Ciclul electoral din SUA începe luni cu adunările electorale (caucus) din statul Iowa

Ciclul electoral din SUA începe luni cu adunările electorale (caucus) din statul Iowa

Adunările electorale (caucus) din statul Iowa dau startul luni procesului alegerilor primare din Statele Unite la care alegătorii democraţi vor trebui să decidă pe cine propun drept candidat pentru a se confrunta cu preşedintele în exerciţiu, republicanul Donald Trump, la scrutinul prezidenţial din noiembrie, informează EFE.

Iowa, stat eminamente rural într-o zonă cunoscută sub numele de Midwest a Statelor Unite ale Americii, este crucial deoarece este primul în calendarul electoral, ceea ce îi conferă o putere ieşită din comun pentru a promova sau scufunda candidaţi. Este un "joc al expectativelor" în care ziarişti, oameni politici şi consilieri fac pariuri, a explicat pentru presă John J. Zogby, un cunoscut specialist în sondaje de opinie. "Iowa este statul care deţine cheia. Iowa pune lucrurile pe masă. Din punct de vedere istoric, (Iowa) a fost parte extrem de importantă din procesul prezidenţial", a apreciat el.

Iowa, oracol şi trambulină de lansare

Aşteptările sunt atât de mari pentru că statului Iowa i se atribuie puterea de a "prezice" cine va ajunge la Casa Albă. În ultimele două decenii, "alesul" statului Iowa a devenit democratul desemnat să candideze la preşedinţia SUA: Al Gore, care a pierdut în faţa lui George W. Bush în 2000; John Kerry, care a fost învins tot de Bush jr. în 2004; Barack Obama, care a câştigat în 2008; şi Hillary Clinton, care a suferit o înfrângere dureroasă în faţa lui Trump în 2016.

Dovada cea mai recentă a influenţei statului Iowa a fost victoria din 2008 a lui Obama, care după ce a câştigat alegerile primare în detrimentul lui Hillary Clinton a încetat să mai fie un senator necunoscut şi s-a transformat într-un candidat cu şanse la preşedinţia SUA, pe care a şi câştigat-o.

Radiografia statului Iowa: patria lui John Wayne, a porumbului şi a culturilor de soia

Poreclit "Ochiul şoimului", Iowa este pământul natal al miticului actor John Wayne, patria porumbului şi a culturilor de soia, care reprezintă una dintre "bijuteriile coroanei". Cealaltă bijuterie a Iowa este porumbul, din care se produce etanol, un tip de energie care promitea să fie alternativa combustibililor fosili şi a cărei popularitate s-a prăbuşit în ultimii ani deoarece unele studii sugerează că, în realitate, are acelaşi impact asupra mediului înconjurător.

În plus, unii experţi se întreabă dacă este corect din punct de vedere moral să faci combustibili din culturi care ar putea fi folosite pentru a hrăni oamenii. În pofida tuturor acestor obiecţii, în acest an toţi aspiranţii democraţi au jurat să apere această industrie, care generează anual statului Iowa venituri de 5 miliarde de dolari.

New Hampshire, celălalt stat "primar" al alegerilor primare

După Iowa, la 11 februarie vine rândul New Hampshire, stat în nord-estul SUA care se mândreşte cu faptul că este primul care organizează alegeri primare autentice, adică un scrutin în care cetăţenii folosesc urne şi computere pentru a vota. Iar după New Hampshire, va urma un moment de reflecţie şi este foarte posibil ca mulţi candidaţi să abandoneze cursa prezidenţială.

În prezent există 12 candidaţi, în frunte cu fostul vicepreşedinte Joe Biden, cu 26,5% din voturi la nivel naţional, urmat de senatorii Bernie Sanders (21,4%) şi Elizabeth Warren (15%), potrivit mai multor sondaje compilate de site-ul FiveThirtyEight. Sanders şi Biden conduc - în această ordine - în intenţiile de vot în Iowa, iar pe locurile trei şi patru se clasează fostul primar Pete Buttigieg şi respectiv Warren, potrivit site-ului RealClearPolitics.

Însă în ultimele sondaje procentele s-au mai echilibrat şi panorama a devenit şi mai incertă, odată cu decizia luată sâmbătă de cotidianul Des Moines Register şi de postul de televiziune CNN de a anula din cauza unei erori de metodologie publicarea unui sondaj care în ultimii ani a fost considerat drept cel mai relevant.

Votul latino din Nevada şi votul afro-american din Carolina de Sud

Experţii sunt foarte atenţi să vadă dacă câştigătorii din Iowa şi New Hampshire sunt capabili să captiveze votanţii latino din Nevada şi pe cei afro-americani din Carolina de Sud, deoarece se consideră că sprijinul acestor minorităţi va fi esenţial pentru a-l învinge pe Trump în noiembrie.

La nivel demografic, Iowa şi New Hampshire sunt state aproape în totalitate albe; însă în Nevada 27% din populaţie este latino, iar în Carolina de Sud circa 30% din populaţie este afro-americană, potrivit datelor ultimului recensământ din 2010.

"Importanţa Carolinei de Sud şi a Nevadei este că din punct de vedere demografic reflectă mult mai mult realitatea din ţară", a declarat pentru EFE José Parra, expert în comunicare politică şi fost consilier al fostului lider democrat din Senat, Harry Reid. În opinia acestui expert, pentru a-l învinge pe Trump, democraţii vor dori să repete o coaliţie similară celei care l-a propulsat pe Obama în 2008, care a fost capabil să mobilizeze comunităţile latino şi afro-americană, femei şi votanţi albi educaţi.

Practic, este o chestiune de matematică

Cu toate acestea, procesul alegerilor primare este în cele din urmă o chestiune de matematică: va câştiga nominalizarea democrată acel aspirant care reuşeşte să obţină sprijinul celui mai mare număr de delegaţi la convenţia partidului unde candidatul este desemnat oficial.

În total, Comitetul Naţional Democrat (DNC) calculează că vor fi 3.979 de delegaţi la convenţia din acest an, ceea ce înseamnă că aspiranţii vor trebui să câştige de partea lor cel puţin 1.990 (50% plus unu) pentru a-şi asigura victoria. În acest sens, există două date-cheie: prima este "super-marţi", care are loc la 3 martie şi în care votează 14 state. Iar a doua este 28 aprilie, când se distribuie 663 delegaţi democraţi. În plus, această zi este importantă pentru că, dat fiind că are loc chiar la sfârşitul campaniei, decide de obicei învingătorul. Odată câştigate alegerile primare, noul obiectiv îl reprezintă scrutinul prezidenţial, stabilit deja pentru 3 noiembrie. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…