Cinci alimente pe care medicii le recomandă pentru a trăi mai mult. „Sunt medicamente”, explică un expert american
Dr. Mark Hyman, în vârstă de 63 de ani, din Massachusetts, este expert în medicină funcțională și autorul bestseller-ului „Young Forever: Secretele pentru a trăi cea mai lungă și sănătoasă viață”. Acesta susține că vârsta sa biologică este cu 20 de ani mai mică decât vârsta sa reală. El a dezvăluit cele cinci alimente pe care le consumă zilnic pentru a trăi mai mult, notează Daily Mail .
Expertul în medicină - care este șeful departamentului de strategie și inovație al Centrului de medicină funcțională al Clinicii Cleveland - are peste 286.000 de urmăritori pe TikTok, unde își împărtășește sfaturile pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă. Într-un videoclip recent, el a dezvăluit alimentele pe care recomandă să le consume zilnic pentru o sănătate optimă.
„Aceste alimente sunt medicamente”, a spus el.
Legumele crucifere
Primele alimente pe care Dr. Hyman le-a recomandat au fost legumele crucifere, precum broccoli, varza albă, varza de Bruxelles, verdețurile și conopida.
„Toate acestea conțin compuși care activează căile de detoxifiere celulară și optimizează starea minerală”, a spus el.
Legumele crucifere sunt de obicei bogate în vitamine și minerale, cum ar fi acidul folic și vitamina K, potrivit Academy of Nutrition and Dietetics.
„Așa că este important să mănânci cel puțin 200 - 400 de grame din această clasă de legume în fiecare zi”, a spus expertul în longevitate în videoclipul său.
Uleiul de măsline
Dr. Hyman a împărtășit că uleiul de măsline este una dintre sursele sale preferate de grăsimi bune, spunând că „s-a demonstrat că acesta conține tot felul de compuși antiinflamatori”.
El a citat cercetări care au arătat că uleiul de măsline proaspăt presat, extravirgin, acționează ca un antiinflamator natural într-un mod similar cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul.
De asemenea, uleiul de măsline este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate și conține cantități mari de antioxidanți. Dr. Hyman a subliniat că „are și un gust bun”.
„Grăsimile bune sunt sănătoase”, a spus el. „Trebuie să te asiguri că în fiecare zi consumi o mulțime de grăsimi bune, iar uleiul de măsline este o modalitate excelentă de a face acest lucru”.
Nucile
Dr. Hyman a spus că nucile sunt „extrem de importante”.
„Sunt pline de minerale, grăsimi, proteine, [și] fibre”, a spus el.
Expertul a explicat că s-a demonstrat că nucile cresc durata de viață.
Dr. Hyman recomandă să mănânci gustări din nuci și semințe, inclusiv migdale, alune de pădure, nuci de macadamia, semințe de dovleac, semințe de cânepă, semințe de chia și semințe de susan.
Fructele de pădure
Dr. Hyman este, de asemenea, un fan al fructelor de pădure, care sunt o „sursă excelentă de antioxidanți” și „fitochimicale” (compuși care sunt produși de plante).
„Aceste substanțe fitochimice activează longevitatea de care avem cu toții nevoie pentru a ne activa sistemele de vindecare, care sunt cheia pentru a rămâne mereu tânăr”, a afirmat medicul.
El recomandă consumul de merișoare, afine, mure și căpșuni pentru a obține aceste beneficii pentru sănătate.
„Acestea sunt încărcate cu antioxidanți puternici numiți antociani despre care se crede că protejează împotriva bolilor de inimă prin prevenirea formării de cheaguri de sânge”, a declarat el. „Ele pot, de asemenea, să întârzie îmbătrânirea celulelor din organism. Există unele dovezi că pot ajuta la întârzierea apariției bolii Alzheime”.
Vorbind pentru publicația Insider luna trecută, medicul a împărtășit că îi place să-și înceapă diminețile cu un smoothie care este plin de antioxidanți.
Rețeta sa preferată include fructe de pădure, colagen, unt de migdale sau nuci, semințe de chia, semințe de cânepă și de dovleac.
„Acest tip de smoothie te face să te simți în formă toată ziua”, a spus el.
Ceaiul verde
Al cincilea lucru pe care Dr. Hyman îl consumă zilnic este ceaiul verde, deși a recunoscut că nu este, din punct de vedere tehnic, un aliment.
„Conține toate aceste fitochimice [și] catechine, despre care s-a demonstrat că activează longevitatea și ne fac să ne menținem tineri și sănătoși”, a explicat dr. Hyman.
Studiile au arătat că compușii din ceaiul verde pot ajuta la protejarea împotriva cancerului și a bolilor de inimă, precum și la creșterea potențială a duratei de viață.
Dr. Hyman a remarcat că în Ikaria, Grecia, o regiune din zona albastră a lumii în care oamenii trăiesc cel mai mult, aceștia beau ceai de salvie sălbatică.
„Ceaiul verde ajută la protecția împotriva bolilor de inimă, a hipertensiunii arteriale, a bolilor de ficat, a colesterolului ridicat și a inflamațiilor și întărește sistemul imunitar”, a scris el pe Facebook în 2018.
Sursa: adevarul.ro