Cinci alimente cu efect inflamator pe care să le eviți dacă ai artrită sau risc de artrită
Deși nu se cunoaște niciun leac pentru artrită, simplele schimbări în alimentație pot reduce simptomele acestei boli, cum ar fi durerile articulare sau umflăturile și pot reduce riscul de a dezvolta forme de artrită, potrivit Deseret News .
Dulciurile procesate și mâncarea fastfood ar trebui evitate. FOTO Shutterstock
Artrita este o afecțiune inflamatorie cronică care afectează articulațiile. Denumirea provine din cuvântul grecesc „arthron”, care înseamnă articulație și sufixul „-itis”, care înseamnă inflamație.
Artrita poate afecta practic orice articulație din corpul uman, dar, de obicei, vizează genunchii, șoldurile, coloana vertebrală și degetele. Probabilitatea de a dezvolta artrita crește pe măsura înaintării în vârstă și afectează în mod disproporționat femeile.
Nu există leac pentru artrită, dar evitarea unor alimente inflamatorii ar putea reduce simptomele.
1. Carnea roșie
Carnea de vită, de porc, de miel și de vițel poate crește inflamația, așa cum sugerează cercetările, ducând la înrăutățirea simptomelor artritei.
„Carnea roșie este mai bogată în grăsimi - în special grăsimi saturate - decât carnea albă și proteinele pe bază de plante. Studiile au asociat consumul de carne roșie cu niveluri crescute de inflamație, ceea ce poate agrava umflarea articulațiilor și simptomele artritei", informează Verywell Health .
Dietele pe bază de alimente de origine vegetală ar putea reduce durerea la persoanele cu artrită.
De asemenea, un studiu din 2021 publicat în Nutrition Journal a constatat o asociere între consumul ridicat de carne procesată și riscul de a dezvolta artrită reumatoidă, în comparație cu dietele pe bază de pește și pasăre.
2. Gluten
Evitarea glutenului ar putea fi ajuta în reducerea inflamației articulare.
„O mulțime de oameni fac o dietă de eliminare a glutenului și cred că articulațiile lor se simt mai bine... Nu înseamnă neapărat că au boala celiacă, dar ar putea avea o sensibilitate la gluten", a declarat pentru Women's Health Dr. Sonali Khandelwal, MD, reumatolog la Rush University Medical Center.
3. Alimentele bogate în sare
Excesul de sodiu poate crește riscul dezvoltării de boli autoimune, cum ar fi artrita inflamatorie, potrivit unui studiu din 2017.
„Corpul tău are nevoie de sodiul din sare pentru multe funcții, dar consumul în exces (care este obișnuit) poate fi problematic. Cercetările au asociat consumul ridicat de sare cu o inflamație mai mare și un risc crescut de a dezvolta artrită reumatoidă", potrivit Verywell Health.
4. Zahăr
Consumul de zaharuri adăugate - care se găsesc în sucuri, dulciuri, produse de patiserie și deserturi lactate - poate agrava simptomele artritei, arată cercetările.
„Consumul de zahăr în exces determină organismul să producă mai multe citokine, care sunt proteine inflamatorii", relatează Medical News Today.
Persoanele care consumă frecvent băuturi îndulcite cu zahăr, cum ar fi sucurile sau băuturile energizante, pot fi mai predispuse să aibă artrită .
5. Alimente foarte procesate
Alimentele ultraprocesate - mâncarea de tip fast-food, cerealele pentru micul dejun și produsele de patiserie - tind să fie bogate în elemente cu potențial inflamator, potrivit Healthline.
Potrivit unui studiu din 2018, consumul frecvent de alimente foarte procesate este adesea asociat cu obezitatea și rezistența crescută la insulină, ambele putând declanșa artrita.
Sursa: adevarul.ro