Cinci alimente care îți îmbunătățesc funcțiile creierului. Sunt ieftine și accesibile oricui
Declinul cognitiv este una dintre afecțiunile care au luat amploare în ultimii ani. Acesta este motivul pentru care specialiștii fac o serie de recomandări cu privire la alimentația care ar putea fi de ajutor pentru îmbunătățirea funcției creierului.
Alimente care ajută la funcția creierului FOTO Pexels
Nutriționiștii atrag atenția că nu există un aliment-minune care să asigure o funcție perfectă a creierului. Totuși, există unele alimente care contribuie la îmbunătățirea funcțiilor cerebrale, pe măsură ce îmbătrânim. Nutriționiștii subliniază că cea mai importantă strategie este să urmăm un model alimentar sănătos care să includă multe fructe, legume, leguminoase și cereale integrale. De asemenea, recomandă să încercăm să obținem proteine din surse vegetale și din pește, sau să alegem grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline sau de canola, mai degrabă decât grăsimi saturate.
Cinci alimente care îți favorizează funcția creierului
Cercetările arată că cele mai bune alimente pentru creier sunt aceleași care protejează inima și vasele de sânge, potrivit Harvard Medical School .
Legume cu frunze verzi
Frunzele verzi, cum ar fi varza kale, spanacul, varza și broccoli, sunt bogate în nutrienți sănătoși pentru creier, cum ar fi vitamina K, luteină, acid folic și betacaroten. Cercetările sugerează că aceste alimente pe bază de plante pot ajuta la încetinirea declinului cognitiv.
Pește gras
Peștele gras este o sursă abundentă de acizi grași omega-3, grăsimi nesaturate sănătoase care au fost asociate cu scăderea nivelului de beta-amiloid din sânge. Aceasta este proteina care formează aglomerări specifice în boala Alzheimer . Recomandarea nutriționiștilor este să consumăm pește de cel puțin două ori pe săptămână, dar să alegem soiuri cu conținut scăzut de mercur, cum ar fi somonul, codul, tonul ușor la conservă și polenul. Pentru cei care nu sunt fani ai peștelui, recomandă să întrebăm medicul despre administrarea unui supliment de omega-3 sau alegeți surse terestre de omega-3, cum ar fi semințele de in, avocado și nucile.
Fructe de pădure
Fructele de pădure sunt bogate în flavonoide, pigmenții naturali din plante care dau fructelor de pădure nuanțele lor strălucitoare. Acestea ajută, de asemenea, la îmbunătățirea memoriei, arată noile cercetări. Un studiu realizat de cercetătorii de la Spitalul Brigham and Women's de la Harvard a constatat că femeile care au consumat două sau mai multe porții de căpșuni și afine în fiecare săptămână au întârziat declinul memoriei cu până la doi ani și jumătate.
Ceai și cafea
Cofeina din ceașca de cafea sau ceaiul de dimineață ar putea oferi mai mult decât un impuls de concentrare pe termen scurt. Într-un studiu din 2014 publicat în The Journal of Nutrition, participanții care au consumat mai multă cofeină au obținut rezultate mai bune la testele de funcționare mentală. Cofeina ar putea ajuta, de asemenea, la solidificarea noilor amintiri, potrivit altor cercetări.
Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins au cerut participanților să studieze o serie de imagini și apoi să ia fie un placebo, fie o tabletă de 200 de miligrame de cofeină. Mai mulți membri ai grupului care a consumat cofeină au reușit să identifice corect imaginile a doua zi.
Oleaginoase
Oleaginoasele, din care fac parte nuci, alune, migdale etc, sunt surse excelente de proteine și grăsimi sănătoase, iar un tip în special ar putea, de asemenea, să îmbunătățească memoria.
Un studiu din 2015 al UCLA a asociat consumul mai mare de oleaginoase cu îmbunătățirea rezultatelor la testele cognitive. Unele tipuri de oleaginoase au un conținut ridicat de un tip de acid gras omega-3 numit acid alfa-linolenic (ALA). Dietele bogate în ALA și alți acizi grași omega-3 au fost asociate cu scăderea tensiunii arteriale și de artere mai curate. Acest lucru este bun atât pentru inimă, cât și pentru creier.
Sursa: adevarul.ro