Ciclonul mediteranean face prăpăd. Anunțul meteorologilor despre ce avem de îndurat în următoarele zile
Vremea nu dă semne că se îndreaptă în următoarele zile. Meteorologii spun că nicio regiune nu va fi scutită de fenomene extreme. În vestul și sudul țării, ciclonul mediteranean se va manifesta mult mai intens, iar cantitatea de precipitații va fi abundentă.
Rupere de nori la Reșița FOTO Adevărul
„Când ciclonii mediteraneeni devin activi, avem precipitaţii bogate, mai ales în regiunile vestice, zone cu depresiuni joase. Aceste tipuri de fenomene aduc, punctiform, media de precipitaţii a unei luni, indiferent de perioada în care ne aflăm. De la începutul lunii şi până în prezent, 109 litri pe metru pătrat în Reşiţa. Numai astăzi(n.r: luni, 29 mai), au fost 51 litri pe metru pătrat într-o oră, în condiţiile în care media lunară la acel punct meteorologic este de 60 de litri pe metru pătrat. Trebuie să ne aşteptăm la astfel de fenomene şi în luna iunie , cea mai instabilă din an la noi", a explicat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la România TV.
Grindină și ploi torențiale
Marți, 30 mai, conform meteorologilor, vremea va fi caldă în cea mai mare parte a ţării, iar în vest şi sud-vest instabilitatea atmosferică se va menţine pronunţată. Îndeosebi după-amiaza şi seara vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil vijelii în Banat, local în Crişana, Oltenia şi vestul Transilvaniei. Izolat va cădea grindină, iar în intervale scurte de timp cantităţile de apă vor depăşi 25-35 l/mp, cu o probabilitate mai ridicată în Carpaţii Occidentali, vestul Carpaţilor Meridionali şi în Dealurile de Vest.
În restul teritoriului, cerul va fi variabil cu unele înnorări după-amiaza, dar numai pe arii restrânse vor fi ploi de scurtă durată şi descărcări electrice, în special în zonele deluroase ale Munteniei, în sudul Dobrogei şi în zonele montane, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 22 şi 29 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 8 şi 18 grade Celsius, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei pânã spre 5 grade. Dimineaţa şi noaptea, izolat se va semnala ceaţă.
În București, cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza şi seara, însă probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi redusă. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 28 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între 12 și 15 grade Celsius.
Vreme caldă în majoritatea zonelor
Pentru miercuri, 31 mai, ultima zi de primăvară, se anunță vreme caldă în majoritatea zonelor ţării. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată după-amiaza şi seara în Crişana, Banat, vestul Transilvaniei şi nordul Olteniei, inclusiv în zona Carpaţilor Occidentali şi Carpaţilor Meridionali unde vor fi perioade cu înnorări, local averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Conform ANM, pe arii restrânse ploile vor fi torenţiale, se vor înregistra cantitãţi de apă mai însemnate şi izolat va cădea grindină. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar ploi de scurtă durată vor fi posibile doar cu totul izolat. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 şi 29 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 9 şi 18 grade Celsius, mai scãzute în depresiunile intramontane. La sfârşitul intervalului, izolat se va forma ceaţă.
În București, temperatura maximă va fi de 29 grade Celsius, iar minima se va situa între 12 și 15 grade Celsius.
Sursa: adevarul.ro