Ciclonul Boris ajunge în România. Alertă meteorologică de vreme rea, cu ploi torențiale, descărcări electrice și grindină

Ciclonul Boris ajunge în România. Alertă meteorologică de vreme rea, cu ploi torențiale, descărcări electrice și grindină

Ciclonul va afecta și România în acest weekend, când meteorologii anunță că vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vânt puternic și grindină. În anumite zone ale țării, temperaturile vor scădea, în timpul nopții, până la 10 grade Celsius.

Ploi torențiale în România FOTO: Arhiva

Ploi torențiale în România FOTO: Arhiva

Florinela Georgescu, director de prognoză meteo la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), susține că „ciclonul Boris este format/a fost generat în Golful Genova și are suport din partea unei mase de aer foarte rece, care coboară dinspre regiunile polare”.

„Ciclonul de aer rece reprezintă, de fapt, centrul unei mase de presiune scăzută, vastă, care se extinde deasupra Europei Centrale și înspre partea de est, sud-est, inclusiv în zona țării noastre. Ciclonul Boris, această structură de presiune scăzută la nivelul solului, cu aer foarte rece în straturile mai înalte, crează condițiile unor precipitații abundente, care se vor manifesta pe durata următoarelor zile, 2-3 zile, în țări din Europa Centrală (precum Austria, Slovacia, Slovenia, Polonia, chiar și Ungaria), dar și în anumite regiuni din România. Sunt zone aflate deja în alertă meteorologică în legătură cu această evoluție a vremii. În Europa sunt așteptate cantități de ploaie care să cumuleze, pe durata acestor zile, chiar și peste 200 de litri pe metrul pătrat”, a precizat pentru Digi24 Florinela Georgescu.

Potrivit specialistului, o atenție specială este acordată în această perioadă Bazinului Dunării, care poate reacționa în urma acestui fenomen și, astfel, poate crește debitul Dunării.

Administrația Națională de Meteorologie a emis vineri, 13 septembrie, două atenționări Cod galben și Cod portocaliu de ploi torențiale în cea mai mare parte a țării. Avertizările sunt valabile până sâmbătă, 14 septembrie.

„În intervalul menționat, în județele Buzău, Vrancea, Galați, Vaslui, Bacău, Neamț, Iași, Botoșani și Suceava vor fi perioade cu averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40...60 l/mp și izolat de peste 70...80 l/mp”, a transmis ANM.

Vizate de codul portocaliu sunt: Buzău, Vrancea, Galați, Vaslui, Bacău, Iași, Neamț, Botoșani și Suceava.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Primul drum de mare viteză care va face legătura cu Podul de la Brăila. Traseul în detaliu și ce îl diferențiază de alte proiecte

2 „Putem lansa o lovitură nucleară limitată asupra unei țări NATO fără a declanșa un război total. Americanii mint când spun că garantează protecția ali…

3 O finalistă Miss Elveția a fost sugrumată, dezmembrată și „pasată cu un blender de soțul ei”

4 „De asta stagnează și chiar scade în sondaje" / Mircea Geoană, ridiculizat de un fost consilier prezidențial

5 „Ușa se deschide cu adevărat” / Pavel Durov a început să ofere „cheile“ Telegram serviciilor de informații franceze