Cifre surprinzătoare/Pentru prima dată, numărul creștinilor din întreaga lume a depășit 2,6 miliarde
La nivel mondial se înregistrează o creștere surprinzătoare a numărului de creștini, depășind pentru prima dată 2,6 miliarde, potrivit „Studiului cu privire la creștinismul mondial” elaborat de Centrul de Cercetare PEW din Washington, citat de Naftemporiki și Rador Radio România.
„Creștinismul crește cu o rată anuală de 1,18%, adică cu 30 de milioane de credincioși. În fiecare zi comunitatea creștină crește cu aproximativ 82.000 de oameni. În 2023, numărul creștinilor din întreaga lume va depăși pentru prima dată 2,6 miliarde”, se arată în studiul PEW Center.
Biserica Catolică înregistrează aproximativ 1,38 miliarde de catolici în întreaga lume, iar numărul acestora este de așteptat să crească semnificativ, în special în Africa și America. Ceea ce este surprinzător, desigur, este că numărul creștinilor este în creștere și în țări precum Japonia și China, în timp ce în Coreea de Sud, creștinismul este acum cea mai mare religie organizată.
Majoritatea creștinilor trăiesc în Africa
Conform studiului, Biserica Catolică crește însă semnificativ mai încet (0,93%) decât bisericile așa-numit libere (diferite de bisericile de stat). Un aflux mare înregistrează mai ales Biserica Evanghelică, cu o creștere anuală de 1,79%.
Creșterea creștinismului este cea mai puternică în emisfera sudică. Dacă în urmă cu 100 de ani erau de două ori mai mulți creștini în Europa decât în restul lumii la un loc, acum există mai mulți creștini care trăiesc atât în America Latină (611 milioane), cât și în Africa (718 milioane) decât în Europa (566 milioane). În Asia există pentru prima dată peste 400 de milioane de creștini.
Celelalte religii
Comparativ cu celelalte religii, se observă că cea mai rapidă creștere o înregistrează grupurile religioase islamice (1,87%). Numărul musulmanilor a depășit 2 miliarde pentru prima dată în acest an. Al treilea grup religios ca mărime, hindușii (cu o rată de creștere 1,2%), numără acum 1,09 miliarde de oameni.
În schimb, numărul budiștilor crește semnificativ mai încet decât comunitățile creștine (0,77%), la 535 milioane.
Comunitatea evreiască crește și ea încet, cu doar 0,7% (până la 15 milioane de persoane) – o creștere mai lentă în raport cu populația mondială (cu 1,18%). În timp ce creștinii reprezintă astăzi o treime din populația lumii, procentul evreilor este de doar 0,2%.
Persecuțiile împotriva creștinilor sunt în creștere
În același timp, persecuțiile împotriva creștinilor sunt în creștere în întreaga lume. În special în lumea arabă, dar și în India și Coreea de Nord, creștinii sunt amenințați masiv din cauza credinței lor, iar uneori sunt persecutați brutal și amenințați chiar cu moartea.
Episcopii germani fac apel la rugăciune pentru creștinii persecutați pe data de 26 decembrie – ziua de pomenire a Sfântului Ștefan, care este considerat primul martir al creștinismului. Papa Francisc ar fi spus chiar: „Nu este necesar să mergeți în catacombe sau la Colosseum pentru a găsi martiri: martirii trăiesc acum, în multe țări”.
Suveranul Pontif a lansat chiar la împlinirea a 87 de ani un apel pentru pace în Ucraina și Fâșia Gaza. În timpul rugăciunii Angelus, Papa Francisc a condamnat împușcarea a două femei în parohia catolică din Gaza de către soldații israelieni. La rugăciunea de la amiază, le-a numit pe cele două palestinience care au fost împușcate de lunetiști. Papa a subliniat că „nu există teroriști în parohie, ci familii, copii, femei bolnave, invalizi și femei religioase”. Șeful Bisericii Catolice a cerut micii comunități creștine din Fâșia Gaza „să protejeze copiii care plătesc practic prețul războiului”.
Sursa: Naftemporiki / Rador Radio România/ Traducerea: Carolina Ciulu