Cinci mituri alimentare desființate de un nutriționistul Mihaela Bilic. „Nu gălbenușul crește colesterolul”

Cinci mituri alimentare desființate de un nutriționistul Mihaela Bilic. „Nu gălbenușul crește colesterolul”

Nutriționistul Mihaela Bilic desființează o serie de mituri alimentare. Așa numitele „legende urbane” despre care vorbește nutriționistul sunt, de fapt, niște informații pe jumătate înțelese și pe jumătate interpretate, astfel că au condus la formarea unor păreri greșite despre alimente.

Mihaela Bilic FOTO Facebook

Mihaela Bilic FOTO Facebook

Într-o nouă postare pe rețelele de socializare, medicul nutriționist Mihaela Bilic vorbește despre alimente sănătoase, dar care au intrat într-un con de umbră din cauza unor păreri care s-au încetățenit și care, de fapt, ne îndepărtează de cauza problemei și ne fac mai mult rău.

De altfel, ea a mai afirmat în mai multe rânduri că ceea ce numim mâncare „prea grasă” este, de fapt, necesară corpului, însă este important să nu facem exces de alimente.

Există o mulțime de recomandări alimentare care nu au la bază o explicație științifică, ci fac parte mai degrabă din categoria legende urbane. Haideți să lămurim împreună o parte dintre aceste mituri!”, începe ea. apoi desființează mai multe mituri alimentare.

Mit: Evitați să mâncați gălbenușul de ou, conține mult colesterol!

Este adevărat conține colesterol, însă colesterolul din mâncare e una și colesterolul din sânge e alta. Gălbenușul este c ea mai hrănitoare parte din ou, o esență de nutrienți de înaltă calitate. Nu gălbenușul crește colesterolul, ci un ficat bolnav, sedentarismul fumatul și alcoolul”, explică nutriționistul.

Mit: Portocala are cel mai mare conținut de vitamina C!

E drept, însă nu e campioană. Kiwi, papaya și căpșunile sunt mai bogate în vitamina C decât citricele. Iar dacă vreți un aport consistent de vitamina C atunci mâncați legume proaspete, ardei gras roșu, broccoli și pătrunjel, ele sunt pe primele locuri în top”, arată ea, desființând, astfel, aceste mituri alimentare.

Mit: Legumele congelate sunt mai sărace în nutrienți față de legumele proaspete

Nu-i adevărat, din contră! Frigul este cel mai sigur agent de conservare, păstrează intacte vitaminele și mineralele din alimente. În plus congelarea se face pe loc, imediat după recoltare, ca să fie evitate pierderile de nutrienți prin depozitare și transport. Avem și avantajul că legumele congelate sunt deja spălate și curățate, gata de pus în cratiță!”, justifică nutriționistul Mihaela Bilic.

Mit: Spanacul este foarte bogat în fier!

Adevărat, doar că nu e fierul care trebuie. Fierul prezent în produsele vegetale se numește fier non hemic și este greu de absorbit și de folosit în organism. Dacă vreți un fier eficient, atunci consumați produse de origine animală (organe, carne roșie, pește și fructe de mare) care conțin fier hemic” spune ea.

Mit: Meniul din sezonul rece trebuie să fie consistent și bogat în grăsimi.

De acord, dacă trăim la Polul Nord dacă avem o muncă fizică la exterior sau locuim într-o casă neîncălzită. În rest, indiferent că este vară sau iarnă, noi tot la 22 °C trăim. Avem nevoie de calorii mai multe pentru termogeneză doar în condiții de frig extrem. Din păcate am uitat să trăim în ritm cu natura și nici alimentația nu mai ține cont de sezon!”, arată medicul nutriționist în postare.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”