distanță: Ucraina trebuie să devină mai puternică, iar Rusia - mai slabă, altfel se va ajunge la un impas“, explică generalul britanic.

2. În al doilea rând, este necesar să se continue presiunea necruțătoare asupra ocupației ruse pe tot parcursul iernii. Aceasta înseamnă continuarea operațiunilor de succes în spiritul „mușcă și ține” (adică este vorba de avansarea pe segmente scurte pentru a reduce pierderile și a rămâne sub acoperirea artileriei și apărării antiaeriene). Acest lucru va necesita completarea constantă a forțelor și a muniției. Presarea trupelor ruse pe front va epuiza în mod constant forțele, voința și rezervele. Chiar dacă moralul armatei ruse este deja scăzut, trebuie să fie și mai rău.

3. În al treilea rând, Ucraina trebuie să slăbească sistematic stăpânirea militară a Rusiei asupra teritoriilor sale până în 2024 și după. Distrugerea artileriei rămâne importantă, precum și loviturile asupra țintelor pe întreg teritoriul ocupat al Ucrainei. „Scopul este de a distruge capacitatea militară a Rusiei mai repede decât poate fi înlocuită și de a o face să nu poată rezista unei viitoare ofensive ucrainene mai puternice. Kievul este obligat să respecte restricția occidentală privind utilizarea echipamentelor și muniției furnizate pe teritoriul Rusiei. Dar ar trebui să-și folosească în continuare ingeniozitatea și curajul pentru a da o lovitură puternică dincolo de granițele sale”, este convins generalul britanic.

4. În al patrulea rând, este necesară neutralizarea Flotei Ruse de la Marea Neagră ca principal motor al atacurilor distructive cu rachete de croazieră ale Moscovei și blocarea exporturilor de cereale. Rachetele proprii ale Ucrainei și dronele navale ar putea deteriora navele rusești mai repede decât pot fi înlocuite. „Până în primăvara lui 2024, flota Mării Negre nu ar mai trebui să joace un rol semnificativ în acest război”, crede generalul Barrons.

5. Al cincilea și cel mai important aspect este să recunoaștem că acest război depinde de potențialul de apărare și industrial al Occidentului și al Ucrainei ca factor determinant al succesului militar. Campania ucraineană se bazează acum pe aliați care își construiesc industriile de apărare. Muniția din liniile de producție nou extinse va începe să sosească în cantități suficiente cel puțin de la jumătatea anului 2024. Acest lucru ar trebui să permită o creștere semnificativă a capacității ofensive a Kievului.

Ucraina trebuie să câștige pe câmpul de luptă pentru a supraviețui ca stat. Această victorie nu este vitală doar pentru securitatea NATO și relația sa cu Rusia, ci va afecta și apetitul Chinei pentru aventură militară. Actuala contraofensivă demonstrează că ocupația lui Putin poate fi eliminată. Va dura mai mult și va costa mai mult decât a sperat toată lumea, dar speranțele nu sunt suficiente. Occidentul trebuie să se angajeze acum într-o campanie grea, altfel Ucraina va fi condamnată să lupte fără nicio perspectivă de victorie.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...