Cinci mituri FALSE despre EMIGRANȚII români
In ultimii ani, circa 200.000 de romani au parasit Romania, fie pentru a-si asigura confortul financiar, pentru a le oferi copiilor o perspectiva mai buna, fie in ideea de a strange niste bani cu care apoi sa isi consolideze situatia sociala si economica in tara. Exista insa cateva mituri legate de emigrantii romani si de banii pe care acestia ii trimit in tara, pe care incercam sa le demontam mai jos cu ajutorul unor studii publicate de cercetatori romani in paginile unor restigioase reviste straine. Apogeul emigratiei a fost atins in 2010, cand circa 3 milioane de romani (13% din populatie) lucrau inafara tarii.
Datele utilizate provin dintr-o serie de studii si chestionare statistice publicate sub coordonarea unuia dintre cei mai buni specialisti in migratie din Romania, prof. dr. Monica Roman, din cadrul ASE.
1. Mitul nr 1. In Romania a avut loc un exod al creierelor care a lasat tara fara specialisti in diferite domenii, mai ales in medicina
FALS! Cei mai mai multi dintre romanii care traiesc in strainatate (86,2%) au studii medii, in timp ce doar 12,4% au studii superioare. Aproape jumatate dintre romanii cu studii superioare care au plecat din tara au preferat tari din afara Uniunii Europene (Canada sau Statele Unite ale Americii). Canada atrage cel mai intens romanii bine pregatiti profesional (aproape 54% dintre cei care emigreaza in Canada au studii universitare), urmata de Elvetia (50% dintre cei care se indreapta spre Tara Cantoanelor au absolvit o facultate) si Regatul Unit al Marii Britanii( 46%).
La polul opus sunt Turcia, Italia si Spania, tari care au atras mai putin imigranti romani cu studii superioare.
Ca idee: cea mai mare pondere a medicilor emigranti e in UK. Inginerii prefera Canada si Germania, cadrele didactice pleaca majoritar in Franta, iar economistii prefera Canada si SUA.
2. Mitul numarul 2. Cei mai multi romani pleaca din tara pentru ca au ramas fara loc de munca
FALS! Aproximativ unul din cinci romani a emigrat in ciuda faptului ca avea un loc de munca in Romania. Acest lucru indica si un inalt grad de insatifactie cu privire la contraprestatia obtinuta in schimbul muncii efectuate.
3. Mitul nr.3. Cei care castiga bani mai multi, trimit in tara bani mai multi.
FALS! Persoanele care se declara "fara religie" sau "atei" au cel mai mare venit, in timp ce cele mai mici venituri sunt obtinute de emigrantii neo-protestanti, urmati de cei ortodocsi. Cu toate acestea, cei care trimit cel mai frcvent bani sunt tocmai acestia din urma. Pare surprinzator faptul ca migrantii cu cel mai mare venit, cei fara vreo afiliere religioasa, au prezinta si cea mai redusa probabilitate privind remitentele.
Pe masura ce nivelul de educatie scade, sumele trimise in tara cresc. Muncitorii romani care lucreaza in afara tarii trimit mai multi bani decat absolventii de facultate.
Cei mai multi absolventi de facultate care emigreaza provin din Bucuresti, Iasi, Timis, Cluj si Brasov. Opt din zece bucuresteni care pleaca din tara au studii superioare.
4. Mitul nr.4 Cei mai multi emigranti provin din regiunile sarace ale Romaniei
FALS!!! Statisticile au aratat ca cele mai ridicate rate ale emigrare nu apar in regiunile condiderate sarace (Oltenia, Moldova, Muntenia), ci in cele bogate (Bucuresti, Banat, Transilvania).
5. Mitul nr.5 Romanii emigreaza ca sa isi poata intretine familia ramasa in tara
FALS! Patru din 10 romani nu trimit deloc bani in tara. La acest capitol stam mai prost decat alte tari din regiune, unde ponderea non-remitentilor este mai mica. "E drept, explica Monica Roman pentru HotNews.ro , aici e si o problema de adancime a migratiei. In primul an de emigratie si in ultimul, in ideea ca se reintorc, ei nu mai trimit bani. In primul an pentru ca e anul de acomodare si nu prea au de unde, iar in ultimul an pentru ca prefera sa se intoarca ei insisi cu banii stransi", explica statisticianul roman.