Cifre ȘOCANTE! „Jandarmeria apără hoția”! Așa se ÎNCHIDE GURA unui popor!

Cifre ȘOCANTE! „Jandarmeria apără hoția”! Așa se ÎNCHIDE GURA unui popor!

163.301 de lei este suma totală a amenzilor contravenționale aplicate de Jandarmeria Română în acest an pe Legea 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, se arată într-un răspuns al instituției dat la solicitarea României Curate, scrie Paul Goțiu .

Ca idee, cu 163.301 de lei (aproximativ 36.000 de euro) s-ar putea organiza mai multe ediții ale festivalurilor FânFest, la Roșia Montană, ori Street Delivery, la București. Suma reprezintă bugetul mediu al unui proiect civic sau bugetele a 3-4 proiecte mici. Cu aceeași sumă s-ar putea realiza, tipări și distribui gratuit 2-3 numere de ziare de informare civică, fiecare în tiraj de peste 100.000 de exemplare. În funcție de complexitatea cazurilor, suma ar putea reprezenta bugetul pentru multe procese în care ong-urile se implică în apărarea diferitelor drepturi și libertăți cetățenești încălcate de autorități. Cu 36.000 de euro (și, evident, cu sprijinul voluntarilor) s-ar putea organiza o campanie națională de informare și presiune civică prin care Legea 60/1991 ar putea fi modificată pentru a nu mai permite abuzurile Jandarmeriei…

Conform Jandarmeriei, numărul total al amenzilor a fost de 157, dintre care 58 au fost acordate pentru ”participarea la adunări publice nedeclarate sau interzise, și urmate de refuzul părăsirii locurilor de desfășurare…” (art. 26, alin. 1, lit. d), 46 de amenzi pentru ”neluarea de către organizatori a măsurilor de întrerupere a adunării publice când se constată că au intervenit fapte de natura celor celor prevăzute la art. 2” (art. 26, alin. 1, lit. c).

* Mai jos e lista tipurilor de amenzi acordate de Jandarmeria Română în acest an. 

Câteva concluzii sunt destul de evidente pentru cei care în ultimii ani au participat la diferite adunări publice:

doar 22 de amenzi din 157 au fost date celor care au încercat să oprească desfășurarea de adunări publice; această diferență arată, de fapt, reaua-credință cu care au acționat jandarmii:

practic, în 22 de cazuri din 157 Jandarmeria Română a aplicat amenzi al căror scop a fost facilitatea desfășurării adunărilor publice, în timp ce în 134 de cazuri din 157, Jandarmeria Română a aplicat amenzi în scopul blocării desfășurării acestor adunări publice!
cele mai multe amenzi sunt date fie pentru participarea/ organizarea la/de adunări nedeclarate, fie pentru ”neluarea măsurilor de întrerupere” atunci când adunările sunt declarate! Cum ar veni, dacă nu ai pălărie ești amendat pentru că nu ai pălărie, dacă ai pălărie primești amendă pentru că ai!
Așadar:

În medie, în 6 cazuri din 7 (!), jandarmii au dat amenzi al căror scop a fost stoparea desfășurării adunărilor publice și doar într-un caz din 7 au fost amendați cei care încercau să împiedice desfășurarea adunărilor publice.

Dacă adunarea publică a fost declarată, s-au căutat pretexte pentru a fi amendați organizatorii; dacă nu a fost declarată (ceea ce nu înseamnă că ar fi fost și ilegală, vezi art. 3 din Legea 60/1991), au fost amendați organizatori inventați de Jandarmerie și participanții. Scorul este relativ egal: 62 de amenzi legate de faptul că organizatorii n-ar fi luat măsurile legale privind organizarea, respectiv 72 de amenzi pentru așa-zisa organizare și participarea la adunări publice nedeclarate.

Ce nu e în regulă cu această statistică? Păi chiar Legea nr. 60/1991, în baza căreia s-au aplicat amenzile, care e învechită și prăfuită, adoptată de un Parlament ostil după marile proteste de la începutul anilor 90, spune, totuși, în art. 1, alin. 1, că scopul ei este de asigura:

”Libertatea cetăţenilor de a-şi exprima opiniile politice, sociale sau de altă natură, de a organiza mitinguri, demonstraţii, manifestaţii, procesiuni şi orice alte întruniri şi de a participa la acestea este garantată prin lege. Asemenea activităţi se pot realiza numai paşnic şi fără nici un fel de arme.”

Așadar, aplicând o lege al cărei scop declarat este asigurarea desfășurării adunărilor publice, Jandarmeria Română a reușit ”performanța” ca în 6 cazuri din 7 să dea amenzi pentru blocarea acestor adunări!

Libertatea întrunirilor, art. 39, Constituție:

Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme.

Libertatea de exprimare, art. 30, Constituție, alin. (1) :

Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.

***
Pe București, situația e și mai alarmantă. Conform răspunsului primit de la Jandarmeria Municipiului București, în perioada 1 ianuarie – 15 iunie 2016, au fost date 56 de amenzi pe Legea 60/1991. Dintre acestea, 46 au fost date pentru stoparea desfășurării adunărilor publice și doar 4 pentru tulburarea participării la adunări publice (la care se adaugă 6 amenzi pentru consumul de alcool pe timpul desfășurării adunărilor publice).

Documente (în format pdf):

Răspunsul Jandarmeriei Române (numărul și tipul de amenzi)

Răspunsul Jandarmeriei Române (lista cu amenzi)

Răspunsul Jandarmeriei Municipiului București (numărul și tipul de amenzi)



populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”