Cinci motive pentru care munca într-un birou dăunează sănătății. „Ucigașul silențios” care amenință viața angajaților
Timpul îndelungat pe care îl petrecem la birou poate avea un impact negativ asupra stării noastre de bine, putând agrava și chiar duce la apariția unor noi probleme de sănătate, relatează Mirror.
Munca de birou poate fi dăunătoare pentru sănătatea ta. FOTO Shutterstock (Arhivă)
Astfel, două noi studii au scos la iveală principalele motive pentru care munca de birou poate avea efecte negative asupra sănătății. Primul studiu arată cât de importantă este lumina naturală pentru sănătate și cum lipsa ei poate agrava semnificativ problemele de sănătate, inclusiv diabetul de tip 2.
Cel de-al doilea studiu prezintă felul în care munca de birou ar putea cauza apariția hipertensiunii arteriale, care este adesea numită „ucigașul tăcut". Hipertensiunea „mascată” se referă la cazul în care valorile tensiunii arteriale sunt normale în cabinetul medicului, dar nu și în altă parte.
Iată cinci motive pentru care munca de birou poate fi dăunătoare pentru sănătatea ta:
Lipsa luminii naturale
Conform unui nou studiu, lipsa luminii naturale poate avea un impact negativ asupra sănătății noastre . Și este o mare problemă, ținând cont de faptul că o mulțime de birouri nu dispun de lumină naturală de la ferestre, ci se bazează pe iluminatul artificial.
Un studiu recent a arătat că persoanele care lucrează la birou și stau mult timp în acest tip de lumină sunt mai predispuse la anumite probleme de sănătate. În cadrul studiului, 13 diabetici au fost rugați să petreacă cinci zile la birou, așezați lângă o fereastră, unde lumina naturală poate pătrunde, și au observat că nivelul glicemiei lor a rămas normal în 59% din timp.
Ulterior, același grup a fost rugat să petreacă cinci zile într-un spațiu fără ferestre și având doar un iluminat LED. Nivelul lor de zahăr din sânge, urmărit pe o perioadă de 24 de ore, a fost normal în doar 51% din timp.
Ar putea agrava diabetul de tip 2
Autorul studiului privind lumina naturală, profesorul Joris Hoeks de la Universitatea Maastricht, a spus că lumina naturală are un impact asupra ceasului biologic și asupra nivelului de zahăr din sânge. Această afirmație este susținută și de Diabetes UK, care a declarat că timpul petrecut în lumina naturală ajută persoanele cu diabet de tip 2 - ceea ce înseamnă că lipsa luminii naturale poate avea un impact negativ asupra sănătății acestora.
Lumina naturală are un impact pozitiv asupra ceasului nostru biologic, care, la rândul său, este responsabil pentru procesele din corpul nostru, precum reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Poate duce la apariția hipertensiunii arteriale și a problemelor cardiovasculare
Totodată, un nou studiu a arătat de ce munca de birou poate contribui la apariția „ucigașului tăcut", cunoscut sub numele de hipertensiune arterială.
Studiul a scos la iveală faptul că 66% dintre cei 3.500 de angajați care au participat la studiu și care lucrează multe ore la birou sunt mai susceptibili să sufere de hipertensiune arterială. Și chiar mai mulți, 70 %, au ceea ce se numește hipertensiune „mascată”.
Problemele de tensiune arterială și hipertensiune pot duce la probleme de sănătate mai grave, pe termen lung, precum bolile cardiovasculare. Autorul principal al studiului, Xavier Trudel, a afirmat că, în cazul în care aveți hipertensiune mascată pe o perioadă lungă de timp, aveți un risc mai mare de boli de inimă.
Lipsa activității fizice
Dr. Matthew Muldoon, profesor de la Universitatea din Pittsburgh, crede că statul pe scaun timp îndelungat poate duce la probleme de sănătate precum cele menționate mai sus, inclusiv la hipertensiune.
El a precizat că angajatorii ar trebui să își încurajeze angajații să facă mișcare , mai ales dacă aceștia trebuie să lucreze multe ore.
Fără pauze
Dr. Muldoon a adăugat că pauzele pot fi utile. Oamenii ar trebui să fie încurajați să ia pauze și să facă mișcare după ce au fost sedentari mult timp.
Sursa: adevarul.ro