Cimpanzeii folosesc tactici de tip militar pentru a obține avantaj asupra rivalilor, potrivit unui studiu recent

Cimpanzeii folosesc tactici de tip militar pentru a obține avantaj asupra rivalilor, potrivit unui studiu recent

Studiul arată că primatele caută terenul înalt pentru a determina dimensiunea și proximitatea altor grupuri înainte de a avansa sau de a se retrage. Strategia primatelor este foarte apropiată de tacticile de război folosite de oameni.

Cimpanzei ingrijindu-se

Cimpanzeii folosesc tactici similare celor umane Foto AFP (arhivă)

Tactica este atât de eficientă mai cu seamă când inamicul este aproape încât, faimosul Sun Tzu, o recomandă în celebra sa carte "Arta războiului": "Cel care ocupă terenul înalt", a declarat generalul chinez în vechiul tratat militar, "va lupta cu avantaj".

Dar soldații nu sunt singurii care au avut această idee, căci, se pare, chiar rudele noastre mai apropiate din regnul animal (cimpanzeii) o folosesc cu succes.

Astfel, trupe de cimpanzei din Coasta de Fildeș au adoptat aceeași strategie, spun cercetătorii, escaladând dealurile pentru misiuni de recunoaștere și avansând dacă inamicul este departe sau în minoritate.

"Aceste tactici militare pe care le vedem la oameni - importanța terenului înalt - sunt poate ceva adânc înrădăcinat în trecutul nostru evoluționar", a declarat Sylvain Lemoine, primatolog la Universitatea din Cambridge și autor principal al studiului.

"Cimpanzeii urcă pe deal, se opresc acolo și, bazându-se pe informațiile pe care le adună, fie continuă, fie se retrag", a spus el. "Terenul înalt le permite să obțină informații despre vecinii lor, în special numărul și cât de departe se află."

Concluzia cercetătorilor se bazează pe un studiu comparativ care a durat ani de zile

Lemoine și colegii săi au urmărit două grupuri vecine de cimpanzei, fiecare format din 30-40 de adulți, în Parcul Național Taï din Coasta de Fildeș între 2013 și 2016. Grupurile au teritorii separate, aproximativ 5 km pe 7 km, dar se suprapun, iar trupele încearcă constant să-și extindă zona sub controlul lor. În loc să se miște ca un întreg, grupurile se despart adesea în unități mai mici care patrulează frontierele și efectuează misiuni de recunoaștere în cazul în care este posibilă o cucerire rapidă a terenului.

Din peste 20.000 de ore de înregistrări, cercetătorii au observat că cimpanzeii aveau cea mai mare probabilitate de a urca dealurile când ajungeau la marginea teritoriului lor și erau mai predispuși să se odihnească liniștit în vârf decât pe dealurile aflate în profunzimea teritoriului lor. Acest lucru le-ar face mai ușor să audă chemările vecinilor apropiați și să evalueze cât de bine este apărat terenul, spun oamenii de știință.

Primatele se folosesc de intuiție în tacticile lor războinice

Cercetătorii au găsit mai multe dovezi că opririle pe dealuri erau o tactică de recunoaștere. Când cimpanzeii se deplasau de la punctele lor de observație, alegeau o rută care minimiza riscul unui conflict cu vecinii lor. Dacă celălalt grup era departe sau în minoritate, cimpanzeii aveau tendința de a avansa în teritoriul rival. Dar dacă vecinii erau apropiați sau prezenți în număr mare, unitatea de recunoaștere se retrăgea. După o misiune de recunoaștere de pe deal, exista o șansă de 40% de a avansa în teritoriul inamic atunci când rivalii erau la 500 de metri distanță, o șansă de 50% când erau la un kilometru distanță și o șansă de 60% când vecinii erau la 3 km distanță. Lucrarea este publicată în Plos Biology. În timp ce suricatele și multe alte animale se refugiază pe terenul înalt pentru a păzi împotriva prădătorilor și pentru a suna alarma, tactica cimpanzeilor este mai complexă. Aceștia par să anticipeze unde ar putea apărea conflicte, să folosească terenul înalt pentru a evalua riscul și să ia decizii colective cu privire la modul de acțiune.

"Se duc pe dealuri pentru a obține informații pe care nu le au și asta este destul de sofisticat", a spus Lemoine. Prin pătrunderea în teritoriul rivalilor, întreaga trupă se descurcă mai bine, deoarece există mai puțină competiție pentru hrană și alte resurse. "Este vorba despre asigurarea spațiului și extinderea teritoriilor lor", a mai adăugat cercetătorul britanic.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…