Cinci arme care au permis trupelor ucrainene să schimbe situația pe front

Cinci arme care au permis trupelor ucrainene să schimbe situația pe front

De când Rusia a invadat Ucrina în februarie, trupele ucrainene au oprit și au respins forțele ruse. Pentru a face acest lucru, ucrainenii s-au bazat pe o varietate de arme străine sau dezvoltate pe plan intern.

Sistem HIMARS Foto Profimedia

Sistem HIMARS Foto Profimedia

1. Sistemele de rachete de artilerie HIMARS

Nicio platformă nu are un impact atât de mare asupra luptei din Ucraina precum Sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 (HIMARS) produs de Lockheed Martin, un sistem ușor de lansare de rachete multiple (MRLS) care a fost produs pentru prima dată la începutul anului 1993. Potrivit armatei ucrainene, în timpul ofensivei Forțelor Armate ucrainene din regiunea Herson de la sfârșitul lunii august echipajele HIMARS au lucrat continuu și peste 30 de ore. Iar apoi, 4 lansatoare de sisteme de rachete de artilerie M142 au lovit 120 de ținte într-o zi și jumătate de operare continuă.

2. Rachetele antitanc Javelin

Lansator de rachete Javelin Foto EPA EFE

Lansator de rachete Javelin Foto EPA EFE

Javelin este o rachetă antiblindat care se lansează de pe umăr, fabricată de giganţii americani în domeniul apărării Lockheed Martin şi Raytheon a intrat pe mâna soldaților americani în 1996. Racheta este o aşa-numită armă de tip „fire and forget“ (trage şi uită), adică nu necesită îndrumare suplimentară după lansare, permiţând operatorului său să se adăpostească şi să evite contrafocul..

3. Tancul de luptă T-72

Tanc T-72 de producție rusească

Tanc T-72 de producție rusească

Pe toată durata războiului, tancul de bază al ucrainenilor a fost T-72 MBT din era sovietică. De atunci, țării ex-comuniste, precum Polonia și Macedonia de Nord, și-au trimis stocurile de tancuri sovietice la Kiev. Cu toate acestea, Rusia a fost, fără să vrea, cea mai mare furnizoare de sute de tancuri T-72 Ucrainei, deoarece echipajele armata rusă le-a abandonat în timpul retragerii în grabă. Acele vehicule capturate au fost rapid reparate și repuse în funcțiune.

4. Racheta de croazieră antinava Neptun

Racheta de croazieră Neptun R-360

Racheta de croazieră Neptun R-360 Foto president.gov.ua

R-360 „Neptun” este o rachetă subsonică de joasă altitudine destinată distrugerii atât a navelor, cât și a țintelor terestre și a fost dezvoltată având la bază racheta sovietică X-35. A fost concepută de Biroul de Proiectare „Luci“ din Kiev în anii 2014-2020. Racheta are o viteză subsonică (900 km/h) și zboară la altitudini foarte joase - la câțiva metri deasupra nivelului mării. La 14 aprilie , crucișătorul „Moscova”, nava-amiral a Flotei Mării Negre rusești, a fost lovită de două astfel de rachete, și s-a scufundat.

6. Obuzier M777 de 155 mm

Obuzier M777 al Armatei SUA

Obuzier M777 al Armatei SUA

O altă armă care a fost considerată esențialp în efortul de război al Ucrainei este obuzierul ușor M777 de 155 mm. Obuzierele M777 sunt ultraperformante și dețin o serie de recorduri care le fac unice în lume în acest moment. Deși sunt de calibrul 155 mm și bat până la 30 de kilometri distanță, sunt primele de acest fel care cântăresc mai puțin de 4218 kilograme – cu 41% mai puțin decât tunurile de același calibru din generația anterioară. Acest lucru se datorează faptului că este folosită o tehnologie nouă și inovativă, de aliaj de titaniu și aluminiu. Pentru că e atât de ușor, poate fi transportat cu elicopterul, rapid, dintr-un loc într-altul, ceea ce reprezintă un avantaj enorm.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…