Ciclism: Doi purtători ai tricoului galben au abandonat, un eritreean lider al cățărătorilor, premierele TdF
Ediția 102 a Turului ciclist al Franței a luat prima zi de odihnă, luni, absolut necesară nu neapărat pentru ceea ce a avut de parcurs plutonul în primele 9 etape (cea mai plată porțiune de asemenea lungime din istoria Marii Bucle), ci pentru ca rutierii să-și încarce bateriile pentru ce va urma, porții zdravene de munte înalt, începând chiar de marți.
Aceasta nu înseamnă că prima parte a Turului nu a avut evenimentele ei, unele în premieră absolută. În primul rând, am asistat în primele 6 etape la două abandonuri ale purtătorilor de tricou galben, din cauza unor căzături masive.
Mai întâi a fost nevoit să abandoneze, după numai 3 etape, elvețianul Fabian Cancellara, cu două vertebre fracturate, în ceea ce a fost considerat cea mai mare căzătură din istoria competiției, după care germanul Tony Martin, tot un specialist al contratimpului, a fost angrenat și el într-un asemenea incident, radiografia relevând, după cum s-a spus, o fractură de claviculă.
Dacă elvețianul nu are ce să-și reproșeze, neputând evita căderea, despre german se poate spune că el însuși a provocat căzătura, schimbând trasa brusc, spre centrul șoselei, fără niciun motiv aparent. Semnificativ este că, scăpat ca prin urechile acului din incidentul provocat de Martin, britanicul Chris Froome, principalul beneficiar, de vreme ce devenea lider al clasamentului general, a refuzat a doua zi să poarte tricoul galben, având, se pare, dubii legate de întâmplarea din apropierea sosirii.
Oricum, impresia unanimă este că se cade prea mult în ultima vreme în cursele de șosea. Una dintre explicații a fost dată de un fost ciclist de performanță, care consideră că goana după eficiența materialului de concurs, bicicletele în primul rând, a dus la o schimbare notabilă: bicicletele au devenit mai rigide, iar coborârea ghidonului pentru a găsi o poziție cât mai aerodinamică a ciclistului duce la momente în care rutierii nu se văd unii pe alții, cu ochii pironiți în șosea, ciocnindu-se.
O altă premieră este apariția în fruntea clasamentului Marelui Premiu al Munților, purtător al tricoului alb cu buline roșii, a unui ciclist african, eritreeanul Daniel Teklehaimanot, o prezență exotică, dar destul de familiară celor care urmăresc cursele profesioniste de prim rang. Tekleihaimanot a și câștigat premiul cățărătorilor în Criterium Dauphine, participând, de asemenea, la Vuelta.
În rest, clasamentul general îi are în frunte pe toți cei 4 favoriți de dinaintea startului din Utrecht, din 4 iulie: Chris Froome, primul, spaniolul Alberto Contador, pe 5, la 1'03", columbianul Nairo Quintana, pe 9, la 1'59", și câștigătorul de anul trecut, italianul Vicenzo Nibali, pe 13, la 2'22".
Ceea ce înseamnă că lupta abia începe, iar dificultățile extreme care urmează pot furniza multe răsturnări de situație. Chiar în primele etape de la reluare: marți, etapa a 10-a, Tarbes — La Pierre-Saint-Martin (167 km), de 4 stele, are vârful Soudet, primul de categorie specială, tocmai de ziua națională a Franței, miercuri, etapa a 11-a, Pau — Cauterets Vallee de Saint-Savin (188 km), 4 stele, prevede escaladarea legendarelor Aspin și Tourmalet ("Gigantul"), iar joi este programată prima etapă de 5 stele, maximum, Lannemezan — Plateau de Beille (195 km), cu sosire în vârf de primă categorie, la 1.780 m.
Iată clasamentul general, în partea sa superioară:
1. Chris Froome (Marea Britanie/SKY) 31h34:12.
2. Tejay Van Garderen (SUA/BMC) la 0:12.
3. Greg Van Avermaet (Belgia/BMC) 0:27.
4. Peter Sagan (Slovacia/TIN) 0:38.
5. Alberto Contador (Spania/TIN) 1:03.
6. Rigoberto Uran (Columbia/ETI) 1:18.
7. Alejandro Valverde (Spania/MOV) 1:50.
8. Geraint Thomas (Țara Galilor/SKY) 1:52.
9. Nairo Quintana (Columbia/MOV) 1:59.
10. Zdenek Stybar (Cehia/ETI) 1:59.
AGERPRES