Cinci alimente sănătoase care reduc riscul de cancer. Fructe de pădure recomandate

Cinci alimente sănătoase care reduc riscul de cancer. Fructe de pădure recomandate

Cu toate că este imposibil să previi complet apariția cancerului, există anumite schimbări în stilul de viață și diete care pot reduce riscul, relatează Mirror.

 Afinele sunt printre cele mai importante surse de antioxidanți. Foto: pexels (Arhivă)

Afinele sunt printre cele mai importante surse de antioxidanți. Foto: pexels (Arhivă)

O dietă echilibrată este importantă pentru sănătate. Cu toate acestea, consumul de alimente bogate în vitamine, minerale și antioxidanți poate contribui la prelungirea vieții. Pe lângă consumul de alimente, practicarea unei activități fizice, menținerea unei greutăți sănătoase poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de cancer, conform Gloucestershire Live.

Potrivit diverselor studii, fructele de pădure, strugurii, broccoli, roșiile și cerealele integrale posedă proprietăți care luptă împotriva cancerului.

Fructe de pădure

Fructe de pădure

Murele sunt o sursă excelentă de antociani. Foto: shutterstock (Arhivă)

Murele, afinele, căpșunile și marea majoritate a altor fructe de pădure sunt bogate în antioxidanți. Conform studiilor, acești antioxidanți pot ajuta organismul să se protejeze împotriva deteriorării celulelor care ar putea duce la diferite tipuri de cancer. Afinele sunt printre cele mai importante surse de antioxidanți.

Acestea conțin un compus chimic, antociani, care luptă împotriva cancerului.

Potrivit Fundației Naționale pentru Cercetarea Cancerului, antocianii se numără printre cei mai puternici antioxidanți. S-a constatat că aceștia au o serie de proprietăți anticancerigene.

Murele sunt o altă sursă excelentă de antociani. Căpșunile sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, acid folic și sunt surse excelente de vitamina C, care s-a demonstrat că reduce riscul de cancer esofagian.

Struguri

Struguri

Resveratrolul are capacitatea de a împiedica apariția cancerului la sân. Foto: pexels (Arhivă)

Strugurii roșii sunt, de asemenea, bogați în resveratrol, un antioxidant. Studiile arată că resveratrolul are capacitatea de a împiedica, eventual, apariția cancerului la sân, ficat, stomac și sistem limfatic. Potrivit unei noi cercetări publicate în revista Science Translational Medicine, sucul de struguri roșii este mai eficient în doze mai mici în ceea ce privește prevenirea cancerului intestinal la șoareci decât în doze mari. Un studiu din 2023 sugerează, de asemenea, că resveratrolul s-a dovedit a avea activitate anticancerigenă, ceea ce îl face un medicament promițător pentru tratamentul și prevenirea a numeroase tipuri de cancer.

Totuși, dr. Julie Sharp, șefa departamentului de informații medicale al Cancer Research UK, a subliniat: „Această cercetare nu sugerează că un pahar de vin roșu va reduce riscul de cancer, deoarece nu se poate separa resveratrolul de alcool. Iar creșterea riscului de cancer legat de alcool este mai mare decât eventualele beneficii ale resveratrolului".

Broccoli

Broccoli

Un compus vegetal din broccoli poate proteja organismul de cancerul de stomac. Foto:pixabay(Arhivă)

Studiile arată că broccoli conține compuși vegetali speciali care pot proteja organismul de cancerul de stomac. Cercetările sugerează, de asemenea, că poate reduce riscul de cancer bucal, al faringelui, laringelui și esofagului. Sulforafanul, un compus care se găsește în broccoli și în germenii de broccoli, omoară bacteria cunoscută ca fiind cea responsabilă de ulcer și de cancerul de stomac, potrivit cercetărilor de laborator de la Facultatea de Medicină Johns Hopkins și de la Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța.

Roșii

Roșii

Licopenul poate lupta împotriva cancerului de prostată. Foto: istock (Arhivă)

Culoarea strălucitoare a roșiilor provine de la un antioxidant numit licopen. Studiile arată că licopenul poate lupta împotriva cancerului de prostată. Unele studii arată chiar că acesta este mai puternic în produsele procesate din roșii, cum ar fi sosul de roșii.

Cereale integrale

Cereale integrale

O dietă bogată în fibre poate contribui la reducerea riscului de cancer. Foto: pexels (Arhivă)

Cerealele integrale sunt bogate în fibre, vitamine, minerale și compuși vegetali. Laolaltă, acestea pot reduce riscul de cancer. Potrivit Cancer Research UK, o dietă bogată în fibre, și în special în cereale integrale, poate contribui la reducerea riscului de cancer.

De asemenea, potrivit Institutului American pentru Cercetarea Cancerului (AICR), există dovezi solide potrivit cărora consumul a cel puțin trei porții de alimente din cereale integrale pe zi scade riscul de cancer colorectal.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

3 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

4 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

5 Ciudată poveste...