Cinci lucruri de făcut dimineața pentru o tensiune arterială mai bună. De ce nu trebuie să beți cafea la prima oră
Tensiunea arterială ridicată este un „ucigaș tăcut” care afectează peste 1 miliard de oameni din întreaga lume. Dacă nu este controlată, această afecțiune poate crește riscul de atac de cord, accident vascular cerebral, boli renale și insuficiență cardiacă.
Cafeina din cafea poate determina o creștere temporară a tensiunii arteriale FOTO: Arhivă
Din fericire, hipertensiunea arterială nu este o condamnare pe viață. Ea poate fi adesea gestionată prin schimbări simple și consecvente ale stilului de viață, începând cu câteva obiceiuri pe care le puteți adopta încă de la prima oră a dimineții, potrivit eathingwell.
1. Beți un pahar de apă
„Rehidratarea corpului poate ajuta la susținerea unui volum de sânge sănătos și a circulației. Hidratarea adecvată vă menține vasele de sânge să funcționeze optim și ajută la prevenirea vârfurilor de tensiune arterială”, explică dr. Erin Palinski-Wade, dietetician.
Potrivit unui studiu, persoanele cu hipertensiune arterială aveau niveluri mai scăzute de apă corporală totală. Așadar, începeți-vă ziua cu un pahar de apă. Acesta va ajuta la refacerea lichidelor și la susținerea unei tensiuni arteriale sănătoase.
2. Faceți mișcare
Cercetările au descoperit că mersul pe jos poate ajuta și la îmbunătățirea tensiunii arteriale.Motivul? „Exercițiile cardiovasculare ajută la întărirea mușchiului cardiac și la îmbunătățirea eficienței acestuia, ceea ce poate stimula fitness-ul cardiovascular și poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale în repaus”, spune dr. Palinski-Wade.
3. Gestionați stresul
Potrivit Asociației Americane a Inimii, gestionarea stresului poate ajuta la scăderea nivelului hormonilor de stres. Aceasta poate deveni o strategie utilă pentru a vă menține tensiunea arterială sub control.
„Petreceți-vă cinci până la 10 minute făcând exerciții de respirație profundă sau meditație pentru a reduce stresul și a scădea nivelul cortizolului”, spune medicul.
4. Luați un mic dejun sănătos pentru inimă
Alimentarea corpului cu nutrienții potriviți dimineața este un alt obicei important pentru o tensiune arterială sănătoasă. „Un mic dejun echilibrat bogat în fibre, potasiu și magneziu susține sănătatea cardiovasculară”, spune Palinski-Wade. Meducul recomandă la micul dejun o felie de pâine prăjită cu avocado sau iaurt cu fructe.
„Limitați alimentele procesate și ambalate, care sunt adesea bogate în sodiu”, spune Trista Best, medic dietetician.
O altă modalitate de a contracara efectele de creștere a tensiunii arteriale ale sodiului este de a introduce mai mult potasiu dietă. Bananele, stafidele, prunele și caisele uscate relaxează pereții vaselor de sânge.
5. Evitați cafeina la prima oră a zilei
Săritul direct la o ceașcă de cafea vă poate crește nivelul de cortizol.
Potrivit Asociației Americane a Inimii, nivelurile cronice ridicate de cortizol pot crește riscul de apariție a hipertensiunii la persoanele cu tensiune arterială normală în termen de șase până la șapte ani.
În loc să beți cafea, hidratați-vă mai întâi cu apă și așteptați între 30 și 60 de minute de la trezire, recomandă dr. Best.
De ce hipertensiunea arterială se mai numeşte Ucigaşul tăcut?
Așa cum „Adevărul” a relatat, hipertensiunea arterială (HTA) se mai numește și „ucigașul tăcut”, deoarece este o boală tăcută. Nu există un un medicament minune, din contră tratamentul este de lungă durată, uneori chiar toată viaţa.
Dr. Alexandru Nechifor, medic specialist în medicină internă, susţine că hipertensiunea arterială reprezintă o adevărată pandemie, „care afectează peste 1,3 miliarde de oameni la nivel global”.
Valoarea normală a tensiunii arteriale trebuie să fie mai mică de 120/80 mmHg (milimetri coloana de mercur). Dacă tensiunea arterială depăşeşte valoarea de 140/90 mmHg, atunci diagnosticul este de hipertensiune arterială.
„Deşi este principala cauza globală a deceselor premature, acesta evoluează mult timp fără să ne dea niciun semnal de alarmă (este frecvent asimptomatică). Hipertensiunea arterială poate fi o boală tăcută şi este extrem de periculoasă, deoarece complicaţiile grave apar că primă manifestare a bolii”, susține dr. Nechifor.
Hipertensiunea arterială este frecvent asimptomatică, iar singura modalitate de a o depista este aceea de a vă verifică periodic valorile tensionale. Când, totuşi, dă ceva semnale se manifestă prin: dureri de cap, mai ales în partea occipitală, ameţeli, tulburări de vedere sau concentrare, zgomote în urechi.
Sursa: adevarul.ro