Cinci locuri ieșite din comun din Europa, în afara circuitelor turistice: munți blestemați, papagali, balene, vikingi ori cascade

Cinci locuri ieșite din comun din Europa, în afara circuitelor turistice: munți blestemați, papagali, balene, vikingi ori cascade

Turiștii aflați în căutare de senzațional, de locuri ieșite din comun, mai puțin aglomerate își îndreaptă tot mai adesea atenția spre alt gen de destinații ce nu se află printre circuitele obișnuite de travel.

Locuri ieșite din comun din Europa Colaj

Locuri ieșite din comun din Europa Colaj DMS

De la Munții Blestemați sau Alpii Albanezi, unde turiștii și ciobanii se rătăcesc deopotrivă, la locul care găzduiește cea mai colonie de pufini – păsări de mare nordice – din lume, dar și primul Sanctuar al balenelor Beluga, în Islanda, ori zona datorită căreia au fost create unele dintre marile capodopere ale lumii, din Italia, până în Triunghiul Vikingilor din Irlanda, ori ținutul cascadelor din Țara Galilor, iată câteva propuneri pentru a vedea Europa cu alți ochi decât cei ai călătorului obișnuit cu destinațiile populare extrem de aglomerate.

Acestea destinații turistice sunt incluse și într-un top de 52 de locuri de vizitat în lume, în 2024 propus de către consultanții New York Times .

Vestmannaeyjar: de la cea mai mare colonie de pufini, la balenele Beluga

Un nou feribot electric ajută la conectarea dintre partea continentală a Islandei și acest mic arhipelag — cunoscut și sub numele de Insulele Vestman — situat pe coasta de sud a țării, unde cea mai mare colonie de pufini (papagali de mare) din lume a transformat mulți dintre locuitori în activiști pentru conservare. Din fericire, arhipelagul nu a fost afectat de erupțiile vulcanice produse la mijlocul lunii decembrie 2023.

Vestmannaeyjar - Insulele Vestman - din Islanda și minunile pe care le ascund Colaj

Vestmannaeyjar - Insulele Vestman - din Islanda și minunile pe care le ascund Colaj DMS

Din mai până în septembrie, Heimaey, insula principală, devine o destinație de weekend preferată de islandezi, care se cazează în vile noi și elegante, în timpul concertelor și festivalurilor frecvente, în timp ce pasagerii de pe vasele de croazieră pot fi văzuți plimbându-se în jurul insulelor cu ambarcațiuni rapide, pentru a vizita Sanctuarul de balene Beluga și a merge cu ATV-urile până în craterul Vulcanului Eldfell care aproape că a distrus orașul în timpul erupției din 1973.

Fiind casa uneia dintre cele mai importante comunități de pescari din țară, cu un nou festival al fructelor de mare și o serie de oferte culinare, inclusiv o brutărie artizanală și o fabrică de bere artizanală, Vestmannaeyjar a fost lăudat de mass-media locală ca fiind „Capitala gastronomică a Islandei”.

Alpii Albanezi sau Munții Blestemați, paradisul ascuns

Lanțul muntos izolat din nordul Albaniei, cunoscut sub numele de Munții Blestemați (Prokletije) sau Alpii Albanezi (deși se extinde și în Muntenegru și Kosovo), fascinează de ani de zile drumeții aflați în căutarea serenității printre vârfurile sale. Dar liniștea s-ar putea să nu dureze mult, ținând cont de interesul tot mai crescut al companiilor aeriene low-cost pentru rute noi către Albania , pentru ca traseele sale până acum prea puțin explorate, către lacurile cristaline și alte zone uimitoare, să devină mai accesibile pentru aventurierii aflați în căutarea unui paradis la îndemână. Cert este că peisajul este superb, cascade și lacuri colorate se ascund printre vârfurile munților.

Parcul Național Valbona și Alpii Albanezi Colaj

Parcul Național Valbona și Alpii Albanezi Colaj DMS

Accesibile doar cu un vehicul cu tracțiune integrală, satele din nord, precum Theth, sunt legate de câțiva ani printr-un drum montan îngust, dar asfaltat. Vizitatorii pot să se cazeze la localnici, în pensiuni sau la ferme, pentru a experimenta viața rurală, înainte de a explora Pasul Valbona din parcul național cu același nume, ce se întinde pe aproximativ 200.000 de acri, unde vor putea admira văile presărate cu flori de câmp și vedea ciobanii îngrijindu-și turmele.

Waterford, Triunghiul Vikingilor

Chiar dacă Waterford este sinonim cu cristalul, orașul, fondat în anul 914, strălucește și prin istoria și comorile sale naturale. În Triunghiul Vikingilor, nucleul medieval al Waterford-ului, un nou traseu digital aduce trecutul la viață, prin intermediul monumentelor medievale, precum Turnul Reginald.

Orașul oferă, de asemenea, și atracții de factură mai recentă, precum Irish Wake Museum dedicat ritualului funerar printr-o explorare a vieții și a morții, cu detalii asupra tradițiilor și superstițiilor irlandeze, din timpurile creștine timpurii până în secolul al XX-lea, ori Muzeul Irlandez al Timpului care prezintă unele dintre cele mai vechi exponate, de la ceasuri de mână, la ceasuri de masă ori cu pendulă, din mai multe zone ale lumii: America, Germania, Rusia, Japonia și Australia.

Waterford Irlanda Colaj

Waterford Irlanda Colaj DMS

Comorile naturale ale Waterford-ului sunt la fel de valoroase ca cele istorice, precum Geoparcul UNESCO Copper Coast ce cuprinde aproximativ 25 de kilometri de coastă spectaculoasă, constând în plaje ondulate și golfuri susținute și închise de promontorii stâncoși (fâșii înalte ce înaintează spre ocean). Oceanele, vulcanii, deșerturile și calotele de gheață s-au combinat aici pentru a crea stâncile, care oferă fundația fizică a peisajelor naturale și culturale ale „Coastei de Cupru”.

Numele său provine chiar de la minele de cupru din secolul al XIX-lea de aici. Coasta face parte din Waterford Greenway, un traseu de aproximativ 50 de km de-a lungul unei linii de cale ferată neutilizată. În 2023, o nouă secțiune a conectat Greenway-ul cu centrul orașului Waterford.

Aventura se poate încheia cu un ceai de după-amiază în Grădinile Mount Congreve ce dețin unele dintre cele mai mari colecții de plante din Irlanda și care s-au redeschis în 2023 după o renovare de milioane de dolari.

Bannau Brycheiniog, drumeție prin țara cascadelor

Revendicarea numelui Bannau Brycheiniog pentru un parc național îndrăgit din Țara Galilor, anul trecut, a fost mai mult decât o schimbare lingvistică din engleză în galeză; a fost o schimbare pentru a pune în lumină cultura galeză a parcului ce se întinde pe mai bine de 800 de kmp, cunoscut anterior ca Brecon Beacons.

Accentul pus pe relația dintre natură și cultura locală este reflectat și într-un nou logo. În loc de vasul arzător al Brecon Beacons, logo-ul are acum o coroană galeză antică, așezată într-o pădure verde sub stele, reflectând angajamentul parcului față de un viitor în care plantarea copacilor nativi restaurează pădurea tropicală, reîmpădurirea terenurilor cu turbă captează carbonul, iar cerul își dezvăluie frumusețea, în lipsa poluării.

Bannau Brycheiniog din Țara Galilor Colaj

Bannau Brycheiniog din Țara Galilor Colaj DMS

În timpul vizitei la Bannau Brycheiniog, „Vârfurile Regatului lui Brychan”, este recomandat să fie folosit transportul public și să fie închiriate bicicletele parcului, inclusiv Explore Wales Pass - cardul pentru trenuri și autobuze, ori să admirați peisajele parcurgând traseele de drumeție prin țara cascadelor, pornind din Satul Pontneddfechan.

Massa-Carrara: capodopere admirate în locuri mai puțin știute din Toscana

Într-o încercare de a reduce aglomerația din Galeriile Uffizi din Florența, celebrul muzeu a început să transfere unele dintre capodoperele sale în locații mai puțin cunoscute din Toscana .

Massa Carrara Italia Colaj

Massa Carrara Italia Colaj DMS

Ca parte a celei mai recente inițiative din programul în expansiune numit „Uffizi Diffusi”, o colecție de lucrări, inclusiv picturi din atelierul pictorului italian baroc Carlo Dolci a fost expusă în orașul Massa, la Palazzo Ducale, care găzduiește de asemenea birourile guvernamentale ale Provinciei Massa Carrara din nord-vestul Toscanei.

Entuziaștii artei pot explora și Alpii Apuani din jur, de unde provine marmura pentru atât de multe capodopere — inclusiv pentru David celebra sculptură a lui Michelangelo.

Vizitatorii pot face tururi ale carierelor de marmură și, poate au ocazia să întâlnească în această destinație turistică și vreun sculptor care lucrează pe marginea drumului.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…