Cinci motive pentru care femeile trăiesc mai mult decât bărbații

Cinci motive pentru care femeile trăiesc mai mult decât bărbații

Femeile trăiesc mai mult decât bărbații atât în țările dezvoltate, cât și în cele subdezvoltate. Această diferență de gen pare să se accentueze în SUA, femeile trăind cu aproape șase ani mai mult decât bărbații, potrivit unui nou studiu, citat de Yahoo! Life.

Speranța medie de viață a bărbaților este mai mică decât cea a femeilor. FOTO Shutterstock

Speranța medie de viață a bărbaților este mai mică decât cea a femeilor. FOTO Shutterstock

Studiul a analizat contribuțiile COVID-19 și a altor cauze ale decesului la diferența de gen în ceea ce privește speranța de viață din 2010 până în 2021.

Diferența în ceea ce privește speranța de viață s-a mărit la aproape șase ani în 2021. Este cea mai mare diferență din 1996 încoace, cu o speranță (medie) de viață de 79,1 ani pentru femei și 73,2 ani pentru bărbați, potrivit datelor de la Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.

Potrivit Yahoo! Life, din punct de vedere istoric, un aspect important care explică durata de viață mai mare a femeilor a fost reprezentat de diferențele în comportamentul de fumat, femeile având, din acest motiv, rate mai mici de deces cardiovascular și de cancer pulmonar decât bărbații, potrivit studiului.

De fapt, există dovezi că, în general, femeile tind să adere la un stil de viață mai sănătos decât bărbații, a explicat, pentru sursa citată, Dr. Michael Fredericson - care nu a fost implicat în studiu - unul dintre directorii Stanford Longevity Center și director al programului de medicină a stilului de viață de la Universitatea Stanford.

Cred că, probabil, femeile vor fi întotdeauna în frunte, dar cred că putem face o treabă mai bună pentru a recupera decalajul acum, că am ieșit din COVID”, spune Fredericson.

Referirea la COVID - 19 are legătură cu faptul că pandemia a avut un impact major asupra speranței de viață a bărbaților, potrivit studiului, însă cercetătorii au identificat și alți factori care măresc decalajul în ceea ce privește durata de viață între femei și bărbați (studiul se referă la SUA).

Factori care măresc decalajul în favoarea femeilor

COVID-19

COVID-19 a dus la o diferență de 0,33 ani între bărbați și femei privind speranța de viață, fiind cel mai mare contribuitor la creșterea diferenței de gen.

Bărbații au înregistrat, în general, rate de mortalitate COVID-19 mai mari decât femeile: în 2021, s-au înregistrat 131,31 decese la 100.000 de bărbați față de 81,66 decese la 100.000 de femei.

Potrivit studiului, au existat probabil mai multe motive pentru acest lucru, inclusiv mai multe comorbidități la bărbați și factori socio-economici. De exemplu, este posibil ca mai mulți bărbați să fi participat la muncă în afara casei - ceea ce i-a expus la un risc mai mare de infectare în timpul pandemiei.

Bolile de inimă

Studiul arată că a existat un „decalaj persistent” în ceea ce privește bolile de inimă între bărbați și femei, iar înainte de COVID, bolile de inimă au fost unul dintre principalii factori care au contribuit la înrăutățirea speranței de viață pentru bărbați.

Adesea, bărbații dezvoltă boli de inimă mai devreme decât femeile. Femeile au niveluri mai ridicate ale hormonilor reproducători estrogen și progesteron, care pot oferi o anumită protecție la vârsta adultă tânără, prin stimularea sănătății vaselor de sânge.

Diabetul

Bărbații sunt mai predispuși să aibă diabet nediagnosticat și, deoarece tind să aibă mai multă grăsime pe burtă, bărbații sunt, de asemenea, mai predispuși să facă diabet de tip 2 la o greutate mai mică decât femeile.

Sinucidere și omucidere

Chiar dacă femeile sunt mai predispuse să încerce să se sinucidă, mai mulți bărbați mor prin sinucidere, iar armele de foc sunt un motiv important, acestea fiind (în SUA) responsabile pentru 54,64% din toate decesele prin sinucidere în 2021.

Leziuni neintenționate / consum de droguri

Creșterea numărului de cazuri de de supradoze de droguri a fost un vinovat major, otrăvirile accidentale (în principal pe fondul supradoze de droguri) reprezentând majoritatea leziunilor neintenționate, bărbații fiind mai predispuși decât femeile să se implice în consumul de droguri ilicite, arată Yahoo! Life.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

4 Foarte interesant!

5 „Un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”. Reacția Rusiei după ce Biden a permis Ucrainei să utilizeze rachete americane